Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +130

roman-swoboda +353
Mirki i Mirabelki dziękuję wszystkim za szeroki odzew. Odnalazła się pieczarka i przyczepka. Dziś przed północą była już w garażu. Wygląda na to, że nic nie jest uszkodzone. Znalazła się pod lasem prawie 40km od domu, z pustym bakiem, daleko od jakichkolwiek zabudowań i głównych dróg. Mam nadzieję, że ten co się na nią połasił musiał przejść pieszo całą drogę sam.
źródło: 50f2f08e90e34dd3d622d38d48f107d95423c524e7e4198610f62a6bef43b772,w300h194
Pobierz

Byłem zainteresowany pewnym mieszkaniem, negocjacje poszły krok dalej, dostałem wykaz składników czynszu. Zaliczki za wodę oczywiście ustawione na minimalne, ale to nieważne.
Moją uwagę przykuła pozycja pod tytułem: "podgrzanie wody". Jej koszt to horrendalne 60 zł za m3. Sięgnąłem szybko do kajetu, żeby zobaczyć jakie mamy aktualne zużycie i wyszło mi, że miesięcznie za wodę płaciłbym jakieś 450-500 zł XDDD chyba, że jestem debilem i moja metodologia* jest niewłaściwa.
#nieruchomosci w Polsce to jest level extra hard.
Aktualnie w wynajmowanym mieszkaniu zużywamy średnio 8m3 wody zimnej miesięcznie. Do ogrzania służy piecyk gazowy. Mam dwa liczniki zimnej wody: w kuchni i łazience. W kuchni nie ma w ogóle ciepłej wody (wkur... to jest) i też w kuchni jest pralka. Więc mogę przyjąć, że licznik w łazience pod którym jest wanna, umywalka i toaleta wskazuje ile wody bym "podgrzewał" na nowym mieszkaniu. Nie odliczałem toalety, bo chyba to ogromnego zużycia nie generuje.
@monteChristo99: nie, bo woda z sieci jest tak gorąca że musisz z zimną mieszać a toaletę to tylko zimną spłukujesz, u mnie jakoś 1/3 zużywanej wody jest ciepła
wiele zależy od twoich nawyków, przy wannie będzie większe zużycie na kąpiel niż przy prysznicu
źródło: Zrzut ekranu_5-2-2025_222555_www.rynekinstalacyjny.pl
Pobierz@darek-jg: zużywam więcej jak biorę prysznic, bo uwielbiam jak woda na mnie leci i potrafię tak 20-30 minut xD więc żeby oszczędzić biorę kąpiele i płace mniej xD