Wpis z mikrobloga

SIema Mirki, mam pytanie w temacie zabudowy GK.

Nie dogadałem z wykonawcami fartuchów z folii pomiędzy profilami UD, a ścianą w zabudowie sufitu. W jaki sposób mogę w tym momencie doszczelnić to miejsce? Jest w ogóle sens to robić czy "uciekanie" ciepłego powietrza przez te połączenie jest minimalne?

#budowadomu #budujzwykopem
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tu chyba nie o ciepłe powietrze chodzi tylko o paroszczelność. Jeśli nie masz fartuchów w pomieszczeniach suchych to raczej nie ma problemu. Powinny być w pomieszczeniach typu łazienka, pralnia, kuchnia. Doklej od dołu pod profil ud do sciany, będzie płyta gk czyli masz tam 1,2cm zapasu. Użyj kleju paroszczelnego np soudal vapourseal. Potem dla pewności jakąś taśma specjalną do folii i złap trochę profila ud i tyle.
  • Odpowiedz
@sprayy: Co to znaczy, nie dogadałem? Jak zajmują się takimi robotami to powinni wiedzieć, jak prawidłowo wykonać paroizoalcję aby zapewniała całkowitą szczelność powietrzną. Skalę problemu możesz ocenić jedynie wykonując badanie szczelności powietrznej. Buduj szczelnie - wentyluj prawidłowo. Od tej zasady nie powinno być wyjątku bo chodzenie na skróty zawsze prędzej czy później spowoduje problemy i na ten temat to można sporo napisać.
  • Odpowiedz
@sprayy: te fartuchy to bzdura, chyba że zapewnią ciągłość folii nad ścianami (możliwe tylko w ścianach niemurowanych). W każdym innym wypadku fartuch owija profil stalowy z taśmą akustyczną - czyli sam profil zapewnia to samo, a z drugiej strony jest ściana murowana, która praktycznie nie ma oporu dyfuzyjnego dla pary wodnej.

paroizoalcję aby zapewniała całkowitą szczelność powietrzną

@brunoted: jaki cudem na styku ze ścianą murowaną chcesz zapewnić paroizolację?
  • Odpowiedz
  • 0
@Djelon: ja myślałem, że jak folię nad profilem UD kleją do ściany jakimś uszczelniaczem, to załatwia sprawę i 100% jest szczelnie ¯\(ツ)
  • Odpowiedz
@Djelon: Stosuje się różne rozwiązania. Można przygotować płaszczyznę pod profil i potem zawijać paroizolację, można użyć taśm rozprężnych, można stosować specjalne taśmy, które kleją się do wszystkiego. Wszystko zależy od indywidualnych warunków i detalu. Mylisz też kwestie oporu dyfuzyjnego z nieszczelnościami. To zupełnie inne zagadnienie. Uszczelnienie można wykonać też później, gdy np. na surową ścianę nałożony zostanie tynk.
  • Odpowiedz
Mylisz też kwestie oporu dyfuzyjnego z nieszczelnościami

@brunoted: nie mylę, to jest sedno bezsensu tych fartuchów, dajesz folię o bardzo wysokim oporze dyfuzyjnym a na styku z nim jest ściana murowana, która ma ten opór minimalny, oczywiste że para wodna "ominie" ten fartuch i pójdzie obok ścianą.
  • Odpowiedz
100% jest szczelnie

@sprayy: to nie chodzi o szczelność, tylko przenikanie pary wodnej, para wodna przenika przez murowaną ścianę bez problemu, więc dawanie kawałka folii obok ściany, nic dodatkowo nie daje w tej materii.
  • Odpowiedz
@Djelon dyfuzja to nie szczelność powietrzna. Ściana i fartuch tak samo zatrzymają przepływ powietrza ale inaczej się zachowają jeżeli chodzi o dyfuzję pary wodnej. I dobrze że para ominie ten fartuch czy tam folie ale to zupełnie inne zjawisko.
  • Odpowiedz