Uruchamiam wkładkę sfp+ xgspon czyli 10gbit w usłudze Orange :) Wkładka zastąpi funbox10, zalogowałem się i mam przyznany ip ( ͡°͜ʖ͡°) Testy trwają, wkładka ma openwrt na pokładzie
@Pan_Slon: Ciekawe, czy tak jak było w przepadku netii, zablokują nieautoryzowane urządzenie podłączone do ich sieci. Porzuciłeś kanał na yt? Ostatni dłuższy film wrzuciłeś pół roku temu.
@heathenreel: Wątpię żeby była znacząca różnica pomiędzy 1gbps a 10gbps, dla przeciętego kowalskiego, chyba że o czymś nie wiemy i ma u siebie w piwnicy postawiony serwer do np. minecrafta, torrentów, itp, które potrzebują szybszego połączenia. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Pan_Slon: proszę o tutorial pięknie lub szczegóły bo też bym chciał własny sprzęt zamiast śmieci operatora i od niedawna rozumiem dlaczego operator się boi bo to są pasywne sieci światłowodowe na splifeterach optycznych i można upalić dziesiątki innych funboxów w bloku w wypadku błędnej konfiguracji lasera
@Pan_Slon bóg zapłać, daj znać czy Ci działa. Wymieniłem funboxa na ONT, wpisałem dane PppoE i działa, ale jestem ograniczony do 1gbps. Z wkładką mógłbym wziąć 2gbps, a z czasem nawet 10 gbps. Co musiałeś wpisać poza danymi PppoE i VLAN ID żeby zabanglało?
@BrowserStack: oprócz wkładek jest jeszcze ONT od Leox, zewnętrzne. Serial i vendor id czy coś takiego, we wkładce musiałem wskazać Vlan i przypisanie do slotu onu
@Pan_Slon musiałeś serial i vendor ID skopiować z rzeczywistego urządzenia czy ustawić takie które pasuje do Orange Polska? Dzisiaj też zamówię i jestem mega ciekawy co z tego wyjdzie.
@Pan_Slon Ok czyli przy łączu 2gbps czy 10gbps trzeba sklonować dane Funboxa a nie ONT. Jak przyjedzie i się nie uda to podeślę wiadomość na priv, dzięki za pomoc
@Pan_Slon: czekam na filmik. Zainspirowany chyba twoimi przygodami z netią od roku jadę w Orange na combo Mikrotik + wkładka spf Leox i wszystko śmiga jak malina. Swoją drogą ciekawe czy Leo labs też wkładkę wypuści, bo puszkę już widziałem.
Wkładka zastąpi funbox10, zalogowałem się i mam przyznany ip ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Testy trwają, wkładka ma openwrt na pokładzie
#siecikomputerowe #linux #openwrt #ciekawostki #komputery
źródło: IMG_8791
PobierzPorzuciłeś kanał na yt? Ostatni dłuższy film wrzuciłeś pół roku temu.
#gpon
źródło: apple-craig-federighi
Pobierzźródło: temp_file3242295502265104988
PobierzSwoją drogą ciekawe czy Leo labs też wkładkę wypuści, bo puszkę już widziałem.