Wpis z mikrobloga

Jak zaprojektować taki element z takim dynksem na sprężynie, która będzie go popychać w górę? W sensie, żeby pod naciskiem, ten dynks się chował do pudełka? Myślałem, o sprężynie z zyg-zaka, ale jeśli to będzie na ścianie, to będzie się odginać od jej płaszczyzny. Najchętnie chciałbym to wydrukować jako jeden model, ale może macie jakieś pomysły, aby to zrobić z dwóch elementów? Wnętrze "pudełka" jest całe do zagospodarowania, nie jest użytkowe.

#druk3d #3dprinting
Ranger - Jak zaprojektować taki element z takim dynksem na sprężynie, która będzie go...

źródło: obraz

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ranger: Raczej to dynks się powinien chować do pudełka a nie pudełko do dynksa. Nie bardzo jasny jest ten opis. Co to ma robić? To ma być zatrzask?
  • Odpowiedz
  • 0
@jack_: faktycznie, trochę chaotycznie poleciałem - poszukuję mechanizmu w miejsce oznaczone na czerwono, który będzie ciągle wypychał tego dynksa w górę, ale w razie przyłożenia siły z zewnątrz ma się on wsunąć w dół
  • Odpowiedz
  • 0
@jack_: zamiast czegoś takiego już bym wolał zrobić trochę bardziej skomplikowany model z suwnicą i sprężyną. Sprężyn też nie posiadam, więc również bym musiał kupić.. Chodzi mi o coś w stylu picrel, tylko żeby wydrukować to jako jeden obiekt.
Nie musi być przy samej krawędzi, jest miejsce na zamknięcie tego w zewnętrznej warstwie (około 2mm ścianka).
Ranger - @jack_: zamiast czegoś takiego już bym wolał zrobić trochę bardziej skomplik...

źródło: large_display_schloss-7050002_236902

Pobierz
  • Odpowiedz
@Ranger: Jeśli coś ma się suwać względem czegoś innego to nie może to być jednym elementem. Pytanie jakiego skoku tłoczka oczekujesz i co to będzie naciskać

Sprężyn też nie posiadam

Masz w domu zapewne długopis
  • Odpowiedz