Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jest tu jakiś psycholog?
Jak zwiększyć swoją asertywność?
Np. Ktoś mnie pyta „ ile masz pieniędzy?” Bo powiedziałem że zbieram na mieszkanie, za gotówkę chce kupić.
Dużą część już mam i wiem że najwyżej powinienem powiedzieć „ dużo” albo „ nie powinno cię to interesować „ a ja takiemu mówię może nie dokładnie ile ale typu „ trzy czwarte już mam”
#psychologia #asertywnosc #niewiemjaktootagowac

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim Czekaj, ale powiedziałeś 3/4, a nie że masz 519.700 i brakuje Ci 21.370. Gdzie ty tu widzisz brak asertywności. No chyba ze typa nie lubisz to mu mówisz s--------j, nie Twój interes. Połowa, 3/4 to tylko jakieś z grubsza określenia. Ale przecież typ nie zna kwoty za jaką kupisz ani pewnie lokalizacji w której są jakieś tam przedziały też zapewne. Co Ty się martwisz?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jak ktoś nie jest asertywny to ciężko jest powiedzieć: nie, ale łatwiej jest zacząć od czegoś wymijającego na początek co nie będzie jednoznacznie oznaczało ani tak ani nie, np w podanej sytuacji: ile masz pieniędzy? Myślisz że musisz odpowiedzieć nie powiem ci- tylko to brzmi pewnie za ciężko i niegrzecznie (domyślam się). Możesz powiedzieć że nie liczyłeś ostatnio (nie musisz mówić prawdy! Tym bardziej że możesz pomyśleć o tym, że
  • Odpowiedz
@Sejlormun Poza tym abstrahując do innych sytuacji to nie zawsze musisz decydować czy dawać odpowiedź od razu. Daj sobie czas na przemyślenie i powiedz, że się zastanowisz i dasz znać później co zdecydowałeś. Po czasie jak sobie przemyślisz za i przeciw, łatwiej ci będzie odmówić.
  • Odpowiedz
  • 1
@mirko_anonim powstrzymaj się od chęci odpowiedzenia natychmiast. Zrób pauzę, zastanów się i zmień delikatnie temat. Np ktoś pyta Cię ile już masz uzbierane, to możesz odpowiedzieć że z tą inflacją i kosztami mieszkań to masz wrażenie że z każdym rokiem coraz mniej. Wiem że na żywo ciężko jest wymyśleć coś na chłodno, ale powstrzymanie się od odpowiedzi pierwszym co Ci ślina przyniesie brzmi jak dobry start :)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
Jak pytają ile masz na koncie to mówisz że za mało.
Jak pytają ile zarabiasz to też mówisz że za mało.
Jak pytają ile coś kosztowało to mówisz, że nie pamiętasz.
Ale generalnie to zależy kto pyta
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

„ dużo” albo „ nie powinno cię to interesować „

To są zwroty pasywno-agresywne i tak się nie mówi. Chyba że chcesz kogoś do siebie zrazić, oczekujesz bójki lub nie chcez z nim więcej rozmawiać.
"Powoli zbieram", "Coś tam mam", "Jakoś to idzie", "dobrze mi idzie", "Idzie mi jak krew z nosa", "Kiedyś uzbieram", "Zbiera się", "Odkładam, odkładam" - to są zwroty normalne. Twoim problemem nie jest to, że odpowiadasz, ale
  • Odpowiedz
nie musisz mówić prawdy!

@Sejlormun: Tak, nakłaniaj go do kłamania... A później się będzie dziwił, że ludzie z nim nie rozmawiają i plują przez ramię, gdy go mijają.
  • Odpowiedz