Aktywne Wpisy

Gmeras +257
Witajcie, obserwujące Mirki. To, że wciąż mam głowę na karku, wydaje się niewyobrażalne. W poprzednim poście wspominałem, że młody zaczął się rozchorowywać. Wczoraj byłem u lekarza, który stwierdził, że wszystko jest w "porządku" i zalecił leczenie objawowe. Jednak w nocy coś mnie zaniepokoiło w jego oddechu, więc pojechałem na nocną pomoc, gdzie po osłuchaniu otrzymaliśmy skierowanie do szpitala. Diagnoza: nieszczęsne zapalenie płuc. Ehh... Teraz leżymy w szpitalu i odpoczywamy.
Za dnia babcia
Za dnia babcia

źródło: temp_file7194144215788755875
Pobierz
synadama +147
#kolej
Kanarówa. Aż ciężko sobie wyobrazić, że jeszcze kilkanaście lat temu panowało niepisane przyzwolenie na organizowanie tu hucznych libacji alkoholowych w kłębach gęstego dymu tytoniowego...
Kanarówa. Aż ciężko sobie wyobrazić, że jeszcze kilkanaście lat temu panowało niepisane przyzwolenie na organizowanie tu hucznych libacji alkoholowych w kłębach gęstego dymu tytoniowego...

źródło: temp_file8751482473084302380
Pobierz
Pojawia się masa jakichś pseudocertyfikatów z uczelnianych jednostek językowych. Widziałem takowy. Nie było sekcji pisania. To już wiadomo gdzie ten certyfikat może wylądować. Certyfikat Cambridge ma dwie wypowiedzi pisemne w półtora godziny. To jest taka różnica. Myślę, że 95% "poziomów B2" nie obroniłoby się po takim egzaminie.
Uważam, że znajomość języka angielskiego (prawdziwy poziom B2) w Polsce jest zaskakująco niska jak na skalę możliwości, którymi dysponujemy w dzisiejszych czasach. Księgarnie internetowe z pomocami naukowymi. Muzyka z łatwo dostępnymi tekstami. Filmy z napisami na życzenie o każdej porze. Teksty w Internecie. No ja np nie wiem jak się uczono języka w latach 60tych bez tych rzeczy wszystkich.
#pracbaza #jezykiobce #angielski #angielskizwykopem #nauka #studbaza #naukajezykow #naukaangielskiego
@RobieZdrowaZupke: no Murzyni, imigranci spoza Europy i mieszańce na pewno nie znają, mniej-wiecej do 30% to się dodaje
aczkolwiek nie wiem
@dzbanzyciowy: fajny wysryw, a teraz sprawdź sobie poziom matur z angielskiego i może też egzamin B2 z polskiego, to przestaniesz tak filozofować.Self-assessment grid. Zwróć uwagę na to jak szczegółowe i pragmatyczne jest stopniowanie pomiędzy poziomami.
Brytole zresztą już wprowadzili zamiast IELTSa test z języka fachowego i styka.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzO pewnym poziomie języka może świadczyć to że pomimo tego że native zrobił 3 literówki i/lub napisał z olaniem gramatyki która cię
Z ciekawości ile % ludzi w Polsce posługuje się w pracy angielskim?
Ile % ludzi wpisujących B2 nie potrafi się dogadać?
Czepianie się do Polaków o ich poziom angielskiego to jedna z najbardziej polskich rzeczy xDDD
Co innego jest akademicka znajomosc jezyka a co innego uzytecznosc w zyciu codziennym.
Mam w CV poziom bardzo dobry/C1 i mam wywalone ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@RobieZdrowaZupke: no dokładnie tak, w UK jest to samo. Wg definicji C2 np. (https://www.olesentuition.co.uk/single-post/what-is-the-difference-between-a1-a2-b1-etc)
How to Know You’re at C2: If you can express yourself on any topic with precision, easily understand regional accents, and handle specialized content, you’ve reached