Wpis z mikrobloga

@ElektrykWannaBe: firma firmie nierowna.
Ale co do sieci to pamietaj. Jak padnie siec, to cala firma stoi. Gdize padnie siec to moze byc awaria SPOF (pojedynczego punktu sieciwego przez ktorego przechodzi duzy ruch), moze byc ze jakis switch nie wyrabia, kijowe kolejki QoS czy ogolnie cokolwiek innego. Jak cos szwankuje na sieci, to cala firma to widzi a co za tym idize, cala firma zrzuca wtedy gowno i stres na sieciowca
  • Odpowiedz
@ElektrykWannaBe:
Mocno zalezy od obowiazkow.
Pytanie czy jako sieciowiec musi monitorowac stan sieci (np. ze jakis routery/przelaczniki/lacza) nie wyrabiaja, czy jest od tego osobny zespol.

Pytanie tez czy wykonuje prace inzynierskie/architekta. Czyli wymiana starych sprzetow na nowe, uzgadnianie kontraktow z dostawcami, robienie backupow, tworzenie polityk bezpieczenstwa i DR. Np. co zrobic jak w--------i glowny router. Jaka procedura na
  • Odpowiedz
@Rudz1elec: kurde no to gruby temat, znam troche tematy produkcji i jak stanie linia to jest mocny stres ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A doradziłbyś jakie materiały ogarnąć na start, żeby wbić się na jakiegoś asystenta/juniora?
  • Odpowiedz
@ElektrykWannaBe: Juz pisalem
1) Szukaj materialow jako CCNA, duzo tego masz na yt, dobrym wstepem do tego jest kurs z sieci z pasja informatyki.

Sa takze ksiazki, ale zadnej konkretnej nie polece. Wg mnie od razu lepiej uczyc sie po angielsku (jesli nie masz problemu z angielkim). Bo jesli masz problemy z angielskim, to sobie podaruj ten kawalek chleba. Cala dokumentacja i wszystkie fora pomocowe sa po angielsku.
Ksiazka musi opiswac material
  • Odpowiedz
@ElektrykWannaBe: Takie eldorado jest tylko do czasu. Mialem takiego znajomego - gierki p------y i administrator sieci w banku - kasa 15k na rękę zważywszy, że mieszka na zadupiu więc takie pieniądze są nieosiągalne.

Od zeszłego miesiąca już nie pracuje bo go w------i za fuck-up z Fortigate'ami. Nie przypilnował aktualizacji, ktoś wbił się na router i narobił bigosu. Wyciekły hasła i dane pracowników co się VPNem łączyli.

W tej chwili nie
  • Odpowiedz
@krzywy_kanister: co chwile mnie tu ktos wyzywa od trolla lol

Widzę, że co chwila mi się pojawia powiadomienie na steamie, że w coś napie*dala. Pytałem go i powiedział, że 95% czasu gra. Co tu więcej rozkminiać.
Po prostu gość ma luźną pracę
  • Odpowiedz