Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Takie pytanie, bo pracuje obecnie jako admin (chmura, linux, ansible, python, skrypty, podmany, automatyzacje, gity, teraz wchodzi AI), jestem midem, trudno powiedzieć czy to już DevOps czy admin. Chciałbym powoli rozglądać się za inną pracą, ponieważ zarobki mnie nie satysfakcjonują, oczywiście dalej siedząc na obecnym stanowisku. Jednak nie posiadam doświadczenia komercyjnego z Kubernetesem. Niestety cały zespół akurat w tym przypadku Openshifta w firmie jest pełen i nie mam szansy trafić do tego zespołu, a wszystkie ogłoszenia dot. DevOps zawierają tę frazę. Oczywiście wiem jak działa Kubernetes, uczyłem się na własną rękę, ale nijak ma się to do doświadczenia komercyjnego. Jak firmy zapatruja się na takich kandydatów? Gdzieś wyczytałem że musiałbym startować na juniora... #devops

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Myślę że na mida dasz radę jak się podszkolisz. Są certyfikaty z k8s. Ja bym próbował.
Kubernetess to nie jest jakaś magia. Poducz się też innych rzeczy wokoło. Strimzi, istio etc.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to chyba zależy od firmy. Ja pracuje z gościem, który z k8s wie zupełne nic, a mam z nim wspólnie go rozwijać i utrzymywać :) Też się zmagałem z tym samym problemem co ty i nawet klepnąłem te wszystkie certy z k8s, ale niestety na rozmowach dostawałem w------l. Finalnie dostałem pracę gdzie zajmuje się k8s, ale to dzięki znajomościom a nie wiedzy nad czym lekko ubolewam. Ogarnij HELM/Kustomize, pobaw
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: obczaj sobie stawianie lokalnie klastrów np. Rancher ma przystępne UI. Lokalnie na jakiejś VM postaw K3s czy K8s in Docker Desktop jednym i drugim uruchomisz klaster 2 kliknięciami. Postaw tam sobie repo na obrazy np. Harbor pobuduj dockerowe obrazy np. skryptów pythonowych, które masz i uruchamiaj je na klastrze. Spróbuj skonteneryzować jakieś elementy środowiska, którym administrujesz. Najpierw Docker i uruchamianie kontenerów, Compose następnie idź w proste klastry jak wspomniane
  • Odpowiedz