Wpis z mikrobloga

Otóż jest gigantyczna różnica, bank potrzebuje zaledwie 35 000 PLN depozytu, żeby pożyczyć Ci 1 000 000 PLN z "powietrza"

@Metylo: to jest mit. To działa w ten sposób, ale tylko wtedy gdy mówimy o systemie bankowym jako całości, bo pieniądze wypłacone jako kredyt zaraz wrócą do systemu jako depozyt, który po wpłaceniu rezerwy cząstkowej można znowu zamienić w kredyt... - słynna "kreacja pieniądza".

W rzeczywistości banki komercyjne muszą konkurować
  • Odpowiedz
@Metylo: wyobraź sobie że jesteś w stanie dostać 1 mln gotówki do kogoś dajmy na 3% i dać komuś krechę na dobrej marży, czyli powiedzmy RRSO 5%. Zajebiście, będziesz zarobiony.
Wiesz czemu nie ma takich kredytów? Bo nikt ci nie da dzisiaj 1 mln na 3 %, nawet jak jesteś bankiem ¯\(ツ)/¯ TAK WIEM, ludzie trzymają miliony na RORach na 0%.... ale jak widać jest ich za mało, bo inaczej
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@rzzz nie rozumiem co chcesz tym osiągnąć i powiedziec? W strefie euro u Niemca da się dostać kredyt hipoteczny na 3% ale akurat nie tutaj bo jesteśmy Republika bananową, dojną krową dla zachodnich korporacji bankowych. XD
Tyle powiem bo nie rozumiem jak można bronić banków w Polsce.

Przestań edytować te komentarze. Chłopie jak każdy bank oferuje kredyt na podobnych warunkach to czemu mają robić promocje na 3%?
Tak sugeruje, że to
Metylo - @rzzz nie rozumiem co chcesz tym osiągnąć i powiedziec? W strefie euro u Nie...

źródło: temp_file1385239627900335396

Pobierz
  • Odpowiedz
nie rozumiem co chcesz tym osiągnąć i powiedziec? W strefie euro u Niemca da się dostać kredyt hipoteczny na 3% ale akurat nie tutaj bo jesteśmy Republika bananow

@Metylo: jak na elektordzie muszę odpisać: temat wałkowany wiele razy xD

Kredyty w PL w porównaniu ze strefą euro są drogie bo:
* poziom stóp, czyli koszt pieniądza
  • Odpowiedz
Chłopie jak każdy bank oferuje kredyt na podobnych warunkach to czemu mają robić promocje na 3%?

@Metylo: Jak wszystkie banki w 2020-2021 oferowały kredyty na 1,5-2,5% to wynikało tylko z tego, że jeszcze nie wpadli na to, że można golić owce?
Czy jakaś pomroczność ich złapała po dziesięcioleciu 2002-2012 kiedy stopy średnio były na takim poziomie jak teraz i kredyty tak samo drogie?

Bank realnie żeby ci wykreować ten pieniądz, musi skusić
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@pietryna123 nie wiem czy pamiętasz co było w 2020 i 2021 roku jak gospodarka i giełda szorowała po dnie. Po drugie większość brała na zmiennej czyli ich promocja była 2 letnia i wrócił business as usual xD
Pokaż mi te transakcje ile banki komercyjne pożyczają od banku centralnego i pomiędzy sobą na ten słynny WIBOR xD

@rzzz bardzo się starasz mnie przekonać ale twoje argumenty mocno kuleją, jakoś zachodni biznes
  • Odpowiedz
bardzo się starasz mnie przekonać ale twoje argumenty mocno kuleją, jakoś zachodni biznes nie wychodzi z Polski a wręcz wchodzi ciągle nowy (Velo Bank został sprzedany zachodowi czyli chyba jednak się opłaca prowadzić tutaj biznes)

@Metylo: a niech przychodzi, im więcej banków tym lepiej i taniej dla konsumenta.

Dobrze, że nie napisałeś o "rekordowych ZYSKACH banków" obecnie, bez wspomnienia o rekordowej inflacji - jak to jest w zwyczaju ;)

Jak
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@rzzz nawet po uwzględnieniu inflacji zyski nadal są rekordowe ale po co o tym dyskutować? KNF, mógłby interweniować, trzymać banki za mordę ale
KNF tworzą ludzie powiązani z bankami i zatrudniani po KNF przez banki więc szybko nic się tutaj nie zmieni.
Metylo - @rzzz nawet po uwzględnieniu inflacji zyski nadal są rekordowe ale po co o t...

źródło: temp_file9114808901178079419

Pobierz
  • Odpowiedz
@Metylo
@rzzz

35k zeby wykreowac 1 mln? nono.... w idealnym siwecie, gdzie kasa nie wychodzi poza system bankowy, ten wirtualny mnoznik jest czysto teoretyczny, bo w Polsce jak dobrze pamietam ze sjaldow sgh bujal sie w okolicach 3,5 a nie 33,5 ;) Ok to bylo pare lat temu, ale zeby sie drastycznie zmienilo?

Bank generlanie musi byc na plusie, kasowym tez, a nie za po stronie aktywow bank sobie zapisze
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@del855 ale nie w tym rzecz, oczywiście, że to co pisze to teoria bo nie będę robił tutaj wykładu z bankowości i nie będziemy o tym dyskutować bo nie to jest problemem Jesteśmy gospodarką specjalnej troski, w której kredyt hipoteczny musi być obecnie na 8%? Banki mają u nas eldorado, KNF ma w dupie ten problem bo tam siedzą sami swoi.
  • Odpowiedz
  • 0
@Metylo

No ale co mają banki do głównie stopy która wyznacza wysokość kredytu?.... to pretensje do nbp, bo to przecież ona wyznacza stopy. W teorii możesz mieć żal o wysokości marzy, ja w poprzednim dołku miałem kredo na 1.1% marzy i jakoś się bank od tego nie przewrócił. No ale to były inne czasy - kiedy o procesach frankwoych nikt nie slyszal, a na rynku panowała smuta i walka o klienta.
  • Odpowiedz