Wpis z mikrobloga

Czy zmienianie wszystkich filtrów: kabinowy, powietrza, paliwa, oleju (wraz ze zmianą oleju oczywiście) co rok przy przebiegach rzędu 10k rocznie to przesada? Auto prawie 20-letnie

Ostatni raz wymieniałem w/w rzeczy we wrześniu 2023, dodałem dzisiaj do koszyka na allegro filtry z olejem i wyszło prawie 200zł... dramat. Przekonajcie mnie, że tak częsta wymiana filtrów jest bez sensu i tylko zaszkodzę silnikowi.

#motoryzacja #samochody #pytanie
CalibraTeam - Czy zmienianie wszystkich filtrów: kabinowy, powietrza, paliwa, oleju (...

źródło: filtry_drogo

Pobierz

Czy zmienianie wszystkich filtrów: kabinowy, powietrza, paliwa, oleju co rok/10k to przesada?

• Przesada, za często - NIE musisz zmieniać 30.3% (40)
  • Co roku / 10k przebiegu się wymienia filtry i olej 69.7% (92)

Oddanych głosów: 132

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@CalibraTeam: olej z filtrem co roku obowiązkowo.

Filtr kabinowy wedle uznania, ja wymieniam raz na pół roku.

Co 2 lata filtr powietrza. Filtr paliwa to tylko po zakupie w używanym aucie.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: wymieniać należy nawet wcześniej, zależy od warunków eksploatacji, rodzaju silnika, konkretnego filtra.
Olej czasami nawet co 5k km a czasami co 20k będzie ok, nie można wrzucać wszystkich filtrów do jednego worka i każdemu przypisać ten sam okres wymiany. To zależy od wielu czynników.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: teraz w nowych autach wymieniaja filtry powietrza po ktorejś wymianie oleju, a olej co 30k, wiadomo że jak silnik jest turbodoładowany i ssie dużo powietrza to warto go zmienić co roku chyba że auto stoi, tak samo jak masz jakieś pustynie kamieniołomy i inne generatory syfu. Oleju i olej to co roku albo 10k km a paliwa w benzynie czesto po 20 lat jezdza, w dieslu jak lejesz dobre
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: te 10k rocznie to zależy czy po mieście, czy po drogach szybkiego ruchu. Tak czy siak ja bym go po roku tylko wytrzepał xd
Kabinowy to raz w roku, na wiosnę najlepiej. Olejowy przy oleju, raz w roku.
A paliwa to już w zależności od potrzeb, nigdy nie miałem samochodu tak długo, żebym był zmuszony wymieniać w nim filtr paliwa xd
  • Odpowiedz
@Mawid_Dotyka Teraz już chyba odchodzi się od longlife i wymian co 30 tys. km. Zarówno w Japończyku z 2022 r., jak i miesięcznym Koreańczyku przeglądy i wymiany oleju mam ustalone na 15 tys. km lub rok.
  • Odpowiedz
@CalibraTeam: nie ma sensu bo powietrza to po 10kmm to ja mam czysty a producent zaleca co 60kkm. Filtr powietrza zmieniam co 2 wymiane czyli 20-25kkm, paliwato raz na 60kkm w benzynie a w dieslu co druga wymiane. Kabinowy 2x w roku.
  • Odpowiedz
  • 0
@CalibraTeam Kabinowy to wg. Twojego uznania jak Ci nie śmierdzi to możesz rzadziej ale ryzykujesz rakotwórcze grzyby. Paliwa możesz zmieniać co 30k w dieslu a w benzynie co 120k. Oleju i powietrza przy każdej wymianie oleju bezwzględnie. Usterka jednego z tych 2 ostatnich filtrów to potencjalny remont całego silnika. Od biedy powietrza można co 2 wymiany ale ja bym nie ryzykował.
  • Odpowiedz