Wpis z mikrobloga

@curiousboi: Zwykły możesz ostrzyć sam pilnikiem ale trzeba robić to częściej niż widiowy - np. co zbiornik paliwa (zależne co się tnie, w jakim stanie). Widiowy można ostrzyć co kilka zbiorników paliwa jednak nie zrobisz tego pilnikiem - trzeba zawieźć do serwisu na ostrzenie. Ja uważam, że w warunkach domowym dużo lepszy jest zwykły łańcuch. Są dostępne obecnie różne przyrządy pomagające w ostrzeniu, chwila treningu i można zadowalająco ostrzyć nawet
  • Odpowiedz
Widiowy można ostrzyć co kilka zbiorników paliwa jednak nie zrobisz tego pilnikiem - trzeba zawieźć do serwisu na ostrzenie.

@h3xed: Nie wiedziałem, to absolutny bezsens jak dla mnie.
Ja ostrze zupełnie ręcznie i każdy zawodowiec tak robi podobno a nie jakieś zdejmowanie, maszynki itp itd. Co zbiornik czy 2 czasem 3 pyk pyk pilniczkiem i jest lux.

@curiousboi Najlepiej Oregon, ja po 2 sezonach czy wręcz tak serio 1
  • Odpowiedz
@curiousboi: Normalny Ci wystarczy. Dokup sobie szerszą szczotkę drucianą i w miejscu cięcia czyść drewno z piachu to wydłużysz jego żywotność. Widia jest świetna jak tniesz drewno zawodowo lub musisz pociachać wałki które leżą już jakiś czas na glebie.
  • Odpowiedz
@curiousboi:
Nie lubię, i nie potrafię porządnie naostrzyć łańcucha pilnikiem.

Jak kupiłem piłę, to miałem prowadnicę i łańcuch Oregon. Może i porządny, ale wszystko się w końcu tępi, więc po każdej akcji "cięcie drewna" woziłem go do naostrzenia. A i tak po 2-3 godzinach pracy już był "taki sobie".

Kupiłem więc na Alledrogo jeszcze 2 tanie, chińskie łańcuchy, i po prostu po każdym zbiorniku wymieniam łańcuch na świeży (a potem
  • Odpowiedz
@RandomowyMirek: Robię tak samo, chińskie łańcuchy za 9zł - jak za bardzo wjadę w gwoździa albo kamień że ciężko potem to pilnikiem wyprostować to po prostu wywalam go na śmieci. za 1 łańcuch stihlowy mam 4-5 tych tanich.

Prowadnicę też kupiłem mastiffa i za te 16zł to choćby co sezon to dobra oferta( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz