Wpis z mikrobloga

Cześć. Kupiłem ponad 6 lat temu router Tp-Link Archer C1200. Od jakiegoś czasu co kilka dni mi się samoczynnie restartuje zazwyczaj w godzinach wieczornych. Czy po takim czasie to normalne, że router może zacząć świrować? Czy warto najpierw nie wiem wymienić zasilacz zanim kupię nowy router?

#router #internet #komputery
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Roksanos: nie ma co wymieniać. Możesz spróbować zainstalować update oprogramowania albo w ogóle OpenWRT tam wsadzić.
Jak nie pomoże to problem sprzętowy co przy cenie routerów jest nienaprawialne sensownie ekonomicznie.
  • Odpowiedz
  • 0
@niegwynebleid: a samo wgranie openwrt coś może pomóc czy odpowiednio trzeba to jeszcze skonfigurować? Właśnie wczoraj zrobiłem update oprogramowania. Nigdy wcześniej tego nie robiłem, a samo chyba się to nie robiło więc może to było źródło problemu ;p
  • Odpowiedz
@Roksanos ja już mam w szafie 2 routery tplinka i jeden asusa. Każdy podziałał ok 5 lat i zaczął zdychać bądź zdechł. Pewnie kondensatory już wyschły lub koroduja luty. Niby to można jeszcze dłubać i naprawiać ale czy jest sens. Lepiej kupić nowy i spokój.
  • Odpowiedz
@Roksanos: Mikrotiki takich doległości nie mają, ale to Mikrotiki, więc odradzam jeżeli nie jesteś kumaty w sieciach bo one są naprawdę trudne w konfiguracji dla laików.

Niestety te TP-Linki i Asusy już takie są, pierdyliard rewizji jednej nazwy modelowej i dziwne niewytłumaczalne niestabilności. Plus jest taki że są tanie jak barszcz więc równie dobrze możesz kupić nowy a stary wywalić na elektrośmieci i lepiej na tym wyjdziesz. ;)
  • Odpowiedz