Wpis z mikrobloga

Chciałem odpowiedzieć w jakimś poście, ale tutaj w skrócie powody, dla których Mavs starali się strejdować Lukę - bo tak to trzeba nazwać. Imo ma to sens. W NBA jest taka dynamika, że drużyny są zazwyczaj zakładnikami franchise playerów i muszą im płacić te super maxy, no bo inaczej mogą ich stracić. Często wychodzą na tym źle, czy bardzo źle, ostatni przykład to Philadelphia i Embiid.

No i imo tutaj jest trochę taka wersja light. Wiadomo, Doncić już dał Dallas więcej, niż Embiid Sixers, ale już teraz wiemy o humorkach i nie do końca profesjonalnym prowadzeniu się Doncicia. Dodajcie do tego ogromne defensywne liability w playoffach i połączcie to z faktem, że macie komuś takiemu płacić prawie 70 milionów $ za sezon.

Spróbujcie na to przez chwilę spojrzeć obiektywnie, ze strony organizacji, a nie tylko przez pryzmat tego, że to Luka i na reprezentantów Europy w NBA patrzymy przychylniej.

+ niżej słowa gma Mavs, zeby nie było, że ja sobie coś tutaj wymyśliłem
#nba
WojtASR - Chciałem odpowiedzieć w jakimś poście, ale tutaj w skrócie powody, dla któr...

źródło: 20250202_092237

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wojt_ASR_ niby prawda, ale żeby zdobyć mistrzostwo drużyna potrzebuje wyjątkowego zawodnika. Obecnie Dallas nie ma nikogo takiego, kto byłby w stanie ich pociągnąć do wygranej, praktycznie wpisali się na listę regularnej gry w PO i wypisali z walki o mistrzostwo.

Jeszcze jakby AD był 2-3 lata młodszy, ale przy jego przebiegu, to on już nie tak daleko od końca swojego prime.

Jeżeli Doncic nie naciskał na trade, to dla mnie decyzja
  • Odpowiedz
@Wojt_ASR_: Ma to sens tylko dla ciebie. Posłuchaj sobie opinii w światku nba. Cała społeczność Dallas jest wqrwiona, nawet osoby na pasku organizacji. Murrayowi w Nuggets będą płacić 55 mln, Butler ma opcję na 54 mln a Luka zarabiający 70 mln przy wzrastajacym cap space to dużo. Niedługo takie kwoty krzykną gwiazdki z OKC czy z innych Memphis.
  • Odpowiedz
  • 0
żeby zdobyć mistrzostwo drużyna potrzebuje wyjątkowego zawodnika. Obecnie Dallas nie ma nikogo takiego, kto byłby w stanie ich pociągnąć do wygranej

@miki4ever: Oczywiście, że mają. Kyrie po przejściu do Mavs zszedł na drugi plan, ale w dużej mierze z własnej woli. On w zeszłorocznych playoffach imponował grą w defensywie, na której się głównie skupiał i często łatał luki Luki. Dodaj do tego AD i fajnych role playerów i na pewno na
  • Odpowiedz
  • 1
@Demon_Cleaner:

Cała społeczność Dallas jest wqrwiona,

Akurat społeczności wokół klubu nie powinno się słuchać w takich sprawach. Mógłbym zebrać "The best of" tego co się w community fanów Sixers mówi/mówiło o Embiidzie (oczywiście w pozytywnym sensie, gdy konsensus wokół ligi był już, że to rak, który się nie nadaje na lidera)

Jeśli chodzi o OKC to sytuacja jest inna i dlatego są tacy niebezpieczni. Oni supermaxa dadzą Shaiowi, natomiast przez
  • Odpowiedz
  • 0
@Demon_Cleaner: Sam ich nie dał, koszykówka to nie sport indywidualny. Bez takiego PJ Washingtona nie przeszliby OKC.

Plus ja nie porównuję dorobku, tylko podejście, i potencjalnie zdrowie. + trupy dopiero będą wypadać z szafy
  • Odpowiedz
  • 0
@Demon_Cleaner: ale jaki insider, przecież info o trupach z szafy, masz na skrinie, który dołączyłem xddd

organizacja prosi swojego franchise playera o to, żeby dbał o swoją formę, czego ten nie robi i co odbija się na jego formie i zdrowiu (jest szklany). Kwestią czasu są historie wyciekające do prasy o tym jak to Luka się źle prowadził.
  • Odpowiedz
  • 0
@miki4ever: Dobry pomysł, ale ja bym podbił i za parę lat sprawdził, bo o tym czy Dallas zrobiło błąd, czy nie, będzie świadczyło legacy Luki, to jakim będzie liderem i czy da radę zdobyć miśka.
  • Odpowiedz
@Wojt_ASR_: człowieku Luka nie miał wcześniej aż tak wielu urazów, często ciągnał ten wózek sam. Teraz wyszło zmęczenie po zeszłorocznym sezonie. Wielu zawodników zaczyna sezon bez formy. Zawodnicy w przeszłości tej ligi robili gorsze rzeczy niż lekka nadwaga. Luka nawet ulany i tak jest TOP10 zawodników tej ligi. Tu masz dociętego, trzykrotnego MVP w życiowej formie w trakcie sezonu.
DemonCleaner - @WojtASR_: człowieku Luka nie miał wcześniej aż tak wielu urazów, częs...

źródło: musztardowy_jokic

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 1
@Demon_Cleaner: Joker nie miał nigdy problemów z kontuzjami, może nie był orłem w obronie, ale jednak nie ma co porównywać z Luką, jego leadership nigdy nie było kwetionowane, i tak można wymieniać.

Swoją drogą, jeśli chodzi o Jokera, to się akurat powinieneś cieszyć z tej wymiany, bo chyba nigdy nie było tak blisko Jokera i Doncicia w jednej drużynie.
  • Odpowiedz
@Wojt_ASR_: nie no to pitolenie o defense wins championships to po prostu oczywiste krycie twarzy lub prawdziwych powodow zrobienia wymiany, ktorych nie moga podac. sportowo ten deal nie jest w ogole do obrony imo

mi podoba sie teoria o probie zaorania druzyny, zeby za kilka lat zaczac na powaznie mowic o przeniesieniu Mavs do Vegas, w zwiazku z biznesem Adelsonow.
  • Odpowiedz
@Wojt_ASR_: argument że na tym samym etapie kariery możesz sobie wiesz gdzie włozyć. Luka może jutro zakonczyć kariere a i tak będzie miał lepszą średnia rozegranych meczów na sezon niż obecnie AD. Ostatnie lata AD gra średnio 50 spotkań na sezon, więc jest szklanym centrem.
  • Odpowiedz