Wpis z mikrobloga

Miałem przerwę w słuchaniu Jarosława Wolskiego i Dawida Kamizeli. Pytanie do ludzi śledzących na bieżąco, kiedy zmieniała się retoryka odnośnie dronów na polu walki, bo pamiętam ciśnięcie beki z Bartosiaka i całej „dronozy”, wnioski z Ukrainy są takie żeby nie wyciągać wniosków z Ukrainy, to wojna biednych i tak dalej. Ostatnio odpaliłem tygodniówkę u Wolskiego z Kamizela i tam obrót o 180 stopni, że wojsko polskie głupie bo nie ma „komunijnych” dronów w ramach brygady, a każdy kto mówi, ze te komunijne drony to są do niczego jest ignorantem. Pomieszałem coś czy rok temu oni sami tak mówili o tych dronach? #wolski #bartosiak #zychowicz #historiarealna #wojsko #wojna #ukraina
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PsK1928: na początku wojny słuchałem Wolskiego jak i wszystkich innych, Bartosiak to wylewał się z każdego miejsca aż chłop niezdrowo wyglądał. Teraz to nawet filmiki z dronowania mi zbrzydły. Wolski to nerd od czołgów i tak zostanie.
  • Odpowiedz
@PsK1928: no właśnie ostatnio miałem takie same myśli. Wolski z pozycji eksperta cisnął po bartosiaku że "czo ten chlop wygauje jakie drony, ino bwp i jazda i czolgi jezdzo też".

A tu proszę, "piechota dronowa" jest w sumie faktem, bo drony stały się głównym atutem lekkiej piechoty.
  • Odpowiedz
@PsK1928: ja tak plus minus oglądałem wolskiego, ale nie pamiętam żeby był przeciwnikiem dronów FPV.
Fakt nazywał je per "bied drony" "bieda fpv" i podobne. Ale nie pamiętam żeby był przeciwnikiem wdrażania ich do armii. Moim zdaniem jego opinia była: "raczej na tak, ale bez szału"
Po ostanim filmiku, wygląda że bardziej jest pro-fpv.

Nie chce nikogo bronić, poprostu taką mam osobistą opinię.
  • Odpowiedz
@PsK1928: Trochę inna skala, Wolski nie był stricte przeciwko dronom, bo sam mówił słusznie na początku, że ogromnie ułatwiają piechocie zwiad i rozpoznanie, ale właśnie- to rozwiązania cywilne, podatne na zakłócenia i często zawodne- to co widzimy w necie to cherry picking ataków dronowych. Bartosiak widział de facto wojny dronów na froncie, olewając konwencjonalne siły zbrojne. Druga sprawa to chyba faktycznie ciężko wyciągać duże wnioski z Ukrainy. Wojna przebiega w
  • Odpowiedz