Wpis z mikrobloga

Chleb żytni razowy z zaparzaną mąką z Hamelmana.

Co prawda musiałem trochę improwizować, bo źle zaparzyłem mąkę i poszło więcej wody niż w przepisie, ale z efektu jestem zadowolony, bo myślałem, że będzie totalna klapa. Wyrosł całkiem smaczny chleb i, co ważnee, nie klei się przy krojeniu (może to przez dodatek drożdży?)

#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem
mac666 - Chleb żytni razowy z zaparzaną mąką z Hamelmana.

Co prawda musiałem trochę ...

źródło: 1000031716

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mac666 jak to zrobiłeś ze szczyt Ci nie pęka? Ja w temacie już prawie 3 lata a tak gładkiego "dachu" przy zytnich nigdy nie osiągnąłem. Co robię źle? Pieczesz w keksowkach?
  • Odpowiedz
  • 0
@dudustd: też to muszę rozkminić, bo nie zawsze tak wyjdzie i zwykle mi po bokach pęka jak piekę w foremkach.

Tak, keksowki. Nasmarowane olejem i posypane mąką. Piekę w foremkach na kamieniu do pizzy. Piekarnik zaparowany zawsze i pewnie jeszcze popsilane wodą z góry ciasto było.

Najpierw 15 minut 250 stopni, potem zmniejszone do 220.
Może to kwestia tego przepisu, bo tutaj było dodane 20 % mąki pszennej typ 00,
  • Odpowiedz