Wpis z mikrobloga

Znalazłem na OLX bardzo podejrzaną pracę .Nawet brałem udział w szkoleniu, które nie wyjaśniło na czym polega ta praca. Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co tutaj może chodzić? Podam link do ogłoszenia oraz 9 zdjęć ze szkolenia oraz rozmowy ze specjalistą do spraw rekrutacji. Zacznę od tego ,że na OLX pewna Pani napisała, że szukają osób do odpisywania ludziom na wiadomości gotowymi formułkami, obsługi klienta i pomocy technicznej. Napisałem do niej na prywatną wiadomość. Przedstawiła się ,ale nie podała z jakiej jest firmy. Napisała ,że przedstawi ofertę pracy na aplikacji Whatsapp bo tam można wysyłać wiadomości głosowe a na OLX nie ma takiej możliwości. Dała swój numer telefonu po którym znajdę ją na Whatsapp. Nie chciała, żebym podawał swoje dane osobowe.

Zarejestrowałem się na Whatsapp i napisałem do niej dziś około godziny 15:00. Przedstawiła mi odrobinę bardziej szczegółowo ofertę pracy za pomocą wiadomości głosowej. Zapewne wcześniej nagranej bo wiadomość wyskoczyła dosłownie 3 minuty po tym jak do niej napisałem a gadała 5 minut z sekundami. Potem napisała ,że musze przejść szkolenie i że dzisiaj jest najbliższy termin o 18:00 . Zgodziłem się. Napisała ,że muszę zainstalować Zoom Workplace i dała mi link do spotkania wraz z hasłem dostępu.

Równo o godzinie 18:00 pojawił się na oko 36 letni mężczyzna w garniturze. Na spotkaniu było ponad 400 osób bo na dole wyświetlała się liczba obecnych. Gość był bardzo wygadany, ale mówił ogólnikami. Niby powiedział jak się nazywa ,ale nie przedstawił z jakiej jest firmy. Co kilka minut o coś nas pytał i na chwilę włączał czat ,żebyśmy mu napisali odpowiedź po czym znowu wyłączał czat, Gadał coś o tym ,że spokojnie zarobimy w miesiąc około 2 tysiące za 2-3 godziny pracy dziennie i że są u niego pracownicy co pracują dużo więcej i zarabiają nawet od 8 do 14 tysięcy . Dodał ,że pracujemy tyle ile chcemy i robimy sobie wolne kiedy chcemy i to nie jest jakieś przedszkole ,żeby on musiał kogoś motywować. Powiedział ,ze od tego ile przepracujemy to po prostu od tego będzie zależeć nasz zarobek.

Potem przyszedł wreszcie czas na niby konkrety czyli na czym będzie polegać praca. Gość od razu ostrzegł ,że teraz spora ilość osób zrezygnuje jak przejdziemy do konkretów i że to odsieje tak zwanych turystów i spacerowiczów bo ta praca wymaga jednak jakiegoś wysiłku jeśli chce się mieć poważne zarobki z tego . Gość podczas mówienia puszczał jakieś slajdy. Pojawił się wreszcie ten slajd pokazujący te konkrety. Okazało się ,że to jest praca związana z branżą finansową a potem kolejny slajd z krokami jakie musimy wykonać ,żeby tak jak powiedział ten gość , dołączyć do jakiegoś systemu w ramach którego będziemy pracować. Pierwszym krokiem było założenie kont bankowych w czterech bankach . Po pokazaniu się tego slajdu gość po chwili zaczął gadać coś na ten temat ,ale kompletnymi ogólnikami. Dalej nie wiadomo było o co chodzi. Dalsze kroki mają być omawiane za 2 dni jak założymy te konta. Przed tym jak się pożegnał dodał jeszcze ,że jak do 22:00 założymy te konta to czeka nas bonus ,ale nie chciał powiedzieć jaki. Dodam ,że w jakieś 2 minuty z ponad 400 osób zrobiło się tylko 210 po tym jak ukazał się ten slajd niby omawiający na czym ma polegać praca.

Potem napisałem znowu na Whatsapp do tej Pani od rekrutacji a ona też mi wysłała jakiś link do strony z zakładaniem kont bankowych. Jak zapytałem jaki ma to związek z odpisywaniem na wiadomości klientom to ona nagrała do mnie krótką wiadomość głosową w której miała zupełnie inną barwę głosu niż w tej pierwszej , gdzie przedstawiała mi ofertę pracy. Jakby zupełnie dwie inne kobiety. Stwierdziła ,że muszę najpierw te 4 konta założyć w tych konkretnych 4 bankach i że muszę się na spokojnie przyuczyć do tej pracy. No i tyle.

Co to jest za podejrzana praca? O co tutaj może dokładnie chodzić?

Tutaj link do ogłoszenia a pod spodem 9 zdjęć https://www.olx.pl/oferta/praca/praca-zdalna-bez-doswiadczenia-CID4-ID13Ynig.html?reason=seller_profile

#praca #pracbaza #piramidafinansowa #finanse #afera #scam #polska #bank #banki #pytanie #pytaniedoeksperta #firma #oszukujo
mambar - Znalazłem na OLX bardzo podejrzaną pracę .Nawet brałem udział w szkoleniu, k...

źródło: 1

Pobierz
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@o__p: nie zamierzam się w to bawić. Ciekawi mnie tylko po co im potrzebne ,zebym 4 konta zalozych akurat w tych 4 konkretnych bankach. Powiedziałem, że mam konto w Banku Spółdzielczym bo się pytała i powiedziała ,że te konto nie nadaje się do systemu xd
  • Odpowiedz
  • 2
@Borsukii: właśnie mnie nakierowałeś. Znalazłem wlasnie informacje w google na ten temat i to co tam piszę idealnie pokrywa się z tym co próbuje robić ta pani od rekrutacji oraz ten gość co prowadzi szkolenie. Jak założe konto z ich linka i potem na tym koncie będe miał peiniądze i robił jakieś przelewy to oni dostaną 250-300 zł bonusu od samego Banku na swoje konta . Potem jak ja będę
  • Odpowiedz
@mambar: moja byla zakladala konta dla jednego z bankow i wyciagala z tego do 20k miesiecznie (za firmowe dostawala duzo wiecej). Jest wybitnie ladna wiec zaden zaczepiony chlop jej nie odmawial ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 19
@mambar że ludziom się od razu lampka nie zapala i muszą pytać na wykopie xD. Potem tyle historii o scamerach. Przerażające ilu idiotów w Polsce xD.
  • Odpowiedz