Wpis z mikrobloga

Tag do obserwowania i czarnolisto – #wynajmij125

Nawiązując do mojego wczorajszego wpisu, muszę przyznać, że nie spodziewałem się tak dużego odzewu od Mireczków. Dzięki za wszystkie miłe słowa i porady. Wiele osób pisało, żeby otworzyć własny tag, więc powyżej znajdziecie tag do obserwowania. Postaram się regularnie wrzucać update'y, ale jeszcze nie wiem jak często – wyjdzie w praniu. Wołam jednorazowo, więcej już nie będę nikogo wołał.

Dużo osób pytało o adres wypożyczalni, także wstawiam: www.wynajmij125.pl. Zapraszam też na sociale: FB, Insta i TikTok – wynajmij125.pl ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dla Mireczków będzie zniżka dla 10 zł/doba, wpiszcie po prostu w formularzu rezerwacyjnym w uwagach, że jesteście z Wykopu.

Koszty i pierwsze spostrzeżenia

Wrzucam w załączniku kosztorys (jeszcze bez ceny OC). Ceny brutto. Całość powinna się zamknąć w ~21k, z czego 16k poszło na motocykl - kupiona używany. Drugie moto użycza mi znajoma, ale trzeba będzie tam machnąć mały serwis.

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jaki będzie popyt na taką usługę. Ciężko było to oszacować, bo u konkurencji nie miałem jak sprawdzić dostępności motocykli poza sezonem. Po wpisach na FB wnioskuję, że w weekendy są często zabookowani, ale nie wiem, na ile to prawda, a na ile chwyt marketingowy. Nie zakładam sobie konkretnej oczekiwanej stopy zwrotu – traktuję to trochę jako YOLO projekt. Oczywiście ryzykuję kwotą, którą jestem w stanie w pełni poświęcić.

Dzięki też @tomasz-aleksander-barania za tipa z pełnym ogmolowaniem – faktycznie masz rację. Zamówione.

Zakładanie działalności

Działalność miałem już wcześniej (#programista15k), więc wystarczyło dopisać kody PKD i dodatkowo zmieniłem sobie sposób opodatkowania, bo prawdopodobnie niedługo będę przechodził na UOP. Biznes.gov.pl to bajka, wszystko tam można pozałatwiać w 5 minut. Babki w US też przemiłe, zero problemów.

Stronkę zrobiłem sam – nie jestem webdevem, ale coś tam kiedyś robiłem z WordPressem, więc wygląda to IMO przyzwoicie, natomiast #seo to dla mnie czarna magia – staram się pisać wpisy z odpowiednimi słowami kluczowymi, zobaczymy, czy to coś da.

Reklamy

Najwięcej wydałem na OLX i Facebooka i muszę powiedzieć, że reklamy na FB są IMO nieopłacalne. Za tę samą kasę na TikToku mam znacznie większe zasięgi i zaangażowanie. Na FB bardziej opłaca się wrzucać posty na grupy - zwłaszcza te kontrowersyjne w stylu „Jaka jest najładniejsza 125 w 2025”. Janusze zaczynają się kłócić w komentarzach i robią darmowe zasięgi. Fakt faktem też, że nie miałem jednolitej próby, bo promowałem różne posty. W przyszłości zrobię porównanie z takim samym postem.

ChatGPT pomaga mi przy wszystkim od tworzenia strony po pisanie postów i pomysły na TikToka. Sporo czasu spędzam na przeglądaniu TikToka (okazuje się, że istnieje większy ściek niż Mirko) i wyciągam pomysły na własne rolki. Jak zrobi się cieplej, trochę popajacuję przed kamerą, zobaczymy, czy się będzie klikać.
TikTok to gamechanger. Reklama jest tania, a nawet jak się skończy, to rolki po promowaniu dalej mają nabijane dużo wyświetleń. Z TikToka mam już dwóch pierwszych potencjalnych klientów, którzy się odezwali do mnie w komentarzach / na priv.

Regulamin i umowa

Wstępnie bazowałem na gotowych wzorach z neta i pomocy ChatGPT. Finalnie skonsultuję to jeszcze ze znajomą prawniczką, żeby było 100% legit.
Kolejny update wrzucę ze zdjęciem ogmolowanego moto, a potem pewnie już w marcu, jak pojawią się pierwsi klienci. Spodziewam się sporej ilości fuckupów, ale zobaczymy. Będę pisał o wszystkim.

Dzięki za zainteresowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#motocykle #wlasnybiznes
iforgotmypass_ - Tag do obserwowania i czarnolisto – #wynajmij125

Nawiązując do moje...

źródło: Screenshot 2025-02-06 at 14.44.51

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jegertilbake: 150zł/doba i spada wraz z liczbą dni wynajmu. Tutaj jest cennik, ale nie wykluczam, że będę go zmieniał w zależności od popytu. Na razie ustalałem to trochę na oko.

Na razie nie przewiduję takiego wynajmu na godziny, bo wydaje mi się, że będzie z tym dużo roboty. Chcę zacząć jak najprościej.
  • Odpowiedz
@Shuwaks: na stronie jest info o wypożyczeniu kasku i ochraniaczy chyba, ale to też znowu trzeba mieć wiele kasków. Nawet dla pasażera, na co zwróciłem uwagę bo jak ktoś ledwo zaczyna przygodę z Moto to branie plecaka to raczej marny pomysł, nawet bym to chyba zastrzegł w umowie, że w pojedynkę można jeździć.
  • Odpowiedz
@mlekoag: z pasażerem to raczej będę pozwalał ludziom, którzy (twierdzą, że) potrafią jeździć. Dlatego nie ma na stronie możliwości rezerwacji bezpośrednio, tylko wysyłasz formularz i ja się kontaktuję i ustalamy co i jak. No ale faktycznie może na początku lepiej sobie to odpuszczę... Pomyślę jeszcze
  • Odpowiedz
@Zielony34 będzie dawał jednorazowe kominiarki do kasku i problem rozwiązany, tak jak w większości takich wypożyczalni, torów gokartowych, wrotkowych itp.
  • Odpowiedz