Wpis z mikrobloga

Pytanie takie jedno - Nvidia sugeruje do RTX 5080 zasilacz 850w, aktualnie mój zestaw (z rtxem 5080, 7800x3d) pobiera ze ściany maksymalnie 480w (przy obciążeniu i OC karty), średnio podczas grania w black myth wukong to jakieś 350-370W. Czy nie wystarczyłby zasilacz 750w? aktualnie taki mam i zastanawiam się czy musze zmieniać. Logika mówi że nie bo 480 (nawet niech będzie 500 W) to spory zapas nawet do 80% sprawności tego zasilacza, ale jednak niepewność jest.

Dla jakich setupów nvidia rekomenduje zasilacz 850W? 7800x3d pobiera prądu tyle co nic, bo wg testów w PEAKu nie przekracza nawet 90, a mozna miec ryzena 9 7950x który w peaku pobierze ponad 200w.

#pcmasterrace #nvidia
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

średnio podczas grania w black myth wukong to jakieś 350-370W. Czy nie wystarczyłby zasilacz 750w?

@Fiodooor: Na logikę biorąc... masz dwukrotny zapas.
  • Odpowiedz
@Fiodooor: Bo nie wiedzą czy ktoś to sparuje z procesorem co ciągnie 80W czy takim co ciągnie 250W. Jak ktoś sobie zrobił świecidełko z komputera to te ledy też kilkadziesiąt watów potrafią wciągnąć.
W najgorszym przypadku 360W (GPU) + 250W (CPU) + 50W (MOBO, ramy, peryferia) + 50W (ledy) = 710W, dodać 20% zapasu i masz 850W.
  • Odpowiedz
@Fiodooor Znaczy bez problemu można kupić normalny zasilacz na allegro i nie ma w tym nic strasznego. Problemem jest to, że nadal są sprzedawane takie c-----e i ludzie, którzy po prostu się nie znają to kupują takie, bo są tańsze.
  • Odpowiedz
@Fiodooor: Najlepiej od razu brać zasilacz 1000W i mieć święty spokój, i przy rozbudowach i przy potencjalnych transientach. To jest akurat taki podzespół że jak kupisz go raz a porządnie to przeżyje każdą rozbudowę. Zazwyczaj dopłata między modelem 850W a 1000W to 50-150zł także nie ma co kupować "na styk".

Ja sobie sprawiłem FSP Hydro G PRO 1000W za 700zł i jest git, na tier liście klasa A a w
  • Odpowiedz
  • 0
@maniel: w zasilaczu? mam zasilacz; BE QUIET! Pure Power 12 M 750W 80 Plus Gold ATX3.0 PCIe5.0.
Karta jest podłączona kablem który jest opisany 600W a na wtycze w zasilaczu połowa tej wtyczki opisana jest jako 12V1 a druga połowa jako 12V2, jest jeden kabel.
czy powinienem to inaczej podpiac?
  • Odpowiedz
BE QUIET! Pure Power 12 M 750W 80 Plus Gold ATX3.0 PCIe5.0

@Fiodooor: a no to spoko, powinno styknąć, szczególnie że tu 600W daje a karta na papierze bierze 360W, myślałem że masz kabelki pcie starego typu, tylko pamiętaj dobrze wepnij wtyczkę, dociśnij, bo będą fajerwerki:)
maniel - >BE QUIET! Pure Power 12 M 750W 80 Plus Gold ATX3.0 PCIe5.0

@Fiodooor: a no...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
tylko pamiętaj dobrze wepnij wtyczkę, dociśnij, bo będą fajerwerki:)

@maniel: Problem tylko przy zasilaczach ATX 3.0 gdzie nadal znajdują się wtyki 12VHPWR z dłuższymi pinami wykrywania napięć, gdzie przy standardzie ATX 3.1 wprowadzono 12V-2x6 który to nieco poprawił i zmniejszył szansę na fajerwerki przy niedopięciu. Natomiast większym zmartwieniem jest dobre dopięcie do karty, bo do zasilacza jest w miarę łatwo, duży, sztywny i ciężki. No i kabelki są te same.
supra107 - >tylko pamiętaj dobrze wepnij wtyczkę, dociśnij, bo będą fajerwerki:)

@ma...
  • Odpowiedz