Aktywne Wpisy

ada_lovelace +14

wfyokyga +59
Incydent w porcie w Gdyni 1988, zatuszowane przez władze PRL

źródło: temp_file7439708309201752738
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file7439708309201752738
PobierzWykop.pl
1. Gdzie tam do 65 roku życia, przecież połowa z nas 25-35 latków i tak nie dożyje.
2. Gdyby chciał wcześniej wyciągnąć ten hajs to i tak trzeba zapłacić podatek.
3. Jak się to rozdupcy jak trzeci filar czy inne OFE?
4. Lepiej już ten hajs wrzucać w SP500.
5. Czego nie dostrzegam?
P.S mam 38 stopni gorączki to może mi się trochę rozmazywać.
#gielda #ike #ikze #inwestycje
A to w co inwestujesz to jest inna sprawa od tego czy inwestujesz na IKE czy normalnie
2. Dopiero przy wyciągnięciu, więc przez kilka lat możesz pieniądze, które byś normalnie wydał na podatek reinwestować i zwiększać zysk
3. Wszystko co kupisz na tym koncie jest twoją własnością tak jak zwykłe konto np. w banku
4. Na ike też możesz kupić sp500
1. Chyba Ty
2. Ale jak nie wyciągniesz to nie płacisz, więc niczym nie ryzykujesz.
3. Nie, to jest Twoje. Jeżeli już, bałbym się bankructwa brokera, ale trzymając na koncie maklerskim w banku ryzyko jest praktycznie zerowe.
4. Przecież możesz to robić w ramach IKE. Ty decydujesz w co inwestujesz wrzuconą tam kasę dokładnie jak na zwykłym koncie maklerskim.
Co do IKZE, to faktycznie tak swobodnie nie ma
@Just_Jump: To jakaś taka maniera gimbusów żyjących z dnia na dzień, bez jakichkolwiek poważnych planów. Być może zakładanie szybszej śmierci jest reakcją obronną (alibi), która ma uzasadniać brak kierowania swoim życiem w perspektywie długoterminowej.
@Just_Jump: Obecni dziadkowie też tak gadali, a teraz jęczą że mają małe emerytury i głosują na tych co dają im 13 i 14( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak wiec mam pytania:
1. ETF u polskiego maklera (niech bedzie ing bo tam mam konto) na sp500 i dziedziczenie - to jest co innego niz branie etf w IB? Chodzi o podatek rzedu nawet 40% czy tam wiecej dla cudzoziemcow.
2. Czy ikze ma sztywne 65 lat? Czy trzeba byc emerytem niezalnie od
Roczniki, w których jest mało ludzi będą miały najbardziej przewalone.
@Just_Jump: co racja, to racja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@MoHardcore: Pod ten podatek podlegają instrumenty amerykańskie (nie europejskie z ekspozycją na USA). Kupując europejskiego ETFa na S&P 500 nie posiadasz niczego w USA, więc nie podlegasz pod tamtejsze prawo spadkowe w żaden sposób.
Co
@MoHardcore: W aktualniej chwili (do handlu zagranicznego) najlepiej wypada BOSSA
@Just_Jump:
Wydaje ci się, spokojnie 70% facetów dożyje i z 85% kobiet.
Jak chcesz wyciągać wcześniej (i tak komiczne kwoty w skali roku i przyszłości), to znaczy że nie masz pojęcia o robieniu zabezpieczenia emerytalnego. Tak realne patrząc, IKe i IKZE to
1. Jak wspomniałeś, 65 r.ż. to już w zasadzie starość. Jeżeli ktoś chce np. zbierać kasę tylko do 50 a potem trochę pożyć to i tak ten podatek będzie musiał zapłacić. (zakładając że zbierasz kasę od 25 roku życia po 2000 zł miesięcznie i konserwatywny procent zwrotu to