Wpis z mikrobloga

Czy to wstyd jeździć 18 letnim hatchbackiem w 2025 roku?

Jeżdżę tym złomem od 2016 kiedy tylko zdałem prawko, później go odkupiłem za 5k (dalej tyle kosztuje xD) dla siebie w 2020 (od 2007 roku jest w rodzinie) i tak jeżdżę nie zważając na nic i wydając kase tylko na eksploatacje, no ale jak widzę, że w #warszawa 70% aut w tej chwili to 30k+ to mnie zaczyna ściskać, że chyba coś jest nie tak xD

#samochody #warszawa
  • 142
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GlenGlen12: ty masz sie dobrze czuć z tym autkiem, a nie ludzie których mijasz. Polaki lubią żyć na pokaz i kupią najdroższe auto. Ja tam bym wolał jeździć Dacią niż Audi, bo wybrałbym to na co mnie stać
  • Odpowiedz
@GlenGlen12:

w #warszawa 70% aut w tej chwili to 30k+ to mnie zaczyna ściskać, że chyba coś jest nie tak xD

Masz jakieś przedziwne postrzeganie rzeczywistości. Mówisz o mieście gdzie średnio zarabia się koło dychy? To widocznie warszawiacy też nie mają kompleksów, bo auto za 30 koła jak na taki poziom dobrobytu to nic
  • Odpowiedz
@MirekStarowykopowy

@GlenGlen12: xDDDDDDDDDDDDDDD ja myślałem, że nikt w tym kraju już nie traktuje blachosmroda jako jakiś odpowiednik statusu ale jednak dalej ten mental jest. Nie, to nie wstyd. Wstyd to by był jakbyś tym autem robił carmagedon po chodniku.

"Blachosmroda" i już wiadomo z kim ma się doczynienia ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@GlenGlen12: Nie ma nic lepszego niż poczciwy grat, który od salonu jest w rodzinie. Sam od 5 lat jeżdżę Fabią z 2004 i mam wrażenie, że to auto by mogło 3 razy zgnić blacharsko, a 1.4 16v dalej będzie z---------ć. Pod koniec roku chcę się przesiąść na C klasę, bo szybsze, nowsze, ładniejsze, ale poczciwą Skodę zamykam w garażu i kiedyś zrobie z niej klasyka. Nie ma sensu sprzedawać samochodu
  • Odpowiedz
@b_oski

Jak jesteś kawalerem na wydaniu, to wstyd. Biedaki będą p-------ć, że to cię ma przewieźć tylko z punktu A do B, że to się niczym nie różni od miksera. Mam zgoła odmienne zdanie.

Zdanie możesz inne mieć, racji już nie.
  • Odpowiedz
@Szymon_SRT_WWA: Fe2 @MarianoaItaliano to ja mam Forda też 14 letniego, tylko Mondeo i ten sam rocznik, a ma tempomat, 163km, więc w trasę bardzo wygodny. Tam ktoś wyżej pisał że w nowym ma klimę dwustrefowa, tu też jest. Do tego czujniki parkowania, wiec dla wygody nie wiem co wiecej by było potrzebne. Kupiłem 5 lat temu go jak miał 180k, teraz mam 310k i kolejne 100-200k nim chce zrobić,
  • Odpowiedz
@GlenGlen12: Zamiast wydawać hajs na auto, które jeździ tak samo - wydawaj na edukację albo podróże. Jasne, stać mnie na auto z salonu, ale wolę te 40-50k rocznie wydać na poznawanie świata. Kwestia wyborów - znam ludzi którzy wożą się autami za 200k, a narzekają że nie stać ich na urlop tygodniowy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡
  • Odpowiedz
@GlenGlen12: wstyd?? dlaczego wstyd? W dupie mam to auto służy mi do przejazdu z A do B. Sam ujeżdżam 17 letnią Skodę Roomster w tdiku (mam klimę, dużą przestrzeń bagażową i tanią eksploatację i opłaty). Wsiadam i jadę nie rozmyślam czy ktoś się będzie czepiał bo to jest tylko i wyłącznie moja sprawa i dopóki samochód spełnia moje potrzeby dopóty będzie mi służył.
Co najważniejsze auto od nowości w rodzinie
  • Odpowiedz
Fajną zasadą jest to żeby wartość samochodu nie przekraczała 6-cio krotności Twoich miesięcznych zarobków. (nie ma nic gorszego niż kupić w cholere drogie auto i na każdym kroku bać się, że ktoś Ci zarysuje, ukradnie itp).

@Filar: Z jednej strony to fajne i rzeczywiście wolę mieć tanie auto, którego nie żal, ale z drugiej strony w myśl tej zasady ceny aut odjechały tak bardzo, że Polaków nie stać na jakiekolwiek
  • Odpowiedz
@MirekStarowykopowy: „ ja myślałem, że nikt w tym kraju już nie traktuje blachosmroda jako jakiś odpowiednik statusu ale jednak dalej ten mental jest”

Każdy mówi że to nie wyznacznik statusu a i tak każdy na to patrzy.

Tak samo jak każdy patrzy na wnętrze człowieka a i tak ocenia po wyglądzie.
  • Odpowiedz
też prawda ale założyłem, że to oczywistość.

@MirekStarowykopowy: oj nie. Wiek samochodu to powód by robić w nim syf. Jeść w nim nie ostrożnie, palić, wpuszczać psa bez pokrowca, wszystko podrapać i porysować. Niestety, często wytłumaczenie bo ma 15 lat i dlatego tak wygląda... I to z oburzeniem...
  • Odpowiedz