Wpis z mikrobloga

Ogólnie przestałem chodzić do kościoła i nie poszedłem na bierzmowanie przez lęki. Moja wiara na pewno podupadała przed myślenie, że skoro pan Bóg jest dobry, to czemu muszę tyle przechodzić przez to? No i jeśli pan Bóg jest dobry, to rozumie czemu nie pójdę do kościoła.

Z czasem jednak moja wiara podupadła tak czy siak. Szkoda tylko, że mama tak to przeżywała. Nawet niektórzy się obrazili na moją rodzinę i przestali im odpowiadać na dzień dobry..... I może więcej było tego, tylko mama mi nie mówiła.

#zaburzenialekowe #przegryw #wiara #katolicyzm #qewnakwadracie
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 61
Nawet niektórzy się obrazili na moją rodzinę i przestali im odpowiadać na dzień dobry.....

@qew12: która to sekta?
  • Odpowiedz
@qew12: Ja chodziłem przez bierzmowanie, że aż mi zbrzydło. Do tego jak się mieszka w powiatowym to się zna twarze. Przestałem chodzić i się udzielać po tym jak widziałem co niedziele te same mordy januszy prowadzących firmy i wyzyskujących ludzi. Ludzi, którzy w porównaniu do mnie mają za co dziękować bo mają siano itd. Ja się zastanawiałem dlaczego jestem tak karany chociaż nikomu nic nie zrobiłem. Obecnie pojawiam się tylko
  • Odpowiedz
@Drago380: Jak były te spotkania przed bierzmowaniem w grupach, gdzie dawali wpisy do takiej książki że się było to nieraz się data i godzina zmieniała z wcześniej ustalonej. Jedna osoba miała przekazać reszcie a grupa była mała - tak może 10 osób. Do mnie rzecz jasna nikt się nie odezwał więc nie raz pojawiałem się jak ustalono wcześniej a tam pusto. Podpisy podrobiłem bo miałem już dość odpowiadania czemu mnie
  • Odpowiedz
@qew12: @niewiadomocowscenariuszujest @Drago380
Żaden nasz uczynek nie jest wystarczający do zbawienia przez samych siebie (w tym chodzenie do kościoła rzymskokatolickiego). Nawet żyjąc grzesznie (bo i tak nasze uczynki nie mają znaczenia) możesz za darmo zostać zbawiony przez Pana Jezusa Chrystusa.
Ef 2:8-9 mówi:
„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił.”

Zatem
  • Odpowiedz
Mały tip: religia to bardzo sprawne narzędzie kontroli stworzone i dopracowywane przez ostatnich ~5000 lat.
Religie powstały do sterowania tłumem (aktualnie nazywamy to normictwem i NPC-ami) i jako takie narzędzie sprawdza się znakomicie.

Zawsze znajdą się pojedyncze jednostki, które nie wpasowują się w ramy systemu opresji i tutaj we wpisie mamy "świadectwo" wyjścia z takiego systemu. Można powiedzieć, że @qew12 jesteś niczym Neo przebudzający się po raz pierwszy z Matrixa, gratulacje.
  • Odpowiedz
@n_____S: A co sądzisz o dekalogu, w którym jest punkt "nie kradnij" a mimo to osoby nieuczciwie prowadzące biznes okradają pracowników nie płacąc im godziwej pensji lub nie odprowadzając składek?

Taka jest właśnie ta wiara czyli zaprzeczaniem sobie na każdym kroku. Z twojego komentarza wywnioskowałem, że można być najgorszym chujem, ale jeśli gdzieś tam w 1% żałujesz to zostaniesz zbawiony. W dalszej części wychodzi na to, że w sumie to
  • Odpowiedz
Nawet żyjąc grzesznie (bo i tak nasze uczynki nie mają znaczenia) możesz za darmo zostać zbawiony przez Pana Jezusa Chrystusa.

@n_____S: dokładnie ta sama mentalność co u żydów, nie ważne co robisz i jak bardzo złym człowiekiem jesteś i tak możesz zostać przyjacielem pustynnego bóstwa jeśli tylko w nie uwierzysz (i przy okazji oddasz troche szekli lokalnemu szamanowi)
  • Odpowiedz
@qew12 ja już w wieku w którym się bierzmuje nie chciałem się w to pchać, ale byłem jeszcze nieletni, na garnuszku rodziców, wiadomo, matka mnie w końcu wypchnęła niemal na siłę i poszedłem. Argumentem było 'bo Cię babcia wykreśli z testamentu' - jokes on me bo babcia zmarła w zeszłym roku i o żadnym testamencie nie wiadomo mi do teraz.
Moje bierzmowanie było ostatnim razem jak przekroczyłem próg kościoła. Pogrzeby czy
  • Odpowiedz
@OddajButa123: @n_____S: tak, dlatego tzw. protestantyzm to ślepa droga donikąd. Poza Kościołem nie ma zbawienia. Wiarę trzeba potwierdzić uczynkami.

No i jeśli pan Bóg jest dobry, to rozumie czemu nie pójdę do kościoła.

@qew12: rozumie, ale nie pochwala. Przecież tam Ciebie nie bili, tylko uczyli wiary. Zawsze możesz wrócić, Bóg Cię kocha i na Ciebie nadal czeka.
  • Odpowiedz
  • 1
@Kremufka2137: rel. W szkole też uczniom się podobało jak powiedziałem katechetce że nie podchodzę do bierzmowania.
W technikum dużo osób się już zwalniało z religii.
  • Odpowiedz
@Drago380: No nie, źle zrozumiałeś. Wierząc naprawdę w Boga Ojca i Pana Jezusa Chrystusa starasz się żyć zgodnie z wolą Boga i unikasz jak ognia grzechu np. właśnie "Nie będziesz kradł" objawiający się np. w tym co napisałeś (nieuczciwe prowadzenie biznesu - taka osoba nie żyje zgodnie z wolą Boga).

Taka jest właśnie ta wiara czyli zaprzeczaniem sobie na każdym kroku. Z twojego komentarza wywnioskowałem, że można być najgorszym chujem, ale
  • Odpowiedz
@Romska_Palo_Ul_Laputa:

Poza Kościołem nie ma zbawienia.

Zbawienie jest tylko przez Pana Jezusa Chrystusa z łaski Boga Ojca:
„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił.”
Uczynki przychodzą same, nie są wymuszone. Nie jest tak, że wierzysz ("no jakoś tam wierzę, że Bóg jest, jest jakieś prawdopodobieństwo") + wykonujesz takie i takie uczynki np. wyznaczone
  • Odpowiedz
@Drago380:
Co do czytania Biblii:

Żywe bowiem jest słowo Boże, skuteczne i ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, przenikające aż do rozdzielenia duszy i ducha, stawów i szpiku, zdolne osądzić pragnienia i myśli serca4. 13 Nie ma stworzenia, które by było przed Nim niewidzialne, przeciwnie, wszystko odkryte i odsłonięte jest przed oczami Tego, któremu musimy zdać rachunek.
  • Odpowiedz
> Nawet niektórzy się obrazili na moją rodzinę i przestali im odpowiadać na dzień dobry.....

@qew12: która to sekta?

@Bpnn: a to w sumie śmieszne, bo jak jehowi stosują ostracyzm społeczny, to społeczeństwo traktuje to jak zbrodnię przeciw ludzkości, ale kiedy katolicy ciemiężą tych co nie stosują się do katolickich zasad i tradycji, to już normalna sprawa. Normalną sprawą też jest kiedy ostracyzm społeczny dotyka osoby, które mają
  • Odpowiedz