Wpis z mikrobloga

Ostrzeżenie przed miną - nie dajcie się nabrać na dopłaty do najmu NaszEauto.

Ten wpis to przestroga dla wszystkich, którzy są zainteresowani dopłatami do najmu/leasingu samochodów elektrycznych. Po ogłoszeniu programu zainteresowałem się wynajmem długoterminowym - obiecane dopłaty to do 30 000 zł na opłatę wstępną + 5 000 zł za złomowanie starego pojazdu oraz 5 000 zł za dochód poniżej 135 000 zł.

Pojechałem do salonu, podpisałem umowę wstępną i ustaliliśmy opłatę wstępną w wysokości 35 000 zł, ponieważ chciałem wykorzystać opcję 30 + 5. I teraz zaczyna się:

Przede wszystkim VAT nie jest kosztem kwalifikowanym i dotyczy to również osób prywatnych - tak więc operujemy na kwotach netto.

35 000 zł brutto to 28 455 zł netto. Czyli z bazowej dopłaty nie otrzymam 30 000 zł, a 28 455 zł.

A co z bonusem/premią, która jest dodatkowa? Jej też nie dostanę!

Po potwierdzeniu informacji na infolinii NFOŚiGW łączna kwota dopłaty nie może być wyższa niż kwota na opłacie wstępnej! Gdzie jest o tym informacja w oficjalnych dokumentach i komunikatach? Otóż nigdzie.

Jeśli kwota fakturowa to 28 455 zł netto to otrzymam wyłącznie 28 455 zł netto, nawet z bonusem 5 000 zł, wtedy zmiejszy się bazowa kwota wsparcia do 23 455 zł.

Aby skorzystać w pełni z przysługujących mi dopłat musiałbym wziąć samochód z opłatą wstępną wysokości 43 050 zł brutto (daje to fakturowe 35 000 zł netto. Jeśli chcemy skorzystać z maksymalnej dopłaty 30+5+5 musimy mieć opłatę wstępną w wysokości aż 49 200 zł brutto!

Warto mieć to koniecznie na uwadze podczas waszych kalkulacji. W oficjalnych komunikatach nie ma o tym żadnych informacji i te "bonusy" są wyraźnie przestawiane jako bonusy. W moim przypadku przestało to się zupełnie opłacać i muszę wszystko odkręcać.

#samochody #naszeauto #samochodyelektryczne #doplaty #motoryzacja
BetPay - Ostrzeżenie przed miną - nie dajcie się nabrać na dopłaty do najmu NaszEauto...

źródło: Zrzut ekranu 2025-02-03 120715

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@telemach20: W przypadku zakupu jesteśmy bezpieczni, ponieważ nie kupisz tańszego samochodu niż za ~70 000 zł brutto (Dacia Spring). Daje to około 53 000 zł netto, więc powinno się dostać pełną kwotę.
  • Odpowiedz
  • 0
@0macias0: Opłacać się może opłacać, ale trzeba dokładnie policzyć ile faktycznie dostanie się kasy - bo o obiecanym do 40 000 zł przy najmie/leasingu raczej można pomarzyć
  • Odpowiedz