✨️ Obserwuj #mirkoanonim Mam pytanie co do darowizn. Wiem, że kwoty od rodziców nie trzeba zgłaszać do 36k. Ale co w przypadku jak powiedzmy dostałem 2 lata temu 20k, po drodze jakies 3-4k w roznych przelewach, a 2-3miesiące temu 25k. Przy tym przelewie na 25k pojawia się konieczność zgłoszenia, bo jest powyżej 36k sumarycznie - w jaki sposób to należy zgłaszać, trzeba do każdego przelewu zrobić osobny wniosek? Czy można to zsumować i dać na 1? Bo jeśli osobno i do tego też przelewy na małe kwoty typu 100zł oprócz tych duzych, to tego będzie bardzo dużo.
Mam pytanie co do darowizn.
Wiem, że kwoty od rodziców nie trzeba zgłaszać do 36k. Ale co w przypadku jak powiedzmy dostałem 2 lata temu 20k, po drodze jakies 3-4k w roznych przelewach, a 2-3miesiące temu 25k. Przy tym przelewie na 25k pojawia się konieczność zgłoszenia, bo jest powyżej 36k sumarycznie - w jaki sposób to należy zgłaszać, trzeba do każdego przelewu zrobić osobny wniosek? Czy można to zsumować i dać na 1? Bo jeśli osobno i do tego też przelewy na małe kwoty typu 100zł oprócz tych duzych, to tego będzie bardzo dużo.
#darowizna #podatki #prawo #us #urzadskarbowy
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
Sumuje się wszystkie z ostatnich pięciu lat. Ale konieczność zgłoszenia jest dopiero przy tym, który powoduje nieprzekroczenie limitu.