Wpis z mikrobloga

Musze przyznac, ze jest to jedna z najlepszych ksiazek kucharskich, ktora mi wpadla ostatnio w rece, jezeli chodzi odobrze wytlumaczone podstawy az do rzeczy powiedzmy momentami nawet prawie zaawansowanych. Plus niektore przepisy czy pomysly widze pierwszy raz na oczy, takze wowzer.

#gotowanie #jedzenie #ksiazkikucharskie #ksiazki
pastaallacarbonara - Musze przyznac, ze jest to jedna z najlepszych ksiazek kucharski...

źródło: 81wInL+bC1L._SL1500_

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pasta_alla_carbonara: Berger Kuchnia Polska. Gruba książka, ale masz tam wszystko. Dokładnie opisane nawet proste czynności. Po drugiej stronie są książki Cwierczakowiczowej. Jej książki to dla kucharzy i doświadczonych, często proporcje tak na oko, do tego starsze wydania to miary w funtach i podobnych.
  • Odpowiedz
@Rasteris: W Bergerze nie ma "wszystkiego", jest moze i sporo jezeli chodzi o polska kuchnie. Owszem, klasyk, ale tam prawie nic nie ma o technice, za to czesto są opisy typu ile kotleta podac komu podczas obiadu. Panie, ja mam ze 30 ksiazek kucharskich w papierze polskich i zagranicznych i nie wiem ile nawet przejrzalem albo mam jako ebooki. A Ćwierczakiewiczowa jest spoko, ale jednak ta ksiazka ma ponad 100lat.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: miałem jej książkę z 1903 ( ͡° ͜ʖ ͡°) Czytanie tego to była już zabawa. Jest jeszcze socjalistyczna ćwierciakowiczowa czyli Gumowska. Też tego naprodukowała. Z opisów podstaw to jeszcze nastolatki gotują, gdzie też podstawy opisane. Śmieszna była też z pomysłami dla dzieci Kuchnia pełna cudów Terlikowskiej. Niektóre pomysły bardzo fajne, inne wymagały sporo pracy.
Przez moje ręce przewinęło się z 300 książek kucharskich.
  • Odpowiedz
@pasta_alla_carbonara: a jak te przepisy przekładają się na nasze realia? Czasami mam wrażenie, że przepisy z anglojęzycznych źródeł są kłopotliwe ze względu na stosowane tam składniki, które u nas są trudniej dostępne
  • Odpowiedz
@Buendia: w tej ksiazce praktycznie wszystko jest bez problemu do dostania w PL i nie trzeba jezdzic do specjalistycznych sklepow. Gorzej z ksiazkami z kuchnia azjatycka czy juz w ogole afrykanska. W sumie jedyne co znalazlem, to pojawilo sie Chipotle Peppers w jednym z przepisow, czyli wędzone jalapeno, ale tak to same raczej podstawowe.
  • Odpowiedz