Wpis z mikrobloga

Misiaczki, od dwóch miesięcy (początek grudnia) mam paskudne problemy z jelitami. Zaczęło się od 5 wypróżnień dziennie, teraz jest 10. Ból podbrzusza ciągły (mniejszy lub większy). Wzdęcia i gazy. Ogromna potliwość odbytu (kilka razy zmiana bokserek w trakcie dnia). Od kilku dni krew przy każdym podcieraniu. Wypróżnienia godzinę po jedzeniu, duże stolce albo tłuszczowe, c---a wiem co te jelita wchłaniają I czy w ogółe działają.

Jeszcze miesiąc temu trafiłem na c-------o gastrologa, przez co przez ponad miesiąc niewiele się poprawiło na plus, a jest tylko 2x gorzej obecnie. To się kwalifikuje na szpital & sor, by mi ad hoc robili tomografię Czy kolonoskopię? No nie wyobrażam sobie czekać teraz na kolonoskopię nawet tydzień czy więcej, nawet jak zgarnę dodatkowe pilne skierowanie I gdzieś się znajdzie termin (albo prywatnie). Krew nic nie wykazuje, cukrzyca nie, celiakia nie, brak alergii, Na pewno mam IBS ale to jest coś mocniejszego.

Z krwii nic nie wynika, z usg nic nie wynika, mam jesscze badania na helicobacter, krew utajona I kalprotekyne, ale to wszystko dużo dni schodzi I jest mi coraz gorzej XD no niedobrze w c--j

#pomocy #kiciochpyta #zdrowie #medycyna
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@czemu_dlaczego: No rozważam ze ten pozytywny wariant to zapalenie jelita albo Crohna, tylko bardziej myślę czy powinienem ad hoc szpital I robić z tym, czy na spokojnie klepać badania i tak funckjonowac jakieś tygodnie, bo żaden fikolek nic tu od razu nie da : d
  • Odpowiedz
  • 2
@MuszeZalozycKontoByFiltrowacGowno: @czemu_dlaczego
Byłem u lekarza i nic się nie da z tym zrobić.
Mam idealne wskazanie CRP - co domniemuje, że nie mam zapalenia jelita, nie mam Crohna, nie mam raka jelita.
Tak czy siak zgodnie z planem będe robił badanie na krew utajoną + kalprotektynę, by dopełnić tego. I kolonoskopia na cito, tu i teraz, mam zamiar jutro dzwonić wszędzie gdzie się da.

Co mogę powiedzieć, i dobrze,
  • Odpowiedz
  • 1
@utilek: Zrezygnowałem z alkoholu (duzo go nie było), papierósw (duzo nie było), codziennie pije kefir, lepsza dieta. Codziennie biore Maślan Sodu, Probiotyk Sanprobi pod IBS, Tribux na prace jelit. Wszystkie diety (łatwo, ciezko strawne, high foodmap, low foodmap, cokolwiek - wszystko taki sam efekt). W małym okienku czasowym stoperan pomagał, ale już niezbyt. Dzięki za rady tak czy siak. U nowego gastrologa będę leciał z wszystkimi chorobami jedna po drugiej.
  • Odpowiedz
@Hawthorne: Gastroskopia i kolonoskopia powiedzą co i jak. Ja jestem już po badaniach i mam podejrzenie celiakii. Za około 4 tygodnie mają przyjść wyniki biopsji potwierdzające wstępną diagnozę.
  • Odpowiedz
  • 0
@r3ap3r: Miałem both. Mam przewlekłe powierzchowne zapalenie żołądka (nadżerki) z powodu ponoć tego Helicobacter. Jelita w cudownym stanie. Jestem już po kuracji antybiotykami za 500 zł na 10 dni. Za ~2 miesiące zobaczymy, czy wyleczone. Z jednej strony dobrze, bo to nic przewlekłego na całe życie, z drugiej strony, to sporo miesięcy może sie leczyć i mogę się z tym bujać.
  • Odpowiedz