Aktywne Wpisy
Kanarynka +26
Traktuje wykop Jako mój pamiętniczek, więc przychodzę z updatem mojego życia po roku...
Jest trochę lepiej. Udało mi się nieco schudnąć, zmieniłam pracę na lepszą, niebieski cały czas ten sam.
No ale przybył rok.... w grudniu skończę 30. Uderzę w tą magiczna ścianę.
To, ze nie będę miała dziecka jest praktycznie pewne. Po 1. Cukrzyca, więc hormony rozaalone po 2. Będę już po 30...
Niestety, jeżeli jakimś cudem będę miała dziecko, to nie będę już
Jest trochę lepiej. Udało mi się nieco schudnąć, zmieniłam pracę na lepszą, niebieski cały czas ten sam.
No ale przybył rok.... w grudniu skończę 30. Uderzę w tą magiczna ścianę.
To, ze nie będę miała dziecka jest praktycznie pewne. Po 1. Cukrzyca, więc hormony rozaalone po 2. Będę już po 30...
Niestety, jeżeli jakimś cudem będę miała dziecko, to nie będę już

denazyfikacja +117
Nawiązując do mojego wczorajszego wpisu, muszę przyznać, że nie spodziewałem się tak dużego odzewu od Mireczków. Dzięki za wszystkie miłe słowa i porady. Wiele osób pisało, żeby otworzyć własny tag, więc powyżej znajdziecie tag do obserwowania. Postaram się regularnie wrzucać update'y, ale jeszcze nie wiem jak często – wyjdzie w praniu. Wołam jednorazowo, więcej już nie będę nikogo wołał.
Dużo osób pytało o adres wypożyczalni, także wstawiam: www.wynajmij125.pl. Zapraszam też na sociale: FB, Insta i TikTok – wynajmij125.pl ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dla Mireczków będzie zniżka dla 10 zł/doba, wpiszcie po prostu w formularzu rezerwacyjnym w uwagach, że jesteście z Wykopu.
Koszty i pierwsze spostrzeżenia
Wrzucam w załączniku kosztorys (jeszcze bez ceny OC). Ceny brutto. Całość powinna się zamknąć w ~21k, z czego 16k poszło na motocykl - kupiona używany. Drugie moto użycza mi znajoma, ale trzeba będzie tam machnąć mały serwis.
Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jaki będzie popyt na taką usługę. Ciężko było to oszacować, bo u konkurencji nie miałem jak sprawdzić dostępności motocykli poza sezonem. Po wpisach na FB wnioskuję, że w weekendy są często zabookowani, ale nie wiem, na ile to prawda, a na ile chwyt marketingowy. Nie zakładam sobie konkretnej oczekiwanej stopy zwrotu – traktuję to trochę jako YOLO projekt. Oczywiście ryzykuję kwotą, którą jestem w stanie w pełni poświęcić.
Dzięki też @tomasz-aleksander-barania za tipa z pełnym ogmolowaniem – faktycznie masz rację. Zamówione.
Zakładanie działalności
Działalność miałem już wcześniej (#programista15k), więc wystarczyło dopisać kody PKD i dodatkowo zmieniłem sobie sposób opodatkowania, bo prawdopodobnie niedługo będę przechodził na UOP. Biznes.gov.pl to bajka, wszystko tam można pozałatwiać w 5 minut. Babki w US też przemiłe, zero problemów.
Stronkę zrobiłem sam – nie jestem webdevem, ale coś tam kiedyś robiłem z WordPressem, więc wygląda to IMO przyzwoicie, natomiast #seo to dla mnie czarna magia – staram się pisać wpisy z odpowiednimi słowami kluczowymi, zobaczymy, czy to coś da.
Reklamy
Najwięcej wydałem na OLX i Facebooka i muszę powiedzieć, że reklamy na FB są IMO nieopłacalne. Za tę samą kasę na TikToku mam znacznie większe zasięgi i zaangażowanie. Na FB bardziej opłaca się wrzucać posty na grupy - zwłaszcza te kontrowersyjne w stylu „Jaka jest najładniejsza 125 w 2025”. Janusze zaczynają się kłócić w komentarzach i robią darmowe zasięgi. Fakt faktem też, że nie miałem jednolitej próby, bo promowałem różne posty. W przyszłości zrobię porównanie z takim samym postem.
ChatGPT pomaga mi przy wszystkim od tworzenia strony po pisanie postów i pomysły na TikToka. Sporo czasu spędzam na przeglądaniu TikToka (okazuje się, że istnieje większy ściek niż Mirko) i wyciągam pomysły na własne rolki. Jak zrobi się cieplej, trochę popajacuję przed kamerą, zobaczymy, czy się będzie klikać.
TikTok to gamechanger. Reklama jest tania, a nawet jak się skończy, to rolki po promowaniu dalej mają nabijane dużo wyświetleń. Z TikToka mam już dwóch pierwszych potencjalnych klientów, którzy się odezwali do mnie w komentarzach / na priv.
Regulamin i umowa
Wstępnie bazowałem na gotowych wzorach z neta i pomocy ChatGPT. Finalnie skonsultuję to jeszcze ze znajomą prawniczką, żeby było 100% legit.
Kolejny update wrzucę ze zdjęciem ogmolowanego moto, a potem pewnie już w marcu, jak pojawią się pierwsi klienci. Spodziewam się sporej ilości fuckupów, ale zobaczymy. Będę pisał o wszystkim.
Dzięki za zainteresowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#motocykle #wlasnybiznes
źródło: Screenshot 2025-02-06 at 14.44.51
PobierzNa razie nie przewiduję takiego wynajmu na godziny, bo wydaje mi się, że będzie z tym dużo roboty. Chcę zacząć jak najprościej.
Czy musisz wykupić specjalne? Bo w tabeli widzę koszt 0 przy OC
@iforgotmypass_: Od razu zorientuj się na pralnie chemiczną, ile pranie wkładek z kasku.
@iforgotmypass_: xDDDDDD
@iforgotmypass_: to jak z tym ze wystarczy podac ZLA odpowiedz na swoje pytanie i zaraz sie rzuca ludzie na poprawianie xDDDDD