Aktywne Wpisy

Mireczki ile macie km do pracy? Zmieniam prace, jeździłem do poprzedniej 20 km w jedną stronę, teraz będę mial około 32 km od domu do siedziby, w jedną stronę. Autko w dieslu pali mi kolo 5l, czasem kolo 4 na 100km, nie zbankrutuje na paliwo? Niestety musialem juz zmienic prace dla komfortu psychicznego a nic blizej nie bylo, zero odpowiedzi na wyslane cv. Jak myślicie te ponad 30km to sporo czy do

Puchacz93 +127
#sebcel Skin do Minecraft
Tylko dla członków ElitaExpertPro+
Tylko dla członków ElitaExpertPro+

źródło: 1000003145
Pobierz
Przy nizszej temperaturze dyszy wydruki sie rozwarstwiają.
#druk3d
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzEw. powinieneś jakkolwiek mieć wentylator na pierwszych warstwach (czyli bliżej stołu).
Zobacz przy jakich wartościach wentylator zaczyna się obracać.
Przy sterowaniu PWM 8-bitowym (0-255) możesz mieć tak że przy ~10% jeszcze masz stabilne niskie obroty, ale żeby rozbujać (od 0%) musisz zadać te ~12 czy
Wygląda to trochę jak z-----y nawis, a trochę jak źle ustawiona pierwsza warstwa
@sirpingus dzieki za informacje - teraz pomyslalem sobie, ze moze to wina zwiekszonej ilosci „shell” bo domyślnie bylo 2, a dalem 4. Chociaz dziwne, ze to dzieje sie tylko na dole. Co do prędkości to nie kombinowalem, ale opcji jest od cholery. Ale jak obserwowałem wydruk, to te dolne warstwy drukuja sie bardzo powoli.
Ogolnie to ABS to faktycznie ciezkie tworzywo, ale
PS Wentylator do chlodzenia wydruku tez jest, ustawiony na „only first layer” i predkosc max
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzCo to za drukarka?
Jaki firmware?
Profile robisz sam czy używasz gotowych?
Profili uzywam domyslnych, ale do ABS musialem sporo zmienic, bo wydruki sie rozwarstwiały. Moze filament kiepski. Ogolnie z PLA i PETG drukuje sie super, ale z ABS cyrki, zniszczylem juz tace bo niektore wydruki nie chcialy sie odczepic
Zaraz bede drukowac obudowe do airtaga i zobacze, przywrocilem ustawienia domyslne tylko zmienilem temperature
@Peperonin: W sensie?
@upodlator: nie wiem jak duże przybliżenie zrobiłeś na zdjęciu, ale możesz użyć... cokolwiek. Jeśli to jest 3-5kg (a nie 30-50kg), to zwykle pla starczy, najwyżej infill podbij powyżej domyślnych 15%
Obejrzyj sobie testy wytrzymałości
Oczywiście dobra wentylaca jest sugerowana w każdym wypadku
@Peperonin: Akurat wszystkie filamenty generują VOC, tylko w różnym stopniu. Co gorsza już same materiały z drukarki ci produkują VOC po nagrzaniu np kleje i inne bzdety, więc nie ważne czym drukujesz najlepiej mieć co najmniej osobny filtr powietrza w pomieszczeniu.