Wpis z mikrobloga

Hej, spotkała mnie dziwna sytuacja z pocztexem. Paczka miała być dostarczona na pocztę jednak wczoraj kurier do mnie przyjechał do domu. Jako, że miałam same euro w portfelu a karte akurat dałam chłopakowi, żeby do sklepu mi pojechał nie miałam jak zapłacić więc spytałam się czy może mi to dostarczyć na pocztę tak jak oryginalnie miało to być. Powiedział, że tak ale odbiór dopiero jutro o 15. Dzisiaj czekam i widzę, że o 13 nagle paczka jest w transporcie. Na pocztę nie dojechała bo byłam i niby kurier dzisiaj nie mógł dowieść i mam czekać do poniedziałku. Czy oni mogli tą paczkę odesłać do nadawcy i dlatego jest w transporcie bo ten status jest dziwny.
#pocztapolska #kurier #pocztex
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@lucy-red
Jak kurier dostarczył pod adres, to znaczy, że tak została ona nadana.

A jeżeli chodzi o status "w transporcie", to nie ma tu nic dziwnego. Paczki doręcza się albo bezpośrednio z sortowni (w miastach wojewódzkich) albo z głównej placówki w danym mieście. Dopiero po awizacji są one wysyłane do placówki awizacyjnej. Czasem kurier od razu zostawia przesyłki w placówce, a czasem rozlicza się w innej placówce i potem kierowca rozwozi
  • Odpowiedz
@lucy-red: zamawiając do punktu najlepiej nie podawać adresu, do płatności jest zbędny, sklep zwykle wymaga ale można wpisać ponownie adres punktu, powstrzymuje to dzbany przed błędnym wysłaniem pod domowy (i za razem chroni dane), bo to raczej jest błąd nadawcy.
  • Odpowiedz
  • 0
@wkto
Masz status "przygotowana" jako pierwszy. Czyli jest to przesyłka z etykietą z e-nadawcy, a na nich nie ma adresu odbiorcy w przypadku opcji "odbiór w punkcie".
Oczywiście w formularzu trzeba podać dane adresowe, ale są one przesyłane wyłącznie elektronicznie
  • Odpowiedz
@pcela: dlatego napisałem, że raczej błąd nadawcy, zdarzało się, że wybierając punkt lub inny adres wysyłki nadawali pod adres płatności, albo prawidłowo do punktu ale na osobę z płatności zamiast z wysyłki.
  • Odpowiedz