Wpis z mikrobloga

Mireczki, czy macie jakąś listę co sprawdzić w nowym aucie kupowanym w salonie, a najlepiej godnych polecenia ekspertów, którzy sprawdzą wszystko co niezbędne tuż przed odbiorem? Trochę się naczytałem ostatnio różnych stronek, że nawet 25% aut nie jest nowych w salonach ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#auto #samochody
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SiDi: one są nowe, tylko część z nich zostaje uszkodzona w transporcie i naprawiana bez informowania o tym kupującego. W praktyce wystarczy samodzielnie sprawdzić grubość powłoki lakierniczej, ze szczególnym zwróceniem uwagi na newralgiczne punkty. Jak wszędzie będzie w normie, to auto powinno być ok.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@goferek: to już też słyszałem, paniedzieju. Że powłoka w granicach 80-150, ale co jak wywali 200? Może w tym miejscu akurat tyle musi mieć? Ewentualnie porównać to z innymi autami w salonie, by mieć dowód, że tyle ma wynieść. Mimo wszystko jak jakiś specjalista/rzeczoznawca jest w stanie to zrobić za 300-500 złotych dla auta wartego 100k, to nie jest to duży wydatek. Dlatego też myślę, że dla spokoju ducha mieć
  • Odpowiedz
@SiDi: Auta są czasem ponownie malowane lub naprawiane w fabryce (kontrola jakości, uszkodzenie elementów przy montażu, uszkodzenie podczas przejazdów) oraz tak jak goferek napisał podczas transportu do salonu. Jak chcesz sprawdzić porządnie to tylko jakiś fachman, który wie gdzie zajrzeć. To zakup czy jakiś leasing?
  • Odpowiedz
@SiDi: to weź jakiegoś fachmana, zapłacisz kilka stówek a będziesz miał pewność jeśli martwi Cię, że może być lakier podwójny gdzieś (a to w sumie chyba najmniejszy problem jaki może byc ;)). W fabryce robią na tiptop, dealer to już zależy jaki ma warsztat. Ja z autem dostałem protokół z odbioru auta przez dealera (tam są wykryte szkody wynikłe podczas transportu) i były tam tylko dwa jakieś obicia drobne na
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@lucasy: no o to pytam XD czy ktoś może polecić, bo pewnie tacy eksperci działają w większości dużych miast ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@SiDi: a dobra, motocontroler znajomej sprawdzali auto (co prawda nie nowe, ale nowe tez sprawdzaja) i była bardzo zadowolona z obsługi. Ale ona z Katowic.
  • Odpowiedz