Aktywne Wpisy
Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433
Pobierz
Seaman193 +2
#zareczyny #pierscionek #diament pytanie do panów którzy robili pierścionek zaręczynowy na zamówienie z diamentem. Niebawem bo w tym roku planuje się oświadczyć i powoli szukam odpowiedniego pierścionka ( ͡° ͜ʖ ͡°) Stwierdziłem że kupię diament oddzielnie a pierścionek zostanie wykonany przez złotnika. Czy strona e-diamenty.pl na której można zakupić dany kamień jest warta uwagi? Czy może szukać gdzie indziej? Może ktoś może
Z czasem jednak moja wiara podupadła tak czy siak. Szkoda tylko, że mama tak to przeżywała. Nawet niektórzy się obrazili na moją rodzinę i przestali im odpowiadać na dzień dobry..... I może więcej było tego, tylko mama mi nie mówiła.
#zaburzenialekowe #przegryw #wiara #katolicyzm #qewnakwadracie
@qew12: która to sekta?
@qew12: Katolickie miłosierdzie. Ha tfu!
Żaden nasz uczynek nie jest wystarczający do zbawienia przez samych siebie (w tym chodzenie do kościoła rzymskokatolickiego). Nawet żyjąc grzesznie (bo i tak nasze uczynki nie mają znaczenia) możesz za darmo zostać zbawiony przez Pana Jezusa Chrystusa.
Ef 2:8-9 mówi:
„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił.”
Zatem
Religie powstały do sterowania tłumem (aktualnie nazywamy to normictwem i NPC-ami) i jako takie narzędzie sprawdza się znakomicie.
Zawsze znajdą się pojedyncze jednostki, które nie wpasowują się w ramy systemu opresji i tutaj we wpisie mamy "świadectwo" wyjścia z takiego systemu. Można powiedzieć, że @qew12 jesteś niczym Neo przebudzający się po raz pierwszy z Matrixa, gratulacje.
Taka jest właśnie ta wiara czyli zaprzeczaniem sobie na każdym kroku. Z twojego komentarza wywnioskowałem, że można być najgorszym chujem, ale jeśli gdzieś tam w 1% żałujesz to zostaniesz zbawiony. W dalszej części wychodzi na to, że w sumie to
@n_____S: dokładnie ta sama mentalność co u żydów, nie ważne co robisz i jak bardzo złym człowiekiem jesteś i tak możesz zostać przyjacielem pustynnego bóstwa jeśli tylko w nie uwierzysz (i przy okazji oddasz troche szekli lokalnemu szamanowi)
Moje bierzmowanie było ostatnim razem jak przekroczyłem próg kościoła. Pogrzeby czy
@qew12: rozumie, ale nie pochwala. Przecież tam Ciebie nie bili, tylko uczyli wiary. Zawsze możesz wrócić, Bóg Cię kocha i na Ciebie nadal czeka.
W technikum dużo osób się już zwalniało z religii.
Zbawienie jest tylko przez Pana Jezusa Chrystusa z łaski Boga Ojca:
„Łaską bowiem jesteście zbawieni przez wiarę. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynków, aby się nikt nie chlubił.”
Uczynki przychodzą same, nie są wymuszone. Nie jest tak, że wierzysz ("no jakoś tam wierzę, że Bóg jest, jest jakieś prawdopodobieństwo") + wykonujesz takie i takie uczynki np. wyznaczone
Co do czytania Biblii:
@Bpnn: a to w sumie śmieszne, bo jak jehowi stosują ostracyzm społeczny, to społeczeństwo traktuje to jak zbrodnię przeciw ludzkości, ale kiedy katolicy ciemiężą tych co nie stosują się do katolickich zasad i tradycji, to już normalna sprawa. Normalną sprawą też jest kiedy ostracyzm społeczny dotyka osoby, które mają