Aktywne Wpisy

lubie-sernik +213
Chwilę nic nie pisałem, bo musiałem "ochłonąć".
W Bangoku jest strasznie gorąco, nie mogę się do tego przyzwyczaić. Jak wychodzę z budynku to bucha we mnie gorąc jakbym otworzył nagrzany piekarnik. Po 5 sekundach zaczynam się pocić xD
W niedziele przyjechał po mnie @Arcane89 i pojechaliśmy do Bang Saen na śniadanie (zdjęcie w komentarzu). Po śniadaniu wypiliśmy piwko na plaży i pojechaliśmy do Pattaya do Mirka @megaimperator. Mirek zaprosił nas
W Bangoku jest strasznie gorąco, nie mogę się do tego przyzwyczaić. Jak wychodzę z budynku to bucha we mnie gorąc jakbym otworzył nagrzany piekarnik. Po 5 sekundach zaczynam się pocić xD
W niedziele przyjechał po mnie @Arcane89 i pojechaliśmy do Bang Saen na śniadanie (zdjęcie w komentarzu). Po śniadaniu wypiliśmy piwko na plaży i pojechaliśmy do Pattaya do Mirka @megaimperator. Mirek zaprosił nas
źródło: 20260531_151023
Pobierz
PanMaglev +418

Pojawia się masa jakichś pseudocertyfikatów z uczelnianych jednostek językowych. Widziałem takowy. Nie było sekcji pisania. To już wiadomo gdzie ten certyfikat może wylądować. Certyfikat Cambridge ma dwie wypowiedzi pisemne w półtora godziny. To jest taka różnica. Myślę, że 95% "poziomów B2" nie obroniłoby się po takim egzaminie.
Uważam, że znajomość języka angielskiego (prawdziwy poziom B2) w Polsce jest zaskakująco niska jak na skalę możliwości, którymi dysponujemy w dzisiejszych czasach. Księgarnie internetowe z pomocami naukowymi. Muzyka z łatwo dostępnymi tekstami. Filmy z napisami na życzenie o każdej porze. Teksty w Internecie. No ja np nie wiem jak się uczono języka w latach 60tych bez tych rzeczy wszystkich.
#pracbaza #jezykiobce #angielski #angielskizwykopem #nauka #studbaza #naukajezykow #naukaangielskiego
@dzbanzyciowy: fajny wysryw, a teraz sprawdź sobie poziom matur z angielskiego i może też egzamin B2 z polskiego, to przestaniesz tak filozofować.Self-assessment grid. Zwróć uwagę na to jak szczegółowe i pragmatyczne jest stopniowanie pomiędzy poziomami.
Brytole zresztą już wprowadzili zamiast IELTSa test z języka fachowego i styka.
O pewnym poziomie języka może świadczyć to że pomimo tego że native zrobił 3 literówki i/lub napisał z olaniem gramatyki która cię
Z ciekawości ile % ludzi w Polsce posługuje się w pracy angielskim?
Ile % ludzi wpisujących B2 nie potrafi się dogadać?
Czepianie się do Polaków o ich poziom angielskiego to jedna z najbardziej polskich rzeczy xDDD
Co innego jest akademicka znajomosc jezyka a co innego uzytecznosc w zyciu codziennym.
Mam w CV poziom bardzo dobry/C1 i mam wywalone ( ͡° ͜ʖ ͡°)