Wpis z mikrobloga

ku*wa mać będzie nieskładnie i pewnie chaotycznie ale piszę to od razu po tym jak to zobaczyłem. Buduję sobie domek i jestem w trakcie wykańczania, jakieś 200m dalej jeden janusz kupił sobie działkę z dołem który musi zasypać i zaczął zwozić coś co wygląda jak płyty eternitowe - azbestowe. Picrel - zdjęcie robione tosterem. On pewnie będzie tym teren wyrównywał, część połamie, część zasypie, syf poleci w powietrze a pył azbestowy na jego działece dalej będzie syfił. Jutro idę do gminy to zgłosić, bo nie chcę obok siebie mieć syfu.

I teraz pytania:
-czy mogę mieć pewność że to płyty azbestowe? Coś tam kiedyś obiło mi się o uszy że nie wszystkie te szare faliste płyty zawierały azbest. Można jakoś to sprawdzić "na oko"?

-Czy mogę coś zrobić oprócz zgłoszenia tego do urzędu gminy? To jest odpad niebezpieczny z tego co kojarzę - może policja? Ale co wtedy jak by się później okazało że to są te płyty które azbestu nie zawierają.

Pogadałem z sąsiadami nawet z tymi co mieszkają obok tej działki i oni mają to w dupie w sumie. I tak się żyje na tej wsi. Ja pier*ole ale się zagotowałem.

#budownictwo #nieruchomosci #prawo #budujzwykopem
wredny_bombelek - ku*wa mać będzie nieskładnie i pewnie chaotycznie ale piszę to od r...

źródło: 20250204_161626

Pobierz
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wredny_bombelek rób dokładne zdjęcia i filmy żeby było wiadomo kto i co z tym robi, znam miejsce gdzie lokalsi łamali ja kawałki i utwardzali sobie tym drogę do domu, dziwnym trafem kilka osób zmarło już na raka płuc ale ja wcale nie sugeruje że jeżdżenie po pokruszonym azbeście jest niezdrowe
  • Odpowiedz
czy mogę mieć pewność że to płyty azbestowe? Coś tam kiedyś obiło mi się o uszy że nie wszystkie te szare faliste płyty zawierały azbest. Można jakoś to sprawdzić "na oko"?

Nie musisz, wysypywanie odpadów dowolnego rodzaju jest zabronione.

-Czy mogę coś zrobić oprócz zgłoszenia tego do urzędu gminy? To jest odpad niebezpieczny z tego co kojarzę - może policja? Ale co wtedy jak by się później okazało że to są te płyty które
PfefferWerfer - >czy mogę mieć pewność że to płyty azbestowe? Coś tam kiedyś obiło mi...

źródło: 620b2d95-2d3a-449c-a679-e21897daf1f8-2831948798

Pobierz
  • Odpowiedz
eternit właśnie tak się "utylizuje"

@dizzydom: Od tego są specjalne miejsca do tego przeznaczone, składowiska odpadów a nie ku*wa działki budowlane.

Moi znajomi sami mieli do zutylizowania 3 płyty to zawieźli to do takiego miejsca - starej nieczynnej żwirowni gdzie to wszystko było ofoliowane i zasypywane a nie tak ku*wa luzem a zaraz obok działki z domami. I oni zapłacili za to 60zł za płytę.

A to jest zwykła działka
  • Odpowiedz