Wpis z mikrobloga

Witajcie,

Szukam polecajki na przyszle wakacje lub ferie zimowe. Jakie mam zalozenia?

- Gdzies daleko: bardzoe chetnie Azja, Ameryka poludniowa, lacinska, Afryka (?)
- Ladne plaze i egzotyka, bo oprocz zwiedzania mamy zamiar chillowac na plazy
- jade z nastolatkami 12 i 14 lat wiec powinno byc bezpiecznie.
- fajnie jakby bylo tanio na miejscu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- warunek konieczny: malo znana i niepopularna destynacja. NIechce zadnych Krabi, Bali , Malediwow innych zadeptanych Cancun i tym podobnych destynacji pelnych chinskiej tandety, ruskich itd.. Chetnie wysepka/miejsca gdzie nie ma lotniska nawet czy samochodow. Loty moga byc dlugie i niewygodne. Gdzies po drodze sobie zrobimy przerwe.

Polecono mi tu pare lat temu wspanialy, malezyjski Perhentian. I to byl strzal w dziesiatke.

Z pol roku temu jakis Mirek napisal mi na prv o tajlandiej Koh Lipe - i tez szczerze polecam, bo niedawno wrocilismy.

Mam na liscie obecnie:

- Kostaryka - drogo - nawet bardzo, ale podobno bezpiecznie i pieknie: tu mam na swojej bucketliscie hotel polecony przez znajomego https://www.casaelparaiso.com/page/gallery
- Wietnam: wszyscy dookola polecaja i jest u mnie w czolowce - nie wiem tylko jakas wyspe: Pue qouc znalazlem wstepnie
- Belitung : indonezyjka wyspa - tanio i pieknie.
- Penang w Malezji, ale w Malezyji bylismy juz 2 razy wiec troche szkoda czasu.
- Kambodza i Koh Rong - chociaz nie wiem czy sama Kambodza nie bedzie zbyt hardcorowa
- Palau z pobytem na Tajwanie.

Jest ktos w stanie podzielic sie czyms jeszcze?

#podroze #podrozujzwykopem #azja #malezja #wietnam #tajlandia #karaiby #kambodza #tanieloty #taniepodrozowanie #ameryka #indonezja #bali #pytaniedoeksperta #wakacje #kiciochpyta
bigger2 - Witajcie,

Szukam polecajki na przyszle wakacje lub ferie zimowe. Jakie mam...

źródło: 20250124_133112

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ramirezvaca: byles? z gowniakami?

Wydaje mi sie troche zbyt niebezpieczna i ryzykowana w porownaniu z reszta wspomnianych kierunkow. Samemu to moze bym sie puscil, ale z kaszojadami to mam watpliwosci
  • Odpowiedz
  • 0
@ireneusz-piontek: w Maroku bylem. Mam plan wziac gowniaki i Stara, ale to raczej na dluzszy city break. Tu bym chcial na jakies 2 tygodnie ruszyc. z tydzien zwiedzania i kilka dni na chllout na plazy
  • Odpowiedz
@bigger2 W Tajlandii z nieco mniej turystycznych kierunków to polecam jedną z wysp Koh Kut, Koh Mak lub Koh Chang. Tam jest dużo mniej turystów bo dość ciężko się tam dostać. A na północy Tajlandii możesz wybrać Chiang Rai (i okolice) zamiast Chiang Mai
  • Odpowiedz
@bigger2: zależy jaki rejon, ale ogólnie szkopi z dzieciakami byli. Jak masz ogarnięte dzieciaki to raczej problemu nie ma, a taka Leticia czy Puerto Narinho będzie zajebistym przeżyciem dla nich. W Puerto Narinho są fajne figurki zwierzaków które tam żyją, można po miasteczku pochodzić i sobie poszukać, delfiny skaczące w porcie, w Letici masz wieczorem masę papug przylatujące na zachód słońca. Po drugiej stronie Amazonki w Peru leniwce i masa
  • Odpowiedz
@bigger2: w Wietnamie napewno nie Phu Quoc, zamiast tego wybierz Con Dao, to taka alternatywa jak Belitung dla Bali :)
Jak lubicie jaskinie i bardziej aktywnie, to jest region w Wietnamie o nazwie Phong Nha
  • Odpowiedz
  • 0
@robroypl: Dzieki! Zapisuje

Duzo razy byles w tych rejonach? Najbardziej by mi pasowalo poskladac takie 2-3 tygodnie, zeby chociaz liznac Kambodzy, Wietnamu i spedzic gdzies w Tajlandii ktoras nocke na Ko Kut lub w okolicy.
  • Odpowiedz