Wpis z mikrobloga

Czy świadek do ślubu kościelnego katolickiego (konkordatowego) musi być bierzmowany? W internecie widzę informację że nie, ale pytałem paru znajomych i twierdzą że jest to konieczne. Jak coś to ja mam być świadkiem i nie mam bierzmowania.
#slubodpierwszegowejrzenia #slub #wesele #katolicyzm #religia #wiara #chrzescijanstwo #papiez #bekazkatoli (dla zasięgu) #pytanie #pytaniedoeksperta #zwiazki #kiciochpyta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Stulejman_Beznadziejny: Według Google jest tak-Świadkiem na ślubie może być osoba pełnoletnia, posiadająca dowód osobisty lub paszport. W przypadku ślubu kościelnego, świadkowie nie muszą być wierzący, mogą być przedstawicielami innej religii. Jedynym wymogiem jest to, aby świadków było dwóch.15 lip 2023 Choć ja osobiście ja nie wiem i wyobrażam sobie księdza co robi problemy, bo tak. 34 km, odległość od znaku do znaku, od mojego miejsca zamieszkania jest typ co przebiera
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal jeśli to ślub jednostronny to tylko strona katolicka musi mieć bierzmowanie, druga może być niewierząca. Musi się tylko zobowiązać, że nie będzie utrudniać katolickiemu małżonkowi praktykowania swojej religii i że nie będzie miał nic przeciwko by dzieci zrodzone w tym małżeństwie były katolikami.
  • Odpowiedz