Wpis z mikrobloga

Od dłuższego czasu mam wrażenie, że mam rozwalony układ dopaminowy. Objawy: częste odkładanie rzeczy na później, problemy z koncentracją, częste zerkanie w telefon, doom -scrolling, nie mogę wziąć się za czytanie, rzeczy które wcześniej sprawiały mi przyjemność teraz są już nudne. Polecacie jakieś ćwiczenia, aplikacje, medytacje albo inne rzeczy które mogą z tym pomóc? Na razie staram się ograniczać telefon (np na siłowni zostawiam go w szatni), przymuszam się do czytania, przestałem oglądać borno. Jak już korzystam z telefonu to głównie scrolluje FB albo rolki na YT, nie mam Instagrama ani tiktoka
#samorozwoj #medytacja #silownia #socialmedia #dopamina #problemypierwszegoswiata
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@KrolSandaczPierwszyRozrzutny odżywanie mam tak 50/50, witaminę D suplementuje od niedawna, ćwiczę 6 razy w tygodniu, gownoapek niestety trochę mam (najwięcej YT, Facebook, jakas gierka mobilna. Z FB i z YT nie mogę zrezygnować, bo służą mi również do zdobywania informacji)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@johny-kowalski ale co mam sobie tłumaczyć? Remontuje mieszkanie i co chwila na YT oglądam poradniki jak coś zrobić, a z FB czerpie info chociażby o treningach (opłaty, zmiana godziny, sparing, zapisy na trening, info o wyjeździe na zawody), grupy tematyczne (albo bardziej formalne, jak np. Wspólny), o wydarzeniach w okolicy - o większości koncertów wiem właśnie z FB. Też tracę czas przeglądając głupot, ale ze względu na te wcześniejsze rzeczy nie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@johny-kowalski pół na pół. Nie mam tyle czasu wolnego, żeby siedzieć tam 2 godziny, ale np. w pracy zdarza mi się siedzieć na FB zamiast robić swoje - problemy z koncentracją. Najłatwiej byłoby po prostu usunąć apke, ale nie mogę tego zrobić
  • Odpowiedz
@xPekka Ja i ty wiemy że to siedzi w głowie a nie w apce. Ale jak idziesz w ten temat to kup sobie drugi telefon tylko do social i zostaw go w domu i przekonaj się jak często musisz z niego korzystać
  • Odpowiedz