Wpis z mikrobloga

Rozglądam się od jakiegoś czasu za nowym kąkuterem, tak założmy do 10.000PLN lub 2500EUR.

Co mi wystarczy? Stabilne 60fps przy 1080p na max ustawieniach bez wazeliny, więcej w sumie nie potrzebuje, może kiedyś wleci jakis monitor 4k ale wątpie, bo póki obecny się nie podda, nie widze sensu kupowania czegoś lepszego, bo nie gram w żadne gry, gdzie potrzeba miliarda FPS, żeby być lepszym i napewno się to nie zmieni. Pogrywam od czasu do czasu w CS2 ale... szybko odpuszczam przez masę cheaterów.

Ot gram sporadycznie ale jak już się wkręce to potrafie miesiącami codziennie (RDR2) i męczy mnie fakt, że całe życie grałem na PC takich no średniawych (bo budżet nie pozwalał) i trzeba było kombinować z ustawieniami xyz, żeby było płynnie. Teraz ma być na pełnej k----e bez wyjątków. Obecny PC jest bazowo z 2015 roku, po małych upgrade procesora i grafiki za grosze dotrzymywał kroku aż do teraz ale już widzę, że co raz to nowsze produkcje sprawiają mu problemy no i jak wspomniałem, jestem zmęczony kombinowaniem i szukaniem kompromisów, żeby było płynnie 60fps. Wymieniać PC za kupę kasy co 10 lat to też nie jest jakiś mega wydatek, nie oszukujmy się.

Ogólnie znalazłem ziomka, który sprzedaje swój używany PC, półroczny, bo zalał formę i niestety gaming odchodzi w niepamięć, cena 2500EUR

Asus z790 plus wifi
i9 14900k
RTX4080 Super
Samsung 990 Pro 2TB
Asus Rogstix 1000W Gold
Corsair VENGEANCE 64 GB (4x16 GB) DDR5 DRAM 7200 MHz
Chłodzenie wodne procka bequiet

#komputery #informatyka
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@majk3l: no jak wspomnialem, nie wymagam duzo, szczerze pogralem na 4k u ziomka i nie widzialem jakby zbyt duzej roznicy, nie jestem jakims purystą 4k i dlatego np. komentarze w-----------m bezsensowne, bo nie chce dyskutowac na temat mojego monitora tylko nad tym jaki pc zakupic

Co jest dokladnie nie tak z tym procesorem? nie ukrywam, ze zuzycie pradu nie jest mi obojetne, bo jak ma w--------c tyle co moj obecny pc
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l: do tego dodam, ze mam strasznie zle doswiadcznia ze sprzetem AMD i przeskoczylem w 2020 na intela i nvidia i od tamtej pory bezproblemowo. Mialem poczatkowo PC na radeonie rx290x (poczatek 2015) i po pol roku zaczela miec artefakty, karta na gwarancje poszla i nigdy nie wrocila sprawna, raz byly a raz nie bylo. Nie pamietam jaki dokladnie byl procesor ale tez AMD i mial problemy z przegrzewaniem sie,
  • Odpowiedz
  • 0
@bruhh raz jeden producent robi słabe produkty, raz drugi. Obecnie to Intel, więc jest duże prawdopodobieństwo, że będziesz miał podobne przygody, ale z intelem.

Tak,z tych dwóch ten pierwszy, ale tak jak mówisz, będzie goooorący, w--------i tyle prądu co dwa twoje obecne kompy.

Skoro nie potrzebujesz topowej wydajności (w końcu masz monitor 1080p to jeszcze 60Hz), a przy tym jesteś skrzywiony w kierunku Intel +Nvidia, to ja bym na twoim miejscu wziął
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l mój punkt przewiduje rozwój, także nie zamykam się na 1080p, do tego chciałbym żeby to naprawdę było topowe (nie high end na 150%) ale takie co minimum 10 lat pociągnie bez grubych upgrade. Do 10k z ultra 9 ustrzele 4080?
  • Odpowiedz
Do 10k z ultra 9 ustrzele 4080

@bruhh: być może, ale jak mówiłem obecnie ceny poszły w górę. No i nówki są zwykle droższe niż u----i, więc nie spodziewaj się tego samego co. Ale dla przykładu obejrzyj sobie jak nawet 4070 Ti Super 16GB radzi sobie w 4K (imo zupełnie spoko i na luzie powinien ci wystarczyć

takie co minimum 10 lat pociągnie bez grubych upgrade.

@bruhh: i
majk3l - >Do 10k z ultra 9 ustrzele 4080

@bruhh: być może, ale jak mówiłem obecnie c...
  • Odpowiedz
  • 1
@majk3l: ok, czyli na moj chlopski rozum, lepiej teraz przycebulic np. na GPU, gdzie taka 4070ti uciaga wszystko na ultra i 4k bez problemowo na 60fps, co jest dla mnie idealnym rozwiazaniem i zalozmy za 3/4 lata zakupic swiezsza karte, ktora bedzie mi "dzialac" kolejny podobny okres. A co z CPU? W sensie poczytalem o takim zjawisku, jakoby CPU niekiedy ograniczal GPU i vice versa..

plus co kilka lat dochodzimy
  • Odpowiedz
plus co kilka lat dochodzimy do takiego punktu, gdzie zmienia sie cala platforma

@bruhh: tak, głównie dotyczy to inteli właśnie. Dlatego szczególnie w przypadku intela jak już to warto brać najnowszą dostępną platformę.

4k bez problemowo na 60fps, co jest dla mnie idealnym rozwiazaniem i zalozmy za 3/4 lata zakupic swiezsza
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l: tak popatrzylem teraz na ceny i chyba ciezko bedzie urwac ultra9 + 4070ti super w moim budzecie..

no chyba, ze zdecyduje sie na kombo amd cpu + gpu nvidia?
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l: no ok, dziekuje bardzo za twoje zaangazowanie. Dopisalem zbyt pozno w poscie, bo edytowalem wiec.. moglbys polecic cos z ryzenem? :)
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l: jedynie co mnie trapi ze ta plyta glowna nie pozwala juz na rozwoj np. wiecej ramu, chociaz 32gb ramu to jeszcze przez X lat nie bedzie potrzeba wiecej, czyz nie?

Ewentualnie ma on jeszcze taki zestaw, ten bardziej prywatny, ledwo co uzwany. To świr IT ktory sklada PCty, pogra chwile i sprzedaje, taki urok jak masz za duzo kasy.

ASUS ProArt GeForce RTX 4080 SUPER OC
MSI MAG X670E
  • Odpowiedz
  • 0
jedynie co mnie trapi ze ta plyta glowna nie pozwala juz na rozwoj np. wiecej ramu, chociaz 32gb ramu

@bruhh oczywiście, że pozwala nawet na 256GB. Najłatwiej dokupić drugie 32GB, ale oczywiście nie będzie potrzeby, chyba, że za 2-3 lata.

Oba równie dobre wydajnościowo.
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l No ten Mini itx ma tylko 2 sloty na ram więc tam już jest kaplica, zdecydowałem się na ten za 2100€, jutro jadę.
  • Odpowiedz