Wpis z mikrobloga

Czym moga byc spowodowane takie jakby bąbelki na dole wydruku? Sa tylko na kilku pierwszych warstach potem nagle znikaja. ABS, temperatura dyszy 252 stopnie, stołu 113. Złe poziomowanie? Dodatkowo niektore wieksze wydruki podwijają sie na końcach

Przy nizszej temperaturze dyszy wydruki sie rozwarstwiają.

#druk3d
upodlator - Czym moga byc spowodowane takie jakby bąbelki na dole wydruku? Sa tylko n...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@upodlator: A czy masz dobrany przepływ?
Ew. powinieneś jakkolwiek mieć wentylator na pierwszych warstwach (czyli bliżej stołu).

Zobacz przy jakich wartościach wentylator zaczyna się obracać.
Przy sterowaniu PWM 8-bitowym (0-255) możesz mieć tak że przy ~10% jeszcze masz stabilne niskie obroty, ale żeby rozbujać (od 0%) musisz zadać te ~12 czy
  • Odpowiedz
  • 0
@bukszpryt niestety na kazdym modelu jest to samo

@sirpingus dzieki za informacje - teraz pomyslalem sobie, ze moze to wina zwiekszonej ilosci „shell” bo domyślnie bylo 2, a dalem 4. Chociaz dziwne, ze to dzieje sie tylko na dole. Co do prędkości to nie kombinowalem, ale opcji jest od cholery. Ale jak obserwowałem wydruk, to te dolne warstwy drukuja sie bardzo powoli.

Ogolnie to ABS to faktycznie ciezkie tworzywo, ale
  • Odpowiedz
  • 0
@sirpingus co do przeplywu… to na rozbiegu dysza drukuje dosc dziwnie. Moze faktycznie za blisko stolu? Albo kurde. Jeszcze do glowy mi przyszlo, ze moglem zmienic wysokosc pierwszych warstw - bo taka opcja jest w aplikacji. Zaraz bede to weryfikowac

PS Wentylator do chlodzenia wydruku tez jest, ustawiony na „only first layer” i predkosc max
upodlator - @sirpingus co do przeplywu… to na rozbiegu dysza drukuje dosc dziwnie. Mo...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@sirpingus Flashforge Guider IIs, firmware najnowszy

Profili uzywam domyslnych, ale do ABS musialem sporo zmienic, bo wydruki sie rozwarstwiały. Moze filament kiepski. Ogolnie z PLA i PETG drukuje sie super, ale z ABS cyrki, zniszczylem juz tace bo niektore wydruki nie chcialy sie odczepic

Zaraz bede drukowac obudowe do airtaga i zobacze, przywrocilem ustawienia domyslne tylko zmienilem temperature
  • Odpowiedz
Ogolnie to ABS to faktycznie ciezkie tworzywo, ale nie wiem co innego sie nada bo musze wydrukować „wieszaki” na plecaki o wadze 3-5 kg.

@upodlator: nie wiem jak duże przybliżenie zrobiłeś na zdjęciu, ale możesz użyć... cokolwiek. Jeśli to jest 3-5kg (a nie 30-50kg), to zwykle pla starczy, najwyżej infill podbij powyżej domyślnych 15%

Obejrzyj sobie testy wytrzymałości
ryhu - >Ogolnie to ABS to faktycznie ciezkie tworzywo, ale nie wiem co innego sie nad...
  • Odpowiedz
@stepienz13posterunku abs jest rakotwórcze z tego co wiem gdzie nigdy nie słyszałem złego zdania na temat pla

Oczywiście dobra wentylaca jest sugerowana w każdym wypadku

@Peperonin: Akurat wszystkie filamenty generują VOC, tylko w różnym stopniu. Co gorsza już same materiały z drukarki ci produkują VOC po nagrzaniu np kleje i inne bzdety, więc nie ważne czym drukujesz najlepiej mieć co najmniej osobny filtr powietrza w pomieszczeniu.
  • Odpowiedz