Wpis z mikrobloga

Sałatka na ISS. Przez długi czas rośliny uprawiane w ramach eksperymentów na orbicie ziemskiej nie były przeznaczone do konsumpcji – astronauci mieli jedynie opiekować się nimi, prowadzić obserwacje dotyczące ich rozwoju i okazjonalnie pobierać z nich próbki.

Po raz pierwszy astronauci spróbowali wyhodowanych przez siebie roślin w 2003 roku. W tym czasie po rosyjskiej stronie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) prowadzone były eksperymenty z uprawą karłowatej odmiany zielonego groszku w systemie Łada. Łada to najstarszy system do uprawy roślin z komorą przypominającą miniaturową szklarnię – został zainstalowany na ISS w 2002 roku i działa także obecnie. Rosyjscy astronauci nie tylko prowadzili obserwacje rozwijających się tam roślin, ale także konsumowali część zbiorów.

Pierwszą rośliną, która została wyhodowana i skonsumowana poza Ziemią za przyzwoleniem NASA, była czerwona sałata rzymska (Lactuca sativa L. var. longifolia) odmiany Outredgeous, uprawiana na ISS w systemie Veggie. 10 sierpnia 2015 roku astronauci Scott Kelly, Kjell Lindgren i Kimiya Yui otrzymali oficjalne zezwolenie na zebranie i spożycie sałaty – przed konsumpcją każdy liść musiał jednak zostać przetarty ściereczką dezynfekującą nasączoną środkiem na bazie kwasu cytrynowego. Część liści astronauci zostawili dla swoich dwóch kolegów z Rosji, którzy w tym czasie odbywali spacer w przestrzeni kosmicznej, a pozostałą część zbiorów spakowali zgodnie z wytycznymi jako próbki.

#ciekawostki #jedzenie #kosmos #nauka #rosliny #warzywa
tag serii: #7ciekawostekprzyrodniczych
Apaturia - Sałatka na ISS. Przez długi czas rośliny uprawiane w ramach eksperymentów ...

źródło: Space_Lettuce

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 12
@Tovarisch_Hardbassov: Odnośnie sałaty, komentarze były następujące: "świetna", "dobrze smakuje", "smakuje jak rukola", "świeża", "lubię to". Ogólnie astronauci byli bardzo zadowoleni z faktu, że mogą sobie w końcu zjeść świeże warzywko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Ciekawe skąd wczesniej obawy przed spożyciem? chodowane w szklarni, w atmosferze ISS, nasiona z ziemi, nie wydaje się, żeby było się czego obawiać. Jakieś obiekcje musiały być, oni wiedzą lepiej.
  • Odpowiedz
  • 1
@Obruni: Trzeba pamiętać, że rośliny były początkowo uprawiane na ISS wyłącznie w ramach eksperymentów, w małych ilościach - całość "zbiorów" zabezpieczano do analizy.

Poza tym rośliny w kosmosie są zwykle bardzo zestresowane, co wpływa na ich biochemię, i stają się bardziej podatne na infekcje bakteriami i grzybami - głównie to budziło obawy. Okazało się jednak, że warzywa z systemu Veggie są bezpieczne i astronauci mogą je spokojnie jeść.
  • Odpowiedz