Wpis z mikrobloga

mireczki wałkowałem mirko ale w sumie bez konkretów. mam 2,5K do wydania na trenażer (w budżecie ujęta kaseta 9 pod Tribana RC520). obecnie śmigam na trenażerze na tylne koło - niedrogim, ale za to głośnym i nie-smart. Mam Garmina Edge530, więc mógłby sterować trenażerem do wgranych treningów, mógłbym też przejechać swoje zapisane trasy na trenażerze - ale nie wiem co wybrać, mam upatrzone 3 modele, od najtańszego:
Elite Direto XR-T - promka w Decathlonie za 1699 zł
Tacx Flux S Smart T2900S - do wzięcia w sieciówkach elektro za 1999 zł
Wahoo kickr core - w Decathlonie 2299 zł

Macie jakieś swoje spostrzeżenia z tymi sprzętami? Z tego co wyczytałem na necie i grupach fb to w skrócie: Elite ma swój pomiar mocy, ale dużo zabawy z gwarancją, czasami głupieje ze sprzętem Garmina. Wahoo cichy, pomiar mocy z obliczenia (ale to chyba dla zwykłego amatora żadna różnica?), Tacx licho co feedbacku. Jeśli chodzi o moc max i max symulację nachylenia to różnice między ww. modelami nie są dla mnie zbyt istotne (raczej) - to i tak wartości poza moim zasięgiem.

2. Kaseta 9 - pytanie laika - czy to musi być kaseta "szosowa", czy np. Shimano Alivio podejdzie? W rowerze mam kasetę i łańcuch 9

#szosa #trenazer #wykoptribanclub
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ozjasz2: Ja mam kickr core, ogólnie spoko, co do kasety było jakieś narzędzie, gdzie wpisywałeś kasetę i pokazywało co dodatkowo potrzebujesz, ja wrzuciłem sobie Shimano 10 rz. 11-34 CS-M771 i jakaś tam potrzebna nakładka była już dołączona do trenażera
  • Odpowiedz
Ale triban RC 520 ma kasetę 11

Co do trenażera Wahoo może być odrobine cichsze niż Direto. Poza tym zbliżone sprzęty i bardzo fajnie się na nich kręci.

@ozjasz2:
  • Odpowiedz
Tacx Flux S Smart T2900S

@ozjasz2: tego mam i nie mam uwag negatywnych i pozytywnych. Działa tak jak ma działać i tak jak się spodziewałem. Dla mnie najważniejsze żeby nie było ew. problemu z gwarancją jakby coś było nie tak, więc wybór był podyktowany w dużej mierze tym że był w Decathlonie (a z Decathlonem gwarancję/zwroty mam przetestowane)
  • Odpowiedz