Wpis z mikrobloga

Tag do obserwowania i czarnolisto – #wynajmij125

Nawiązując do mojego wczorajszego wpisu, muszę przyznać, że nie spodziewałem się tak dużego odzewu od Mireczków. Dzięki za wszystkie miłe słowa i porady. Wiele osób pisało, żeby otworzyć własny tag, więc powyżej znajdziecie tag do obserwowania. Postaram się regularnie wrzucać update'y, ale jeszcze nie wiem jak często – wyjdzie w praniu. Wołam jednorazowo, więcej już nie będę nikogo wołał.

Dużo osób pytało o adres wypożyczalni, także wstawiam: www.wynajmij125.pl. Zapraszam też na sociale: FB, Insta i TikTok – wynajmij125.pl ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dla Mireczków będzie zniżka dla 10 zł/doba, wpiszcie po prostu w formularzu rezerwacyjnym w uwagach, że jesteście z Wykopu.

Koszty i pierwsze spostrzeżenia

Wrzucam w załączniku kosztorys (jeszcze bez ceny OC). Ceny brutto. Całość powinna się zamknąć w ~21k, z czego 16k poszło na motocykl - kupiona używany. Drugie moto użycza mi znajoma, ale trzeba będzie tam machnąć mały serwis.

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jaki będzie popyt na taką usługę. Ciężko było to oszacować, bo u konkurencji nie miałem jak sprawdzić dostępności motocykli poza sezonem. Po wpisach na FB wnioskuję, że w weekendy są często zabookowani, ale nie wiem, na ile to prawda, a na ile chwyt marketingowy. Nie zakładam sobie konkretnej oczekiwanej stopy zwrotu – traktuję to trochę jako YOLO projekt. Oczywiście ryzykuję kwotą, którą jestem w stanie w pełni poświęcić.

Dzięki też @tomasz-aleksander-barania za tipa z pełnym ogmolowaniem – faktycznie masz rację. Zamówione.

Zakładanie działalności

Działalność miałem już wcześniej (#programista15k), więc wystarczyło dopisać kody PKD i dodatkowo zmieniłem sobie sposób opodatkowania, bo prawdopodobnie niedługo będę przechodził na UOP. Biznes.gov.pl to bajka, wszystko tam można pozałatwiać w 5 minut. Babki w US też przemiłe, zero problemów.

Stronkę zrobiłem sam – nie jestem webdevem, ale coś tam kiedyś robiłem z WordPressem, więc wygląda to IMO przyzwoicie, natomiast #seo to dla mnie czarna magia – staram się pisać wpisy z odpowiednimi słowami kluczowymi, zobaczymy, czy to coś da.

Reklamy

Najwięcej wydałem na OLX i Facebooka i muszę powiedzieć, że reklamy na FB są IMO nieopłacalne. Za tę samą kasę na TikToku mam znacznie większe zasięgi i zaangażowanie. Na FB bardziej opłaca się wrzucać posty na grupy - zwłaszcza te kontrowersyjne w stylu „Jaka jest najładniejsza 125 w 2025”. Janusze zaczynają się kłócić w komentarzach i robią darmowe zasięgi. Fakt faktem też, że nie miałem jednolitej próby, bo promowałem różne posty. W przyszłości zrobię porównanie z takim samym postem.

ChatGPT pomaga mi przy wszystkim od tworzenia strony po pisanie postów i pomysły na TikToka. Sporo czasu spędzam na przeglądaniu TikToka (okazuje się, że istnieje większy ściek niż Mirko) i wyciągam pomysły na własne rolki. Jak zrobi się cieplej, trochę popajacuję przed kamerą, zobaczymy, czy się będzie klikać.
TikTok to gamechanger. Reklama jest tania, a nawet jak się skończy, to rolki po promowaniu dalej mają nabijane dużo wyświetleń. Z TikToka mam już dwóch pierwszych potencjalnych klientów, którzy się odezwali do mnie w komentarzach / na priv.

Regulamin i umowa

Wstępnie bazowałem na gotowych wzorach z neta i pomocy ChatGPT. Finalnie skonsultuję to jeszcze ze znajomą prawniczką, żeby było 100% legit.
Kolejny update wrzucę ze zdjęciem ogmolowanego moto, a potem pewnie już w marcu, jak pojawią się pierwsi klienci. Spodziewam się sporej ilości fuckupów, ale zobaczymy. Będę pisał o wszystkim.

Dzięki za zainteresowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#motocykle #wlasnybiznes
iforgotmypass_ - Tag do obserwowania i czarnolisto – #wynajmij125

Nawiązując do moje...

źródło: Screenshot 2025-02-06 at 14.44.51

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zielony34 ja mam kominiare z Brubecka i robi robotę. Wyściółka w kasku nie jest zapocona, nie ma przykrego zapachu. Dopiero po całym sezonie wyprałem ręcznie w środku z jonami srebra.
  • Odpowiedz
@iforgotmypass_: z marketingowego punktu widzenia nie pisałbym na stronie fragmentu "Liczba motocykli w ofercie: 2".
To nie jest zachęcająca liczba, zdjąłbym ją ze strony i jak biznes siądzie to np. wstawił na nowo jak będzie tego więcej. na ten moment nie robi to profesjonalnego wrażenia
  • Odpowiedz
@Qql3l3 Też mam Brubecka i nie tylko, bo mam jeszcze zapasowe, właśnie z tego powodu, że w najgorsze upały dobrze jest je stosować zamiennie. Druga kwestia, że jeden poci się mniej, drugi bardziej. Ja bym na samych kominiarkach nie polegał.
  • Odpowiedz
@iforgotmypass_: fajna zabawa :D ale czuje ze szybko napotkasz jakieś komplikacje..

Na pewno od początku myśl o jakimś dynamic pricingu.

Wakacje weekendy ciut drożej, ogólnie weekend drożej, a w tyg najlepiej tak ceny ustaw żeby zachęcić do wynajmu od pn do pt
  • Odpowiedz
@quizonmyface: dynamic pricing na pewno wprowadzę jeżeli będzie popyt, teraz chciałem mieć jak najprostszą ofertę i wszystko zrobić tak, żeby nie było problemów. Będę takie usprawnienia wprowadzał jak będą w ogóle klienci, bo może się okazać, że po 2-3 miesiącach będę zwijał interes przez brak zainteresowania :D

Kaucję mam 1000zł i podobnie wygląda to też u konkurencji.

A motorek to jest mega prosta konstrukcja, o piłowanie się nie obawiam. Serwis
  • Odpowiedz
@quizonmyface: z jednej strony kaucja może odstraszyć z drugiej dobrze przefiltrować. Druga sprawa, pewnie się musi zabezpieczyć, pewnie GPS do motocykla, jaka weryfikacja wypożyczającego, co jak ktoś nie odda w terminie, czy tam nie ma z nim kontaktu. Jaki udział w szkodzie? I jakiej szkodzie. Tu pytań można mnożyć. Osobiście chyba bym się bardziej skłonił na najem placu, gdzie ludzie mogliby za 100 zł odbyć proste szkolenie + 30 minut
  • Odpowiedz
  • 2
@iforgotmypass_ spoko opcja opisania takiego biznesu, mnie ciekawi właśnie kwestia OC/AC trzeba mieć pełny pakiet przy nowym Moto w wypożyczalni? Patrzyłeś już na ceny? Jak to wyjdzie jeśli z motocykla będzie korzystać codziennie inna osoba to chyba dość wysoka składka będzie?
  • Odpowiedz
@mlekoag: przekminilem temat i usunalem te opcje z pasazerem. Masz racje, nie ma co szarżować, przynajmniej na początku.
Duza kaucja wlasnie IMO przefiltruje łepków co chcieliby upalać, a nad udziałem w szkodzie jeszcze będę debatował z prawnikiem.
  • Odpowiedz
@iforgotmypass_:

zwrot brudnego Motocykla – 50,00 zł

zbyt ogólne, brzmi zbyt mało "prawniczo"
"zwrot motocykla w stanie odbiegającym od stanu w jakim był przekazany" albo coś w ten deseń
ale trzeba wziąć pod uwagę, że po dzwonie też będzie odbiegał od tego stanu i 50 zł to może być za mało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
coś ze zrobieniem zdjęć przed i po i jakoś w słowa
  • Odpowiedz
@iforgotmypass_ stary powodzenia, ale.. no zainwestowałeś stówkę polskich złotych na FB i nie wiem na co liczyles. Tam na kampanię wydaje się setki dziennie, aby miało to jakikolwiek sens.

Faktycznie może pajacowanie na TikTok będzie bardziej opłacalne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz