Wpis z mikrobloga

Pany i Panewki, czytałem o tym ike i ikze. I chyba jestem za głupi żeby w to wejść. A mianowicie:
1. Gdzie tam do 65 roku życia, przecież połowa z nas 25-35 latków i tak nie dożyje.
2. Gdyby chciał wcześniej wyciągnąć ten hajs to i tak trzeba zapłacić podatek.
3. Jak się to rozdupcy jak trzeci filar czy inne OFE?
4. Lepiej już ten hajs wrzucać w SP500.
5. Czego nie dostrzegam?
P.S mam 38 stopni gorączki to może mi się trochę rozmazywać.
#gielda #ike #ikze #inwestycje
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Just_Jump: IKE i IKZE zawsze możesz wypowiedzieć, więc jak zaczną grzebać to można uciec z kasą.

A to w co inwestujesz to jest inna sprawa od tego czy inwestujesz na IKE czy normalnie
  • Odpowiedz
@Just_Jump: 1. Dlatego średnia długość życia to 75 lat
2. Dopiero przy wyciągnięciu, więc przez kilka lat możesz pieniądze, które byś normalnie wydał na podatek reinwestować i zwiększać zysk
3. Wszystko co kupisz na tym koncie jest twoją własnością tak jak zwykłe konto np. w banku
4. Na ike też możesz kupić sp500
  • Odpowiedz
@qzder: Co do IKZE to faktycznie, ma to sens jedynie gdy wiesz że będziesz trzymał to do końca, jednocześnie kwota do odliczenia w picie te jest fajna tutaj bo na dzień dobry "w pierwszym roku" dostajesz +12% z inwestycji (lub ile tam masz stawki). Za to IKE ma większy sens bo nie płacisz żadnego podatku tak długo jak nie wypłacisz kasy. Czyli przyfarciłeś i zamkniesz pozycje na AMD z zyskiem
  • Odpowiedz
@Just_Jump: IKE:
1. Chyba Ty
2. Ale jak nie wyciągniesz to nie płacisz, więc niczym nie ryzykujesz.
3. Nie, to jest Twoje. Jeżeli już, bałbym się bankructwa brokera, ale trzymając na koncie maklerskim w banku ryzyko jest praktycznie zerowe.
4. Przecież możesz to robić w ramach IKE. Ty decydujesz w co inwestujesz wrzuconą tam kasę dokładnie jak na zwykłym koncie maklerskim.

Co do IKZE, to faktycznie tak swobodnie nie ma
  • Odpowiedz
Gdzie tam do 65 roku życia, przecież połowa z nas 25-35 latków i tak nie dożyje

@Just_Jump: To jakaś taka maniera gimbusów żyjących z dnia na dzień, bez jakichkolwiek poważnych planów. Być może zakładanie szybszej śmierci jest reakcją obronną (alibi), która ma uzasadniać brak kierowania swoim życiem w perspektywie długoterminowej.

• Odpowiedz
1. Gdzie tam do 65 roku życia, przecież połowa z nas 25-35 latków i tak nie dożyje.

@Just_Jump: Obecni dziadkowie też tak gadali, a teraz jęczą że mają małe emerytury i głosują na tych co dają im 13 i 14( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@PedzacaGuma oraz kazdy kto sie zna

Tak wiec mam pytania:
1. ETF u polskiego maklera (niech bedzie ing bo tam mam konto) na sp500 i dziedziczenie - to jest co innego niz branie etf w IB? Chodzi o podatek rzedu nawet 40% czy tam wiecej dla cudzoziemcow.

2. Czy ikze ma sztywne 65 lat? Czy trzeba byc emerytem niezalnie od
  • Odpowiedz
1. ETF u polskiego maklera (niech bedzie ing bo tam mam konto) na sp500 i dziedziczenie - to jest co innego niz branie etf w IB? Chodzi o podatek rzedu nawet 40% czy tam wiecej dla cudzoziemcow.

@MoHardcore: Pod ten podatek podlegają instrumenty amerykańskie (nie europejskie z ekspozycją na USA). Kupując europejskiego ETFa na S&P 500 nie posiadasz niczego w USA, więc nie podlegasz pod tamtejsze prawo spadkowe w żaden sposób.

Co
  • Odpowiedz
  • 0
@Kakoq tak, a ja wpierdlaa kapustę a mój szef mięso, więc średnio to jemu gołąbki ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°), tutaj nie chodzi nawet o wiek, ale po co mi tyle kasy po 65..
  • Odpowiedz
@Just_Jump: Ad 2. Nawet jak wyciągniesz wcześniej to możesz być do przodu przez brak podatku Belki odciąganego z pracującego kapitału co roku. Przy małych kwotach i graniu "na longi" nie robi to wrażenia, ale jakby weszło ci parę "złotych strzałów" to przez parę lat wykręcisz z tego ładną dodatkową kasę, w porównaniu do klasycznego rachunku - i nawet jak wyciągniesz wcześniej to będziesz do przodu.
  • Odpowiedz
Gdzie tam do 65 roku życia, przecież połowa z nas 25-35 latków i tak nie dożyje.

@Just_Jump:
Wydaje ci się, spokojnie 70% facetów dożyje i z 85% kobiet.

Gdyby chciał wcześniej wyciągnąć ten hajs to i tak trzeba zapłacić podatek.

Jak chcesz wyciągać wcześniej (i tak komiczne kwoty w skali roku i przyszłości), to znaczy że nie masz pojęcia o robieniu zabezpieczenia emerytalnego. Tak realne patrząc, IKe i IKZE to
  • Odpowiedz
@Just_Jump: A ja się zgadzam z tobą op'ie. Już miałem IKE założone i szybko zlikwidowałem na rzecz zwykłego konta. Krótkie wyjaśnienie dlaczego:
1. Jak wspomniałeś, 65 r.ż. to już w zasadzie starość. Jeżeli ktoś chce np. zbierać kasę tylko do 50 a potem trochę pożyć to i tak ten podatek będzie musiał zapłacić. (zakładając że zbierasz kasę od 25 roku życia po 2000 zł miesięcznie i konserwatywny procent zwrotu to
  • Odpowiedz