Wpis z mikrobloga

@masqar dosyć powoli to leci jak na meteor w dodatku w dwóch członach z tą samą pr3dkością.
Poczekajmy na opinie wykopowych ekspertów ( ͡º ͜ʖ͡º)
A obserwacja była na własne oczy czy tylko z nagrania?
  • Odpowiedz
via Android
  • 3
@JustMightBe Rano do pracy jechałem i jak cofałem samochodem z poza domu, to w lusterku wstecznym coś widziałem o tej porze. Bardzo jasny punkt. Nie chciało mi się już to sprawdzać, więc sprawdziłem o 19:00 jak wróciłem do domu na kamerce.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@daniello87 @JustMightBe
Możliwe, że tak. Ciekawe w tym jest, że kuzyn (ma tutaj stadninę koni) był teraz o 20:00 i widział z dziewczynami, które jeżdżą na koniach taki obiekt, ale po stronie południowy-zachód. Też bardzo jasny.
On ma lepszy punkt widokowy, bo znajduje się na samej górce.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@JustMightBe Wiem, widzę prawie) codziennie planetę Wenus, jest poniżej, z prawej strony księżyca.
Z tym, że o tej drugiej gwieździe nie słyszałem..., raczej widać ją jak świeci, ale nie znałem jej nazwy. Dziękuję :)
  • Odpowiedz
@masqar: Stary, wiesz że ziemia się obraca wokół własnej osi? A to co widzisz to ruch pozorny gwiazd i planet na niebie? Może wy tam na śląsku już nie opcji pooglądać ciemnego nieba, polecam jakąś wycieczkę na wieś albo w Bieszczady. Żaden meteor ani kometa. Wenus jakoś tak zachodzi właśnie i wali po oczach jak latarka.
  • Odpowiedz
@rurarz: Oczywiście masz rację, było dość późno, gdy pisałem posta, nie doczytałem, że to nagranie o poranku. A, że ostatnio z okna w kuchni widzę zachodzącą Wenus, jakoś się zafiksowałem na godz. 18:00-19:00. :)
Mars (-0.98 mag) i Polluks (1.16mag) wyżej na 100%.
  • Odpowiedz