Wpis z mikrobloga

Panowie i Panie, mam szybkie pytanie, aktualnie jestem na redukcji i próbuję ogarnąć swoje ciało i wagę, chodzę na siłkę i chodzę z buta do roboty. Idzie wiosna i chciałbym spróbować swoich sił i również dorzucić do tego rower, jednak tutaj się rodzi pytanie czy jest jakiś rower który utrzyma 150kg ciała? Czy raczej odpuścić sobie na ten moment ten pomysł i spróbować gdy uda mi się zrzucić o wiele więcej?
#rower #mtb
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy jest jakiś rower który utrzyma 150kg ciała?

@xBombelek:

Jak nie bedzie katowany, to każdy z męską ramą. Znajomy przy takiej wadze jeździ na 8kg szosówkach.

Jak będziesz kupował rower z amortyzacją to bierz taki z amortyzatorem powietrznym, bo łatwo je regulować do wagi rowerzysty.
  • Odpowiedz
Jak będziesz kupował rower z amortyzacją to bierz taki z amortyzatorem powietrznym, bo łatwo je regulować do wagi rowerzysty.

@monty16k: fulle i amortyzatory mają konkretne limity wagowe, 110-120 to maks, powyżej tego po prostu nie działają

@xBombelek: Marin miały jakieś mocniejsze modele. Generalnie koła fajnie żeby miały więcej szprych, a opony były w miarę grube, bo te 2 ostatnie elementy zrobią najwięcej pracy.
  • Odpowiedz
@xBombelek Hejo, super że się za siebie wziąłeś. Ja bym szukał roweru trekkingowego typu damka. Żeby Ci się wygodnie wsiadło/zasiadało. Co do rowerów MTB i szosowych. Jeśli to są aluminiowe ramy to często są cieniowane (czyli ścianka ma różna grubość) i to cieniowanie może być kilku stopniowe. Co oznacza że dana rura ma różna grubość w zależności od potrzebnej w danym miejscu wytrzymałości. I w wypadku takich rowerów bralbym pod uwagę
  • Odpowiedz
@ujdzie:
Zakładam OP nie szuka na dojazdy do pracy fulla, a współczesne hardtaile mają taką geometrię że powinno dac się ustawić właściwy sag bez przekraczania max ciśnienia.
Za to typowe sprężynowe amortyzatory są na połowę jego wagi i zdechną szybko.
  • Odpowiedz
@monty16k: ciśnienie to nie jest jedyna zmienna w amortyzatorach. To, że napompujesz jakieś Judy na maksa nie oznacza, że będzie pracował poprawnie przy normalnej jeździe, a jak się złożysz w zakręcie lub przy hamowaniu będzie problem. To są delikatne amorki.

IMHO sztywny, metalowy widelec, grube opony i będzie w miarę komfortowo i bezpiecznie.
  • Odpowiedz
  • 0
@xBombelek Romet ma taki model co się nszywa Finale . Wygląda super, a przy tym jest tani i jest stalowy, jebutny. Sztywny widelec, więc nie będziesz się martwił o amorek.
  • Odpowiedz