Aktywne Wpisy

Zmorka +314

czerwony_kmer +485
Cały przystanek został osłupkowany. Jeśli zdjęcie mogłoby mówić, to krzyczałoby "nie wolno tu parkować". Na moich oczach kierujący zaparkował na samym środku czynnej zatoki autobusowej. Wysiadł i poszedł do pawilonów usługowo handlowych które znajdują się na lewo. Mi nie pozostało nic innego jak tylko go zgłosić. Na szczęście tym razem sprawiedliwości stało się zadość.
Mandat w komentarzu
#konfitura #uprzejmiedonosze #samochodoza
Mandat w komentarzu
#konfitura #uprzejmiedonosze #samochodoza
źródło: wykroczenie
Pobierz

Ten wpis to przestroga dla wszystkich, którzy są zainteresowani dopłatami do najmu/leasingu samochodów elektrycznych. Po ogłoszeniu programu zainteresowałem się wynajmem długoterminowym - obiecane dopłaty to do 30 000 zł na opłatę wstępną + 5 000 zł za złomowanie starego pojazdu oraz 5 000 zł za dochód poniżej 135 000 zł.
Pojechałem do salonu, podpisałem umowę wstępną i ustaliliśmy opłatę wstępną w wysokości 35 000 zł, ponieważ chciałem wykorzystać opcję 30 + 5. I teraz zaczyna się:
Przede wszystkim VAT nie jest kosztem kwalifikowanym i dotyczy to również osób prywatnych - tak więc operujemy na kwotach netto.
35 000 zł brutto to 28 455 zł netto. Czyli z bazowej dopłaty nie otrzymam 30 000 zł, a 28 455 zł.
A co z bonusem/premią, która jest dodatkowa? Jej też nie dostanę!
Po potwierdzeniu informacji na infolinii NFOŚiGW łączna kwota dopłaty nie może być wyższa niż kwota na opłacie wstępnej! Gdzie jest o tym informacja w oficjalnych dokumentach i komunikatach? Otóż nigdzie.
Jeśli kwota fakturowa to 28 455 zł netto to otrzymam wyłącznie 28 455 zł netto, nawet z bonusem 5 000 zł, wtedy zmiejszy się bazowa kwota wsparcia do 23 455 zł.
Aby skorzystać w pełni z przysługujących mi dopłat musiałbym wziąć samochód z opłatą wstępną wysokości 43 050 zł brutto (daje to fakturowe 35 000 zł netto. Jeśli chcemy skorzystać z maksymalnej dopłaty 30+5+5 musimy mieć opłatę wstępną w wysokości aż 49 200 zł brutto!
Warto mieć to koniecznie na uwadze podczas waszych kalkulacji. W oficjalnych komunikatach nie ma o tym żadnych informacji i te "bonusy" są wyraźnie przestawiane jako bonusy. W moim przypadku przestało to się zupełnie opłacać i muszę wszystko odkręcać.
#samochody #naszeauto #samochodyelektryczne #doplaty #motoryzacja
źródło: Zrzut ekranu 2025-02-03 120715
PobierzW przypadku składania wniosku o zakup pojazdu przysługują pełne kwoty, niezależnie od kwoty pojazdu - wpisałem wartość fakturową pojazdu na 25 000 zł (oczywiście niemożliwe) i nadal pokazuje się pełna kwota wsparcia
źródło: Zrzut ekranu 2025-02-03 141530
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora