Aktywne Wpisy

WielkiNos +1072
juleczka obraża mającego 400 hektarowe gospodarstwo rolnika. Nieskalana myślą istota twierdzi, że to co robi rolnik jest niepotrzebne (wiadomo, jedzenie jest ze sklepu), ma tylko malutką działeczkę na własny użytek (400 hektarów jej się pomyliło z 400 metrów) i w ogóle to ją nudzi i nie dorasta do jej poziomu. Ja bym powiedziała, że pan jej poziom sporo przerasta, bo trudno nie przerastać czegoś będącego poniżej dna. Szkoda, że juleczka nie zrozumiała,

Pieczor +258
K---a! J----i złodzieje, człowiek się napracuje a później przyjdzie taki s---w**yn i zabierze to w kilka minut. Otóż wczoraj wieczorem włamało nam się do domu 2 gruzinów (przypadek?) demolując przy tym szklane drzwi wejściowe i zabierając cenne rzeczy z kilku pokoi. Jak ktokolwiek z okolicy lub z nosem detektywa ma pomysł jak można namierzyć tę chołotę to sowicie to wynagrodzimy.
Dom jednorodzinny położony obok Pabianic (wieś Bychlew). Obok pełno domków jednorodzinnych, jak
Dom jednorodzinny położony obok Pabianic (wieś Bychlew). Obok pełno domków jednorodzinnych, jak

I czy za te 3-4k przy amatorskiej zabawie wystarczy?
#astronomia #teleskop
Co do zasady tak, ale te stockowe okulary od synty 8", o ktorej wspomnial kolega wyzej, to chodza na gieldach po 50PLN za komplet. Nie ma to kolorow, pola, daje znieksztalcenia na brzegach itd., ale dziala. Stockowy zestaw to przewaznie zoom okolo x50 (~25mm) i drugi okular kolo x100 (~10mm).
3-4k to spoko budzet, jednak teleskop wybiera sie glownie pod lokalizacje i typ obserwacji (balkon, wyjscie przed dom, bliskie
Dzieki za odpowiedzi. Jestem kompletnie zielony..
Bardziej byloby to hobby przy okazji urlopu, wiec miejsca raczej 'ciemniejsze', na co dzien duze miasto, ale jak mowie, bardziej pod katem wakacyjnym. Mobilny jestem :)
Dobra czyli potrzebujesz teleskop, ze wyciagasz lookasz, pokazujesz cos tam znajomym czy rodzinie, wszyscy robia wooow i ida robic swoje, a ty jeszcze godzinke lookasz sobie rozmazane plamki (no tak wyglada jednak wiekszosc galaktyk i mglawic :D), ktore juz reszty uczestnikow nie interesuja.
Potrzebujesz refraktora, ktorego nie trzeba kalibrowac (w teleskopach lustrzanych jak newtony lustra moga sie przesunac i zgubic os optyczna w transporcie, trzeba to regulowac). Zalezy ci tez
Jak sie na cos zdecydujesz to nam tu napisz
mam akurat mozliwosc jeszcze na zywo sie pokonsultowac z kims z teleskopy.pl jak radzicie, wiec pewnie tak zrobie ;)
Jak sie zdecyduje to sie pochwale, dzieki ;)