Wydruk słabo siada na stole. Filament colorfil, drukarka kobra 3. Temperatura stołu, briki i inne takie nie pomagają. Kilka rzeczy wydrukowałem, ale wszystkie wydruki lekko odchodzą od stołu. Jakieś pomysły? Drukarka dobrze wypoziomowana.
@MxS89x: na odrywanie się od stołu druku jest kilka rad. Oczywiście jak pisali inni - zbyt wysoki offset. Czasami za duża temperatura (otoczenia też) może wpływać na podwijanie się wydruku - choć to głównie domena twardszych filamentów - ABS, ASA. U mnie mocno pomagał hegron - to lakier do włosów. Psikaj stół z dala od drukarki bo jest mocno klejący a łożyska i paski średnio to lubią. Ja bym jednak
@MxS89x: jeśli w kobrze 3 jest tak samo jak w kobrze2pro to po autopoziomowany stół jest tak jak piszą wyżej - z offset za mały. Kobra2 mi się sama ustawia chyba na - 2.10 a muszę opuścić do - 2.14.
Umyj stół alkoholem, albo wodą z mydłem, wytrzyj tak żeby nie dotykać powierzchni paluchami, odpal kalibrację na nowo i puść jakiś wydruk na dużą powierzchnię np:
@MxS89x: Roztwór wody z klejem do drewna. Rozrób sobie w jakimś małym słoiczku 10-15ml kleju na 100ml wody, dobrze wymieszaj i rozprowadzaj za pomocą np. papierowych chusteczek (warstwa ma być na prawdę cieniutka więc wystarczy jak przetrzesz stół taką lekko nasączoną tym roztworem chusteczką). Jedno nałożenie takiego roztworu powinno wystarczyć na 2-3 wydruki, jeśli będziesz się go chciał pozbyć wcześniej po prostu przetrzyj stół na mokro. Od tak przygotowanego stołu
@MxS89x: To chyba najstarszy trik jeszcze z czasów gdy 3/4 stołów stosowanych w chińskich drukarkach wychodziło krzywe z fabryki do tego stopnia, że między rogami, a środkiem potrafiło być ponad 1mm różnicy, a o automatycznym poziomowaniu można bylo tylko pomarzyć ( ͡~ ͜ʖ͡°) Chociaż przydał mi się też ostatnio i na A1 od Bambu jak drukowałem duże płaskie elementy, które zaczynały się wypaczać na rogach
#drukarki3d #druk3d #pytaniedoeksperta
Umyj stół alkoholem, albo wodą z mydłem, wytrzyj tak żeby nie dotykać powierzchni paluchami, odpal kalibrację na nowo i puść jakiś wydruk na dużą powierzchnię np:
źródło: 1000023044
Pobierzużyć Hegrona z rosmana, ew dymafix itp?