Wpis z mikrobloga

Właśnie zakupiłem Questa 3, więc za kilka dni stanę się jego szczęśliwym posiadaczem. Jaram się jak przed komunią, gdy miałem dostać swojego pierwszego PCta :D

To będą moje pierwsze gogle VR, w ogóle pierwszą styczność z VR miałem kilka dni temu na imprezie u kolegi i strasznie mi się to spodobało. Przejrzałem tag na wykopie i już wiem w co będę grał, jakie akcesoria dokupić i mam też ten przydatny dokument google od jakiegoś mireczka, będę z niego korzystał. Jednak mam kikka pytań, będę bardzo wdzięczny za pomoc:

1. Wiem, że trzeba dokupić własny pasek, bo ta guma od gaci Mety jest beznadziejna, głównie polecany jest BOBOVR S3 Pro. Nie zależy mi na powerbanku, wiem że te nawet 2 godziny pracy na baterii mi w zupełności wystarczy, więc pytanko czy polecacie jakąś tańszą alternatywę bez baterii? Bo to Bobo trochę drogie. Zależy mi na komforcie, ale przede wszystkim żeby gogle się nie zsuwały, chce mieć immersje na najwyższym poziomie. Jakieś wkładki na soczewki też są potrzebne? Ktoś tam pisał, że podobno za dużo światła się dostaje do gogli.

2. Na co wydać 30 dolców od kolegi? Te polecane programy Virtual Desktop i Quest Game Optimizer rozumiem nie są w sklepie Mety? Jest też jakiś inny gamechanger, który warto zakupić?

3. Planuje korzystać z mocy mojego laptopa gdzie mam RTX 4090. Rozumiem, że przez tego Virtual Desktop mogę grać jakby w chmurze? Laptop i gogle będę jakieś 20 centymetrów od routera, a neta mam dosyć szybkiego. Da się tak grać? Jest spore opóźnienie? Testowałem kiedyś GeForce Now i dawało radę.

Z góry dziękuję za pomoc :3

#vr #oculus #metaquest #quest3
e.....k - Właśnie zakupiłem Questa 3, więc za kilka dni stanę się jego szczęśliwym po...

źródło: temp_file8974540138573704327

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@eleganckichlopak: HL: Alyx, Boneworks, Bonelab i w nic innego nie będziesz chciał grać, bo grafika większości gier VR wygląda jak zerżnięta z mobilek albo jest wybitnie uproszczona.
  • Odpowiedz
@eleganckichlopak jak masz 4090 to Luke Ross VR mod i odpalaj Cyberpunka. Wymaga to trochę optymalizacji, ale są fajne poradniki na yt. Jeśli nie grałeś to się posrasz, jeśli grałeś to odkryjesz grę na nowo. Ja zasuwam na rtx 4070 i jestem zadowolony z rozgrywki. Ta gra jest stworzona pod VR. Mi osobiście po Virtual Desktopie nie poszło, ciągle coś lagowało mimo że mam dedykowany router pod gogle. Ale po kablu
  • Odpowiedz
  • 2
@walzky o cholera, nie wiedziałem, że jest taka możliwość. Mam 4080*, literówka xd Trochę sie boje bo lapek przy Cyberpunku osiąga temperaturki over 90 stopni, nie wiem czy się nie spoli na VR xd
  • Odpowiedz
@eleganckichlopak: Tu Mireczek od googledoca pozdrawiam i cieszę się, że komuś sę przydaje mój trud w niego włożony. Tak jak Rozz zapraszam na discord VRkadia tam codziennie pomagamy nowym userom 'wejść w świat VR' :)

Odnośnie Twoich pytań:
1. Firma kkcobvr tania dobra alternatywa. Osobiście z tanich używałem gomrvr z ali kiedyś i też byłem zadowolony bo powerbank w nerce używałem.
2. Virtual Desktop must have jak pcvr nie trać czasu na steamlink
  • Odpowiedz
1. Wiem, że trzeba dokupić własny pasek, bo ta guma od gaci Mety jest beznadziejna, głównie polecany jest BOBOVR S3 Pro. Nie zależy mi na powerbanku, wiem że te nawet 2 godziny pracy na baterii mi w zupełności wystarczy, więc pytanko czy polecacie jakąś tańszą alternatywę bez baterii? Bo to Bobo trochę drogie. Zależy mi na komforcie, ale przede wszystkim żeby gogle się nie zsuwały, chce mieć immersje na najwyższym poziomie. Jakieś
  • Odpowiedz
3. Planuje korzystać z mocy mojego laptopa gdzie mam RTX 4090. Rozumiem, że przez tego Virtual Desktop mogę grać jakby w chmurze? Laptop i gogle będę jakieś 20 centymetrów od routera, a neta mam dosyć szybkiego. Da się tak grać? Jest spore opóźnienie? Testowałem kiedyś GeForce Now i dawało radę.

@eleganckichlopak: da, wifi musi być szybkie.
  • Odpowiedz
@eleganckichlopak: to powinno chodzić dobrze, o wiele bardziej polecam granie bez kabla, wygoda nieporównywalna. Jak kupowałem quest 2 to nie potrzebnie kabel 5metrowy kupiłem teraz leży tylko xD a był w cenie nieznacznie mniejszej od routera z 5ghz. Jeszcze jest kwestia paru ustawień w routerze żeby lepiej chodziło, musiałbyś popatrzeć na YT jest parę poradników
  • Odpowiedz
@eleganckichlopak no VR wymaga zdecydowanie więcej mocy niż flat screen i trzeba zejść z ustawień jakości i rozdzielczości, wyłączyć framegen i poprzestawiać trochę ustawienia jakości w configach cyberpunka żeby to było grywalne. Generalnie żeby cyberpunk chodził w VR w takiej samej jakości jak na standardowym ekranie, to trzeba poczekać na karty serii 7000 :D 4090 były zdecydowanie za słabe na tę gierkę.

Laptop potrzebowałby lepszego chłodzenia - przynajmniej jakiś wentylator na
  • Odpowiedz
@eleganckichlopak: i tak za chwile kupisz pasek z baterią, bo te dwie godziny gry na oculusie to między bajki włóż, chyba że grasz na pc i streamujesz.
Poczekaj, dozbieraj i kup porządne S3 Pro, najlepiej z dodatkową baterią :)
  • Odpowiedz