Wpis z mikrobloga

#rower #trenazer #zwift

Zacząłem robić na swój pierwszy plan treningowy polecany tutaj FTP Builder i już mam jeden problem...

Mianowicie, drugim treningiem jest "Strength trening" który zakłada zrobienie 10 interwałów trwających po 10 sekund z mocą 320w. Mimo to wyświetlane komunikaty sugerują żeby zgasić ERG i przez te 10sek dać z siebie wszystko, jechać na maksa itp. Tak też zrobiłem tyle, że we free ride mogę przez te 10sek spokojnie wycisnąć ok. 500w przez co Zwift nie zalicza mi gwiazdki bo przekroczyłem założone 320w.
Tu już nie chodzi o te gwiazdki, ale chciałbym wiedzieć jak poprawnie zrobić to ćwiczenie? Czy ważniejsze jest żeby jechać tyle co zakłada program czy w tego typu ćwiczeniach właśnie chodzi o to żeby przez te 10sek wycisnąć z siebie ile się da?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Skyler: jakie masz ftp sprawdzone przez test FTP ?
czy to miał być trening vo2max? w treningach nie zawsze - a nawet rzadko chodzi o to by dać MAX mocy :P
  • Odpowiedz
  • 1
@ShpxLbh: 213 zrobione na Ramp test.

Wiem, że nie zawsze o to chodzi, ale instrukcja do treningu i komentarze wyświetlające się podczas jazdy sugerują żeby na te 10 sekund zgasić ERG i pedałować ile fabryka dała, a potem.. nie zaliczają Ci segmentu bo jechałeś mocniej niż przewiduje tryb ERG. :D Poczytałem trochę na Reddicie oraz na forum Zwifta i okazuje się to bardzo powszechny problem ze wszystkimi sprintami w Zwifcie.
  • Odpowiedz
@Skyler: Zwift tak doradza, bo trenażer generuje opór z opóźnieniem. Wyłącz tryb ERG na interwały do 15 sekund (może nawet 20 sekund) i jedź, ile się da. W przypadku 10-sekundowych interwałów chodzi o maksymalną moc, więc wartości 500-600-700 W i więcej są jak najbardziej w porządku.

Ja nawet 40-sekundowe interwały robię bez ERG, bo przez pierwsze 4-5 sekund coś tam czuć, ale wiem, że to nie jest jeszcze docelowa moc
  • Odpowiedz
  • 0
@jefedecocina: dokładnie tak robiłem jak piszesz, ale wolałem spytać czy to na pewno dobry sposób bo Zwift za to gwiazdki nie daje, a jak jest dużo interwałów to może nawet nie zaliczyć całego treningu.
A te 40 sekundowe robisz też ile fabryka dała czy tyle co Zwift sugeruje? Bo w przypadku tych 10sekundowych to jest przepaść pomiędzy sugerowanym, a tym co mogę zrobić, ale pewnie im dłuższe segmenty tym bardziej
  • Odpowiedz
@Skyler 40s robię już na mniejszej mocy wyliczonej przez aplikację. Nie korzystam z treningów Zwifta (mam trenera), ale ten specyficzny 10s sprint też u mnie się powtarza. Zwift dobrze to rozpisuje, a ich rady są przemyślane. Przy powtórzeniach trzymam +800 W, jeśli przerwy są krótkie (np. 30s), a +1000 W, jeśli interwały na maxa wypadają co 10–15 min w 2h jeździe.
  • Odpowiedz
  • 1
@jefedecocina: mogliby po prostu w Zwifcie te krótkie odcinki sprintu zmienić z ERG na free ride i nie byłoby problemu. Z tego co widzę na ich forum to ludzie proszą o to już od 2016 roku. :D
Mój największy problem był w tym, że nie wiedziałem czy mam to cisnąć na maksa (jak sugerują wyświetlane komunikaty) czy mam cisnąć tyle ile pokazuje liczba. Upewniłes mnie, że robię dobrze. Dzięki :)
  • Odpowiedz