Wpis z mikrobloga

Cześć. Mam internet światłowodowy 300 Mb/s. Ostatnio robiłem test na speedtest.net i wyszła prędkość poniżej 100 Mbps. Zgłosiłem to dostawcy internetu i on kazał mi sprawdzić jaka jest szybkość karty sieciowej. I rzeczywiście jest 100 mb/s. Nigdy tego nie kontrolowałem poza speedtest i przypuszczam, że było więcej skoro zawsze prędkość się zgadzała, a kiedyś miałem większy pakiet u dostawcy bo 600 Mb/s.

Karty sieciowej nie wymieniałem odkąd kupiłem kompa w październiku 2023. Cały czas ta sama i wcześniej było git. Nawet jak w właściwościach karty w opcji "Szybkość i dupleks" zmienię na 1 GB to nic sie nie zmienia i ciągle jest 100 Mb/s.

Oto jaką mam kartę. W opisie piszę, że obsługuje ona 1000 Mbps. Co moze być nie tak? Sterowniki do karty sieciowej aktualne. Czy może jakiś problem z routerem?

#internet #swiatlowod #router #komputery
kwasixx - Cześć. Mam internet światłowodowy 300 Mb/s. Ostatnio robiłem test na speedt...

źródło: karta sieciowa

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Rasteris: no właśnei ostatnio przy generalnych porządkach przestawiałem biurko, jest dosyć ciężkie i przez przypadek przez chwilę kabel był przygnieciony tym biurkiem. Jutro podepnę inny i sprawdzę, ewentualnei kupię jakis nowy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Yayek: kurde no być może mam, ale jak kupowałem kompa na morele to była zaproponowana mi taka karta sieciowa. Odruchowo kliknąłem, bo cena około 40 zł.
  • Odpowiedz
@kwasixx: Ustaw full duplex wszędzie gdzie tylko się da, tj. w settingsach po zalogowaniu się na router, do panelu admina, na kompie i sprawdź której generacji masz kabel od kompa do routera.

intel proset adapter configuration utility se ogarnij
LisiaRumba - @kwasixx: Ustaw full duplex wszędzie gdzie tylko się da, tj. w settingsa...

źródło: incel

Pobierz
  • Odpowiedz