Wpis z mikrobloga

#budujzwykopem #budownictwo #budowadomu #pompaciepla #pompyciepla #klimatyzacja #ogrzewanie

Dobry wieczór,
stoję przed wyborem pompy ciepłą do nowo budowanego domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym. Mam póki co wyceny na sprzęt marki Panasonic. Widzę jednakże możliwość zakupu splita (na allegro) Rotenso/Kaisai/Midea etc. gdzie samo urządzenie kosztuje ~10k mniej.

Panasonic serii K 7kw - 18k
Rotenso 8kw - 6k (na facebooku jakby się uparł to by dostał jaiegoś Yorka pewnie za 3 koła)

Czemu te pompy ciepła z grupy Midea tak potaniały ostatnio ? Coś z nimi jest nie tak?
Patrzę sobie na tabele wydajności tych pomp i dla wody 35stopni i temperatury otoczenia -7 stopnia COP pompy ciepła dla przykładu Rotenso jest większy niż w 'markowym' Panasonicu 😛 Te tabele wydajnościowe kłamią czy samo patrzenie na COP mija się z celem?
Wychodzi na to, że lepiej kupić tańszego 'chińczyka', który będzie wydajniej grzał dom/wodę, a jak się zepsuje to kupić drugiego 'chińczyka' i jeszcze zostanie. Czy mój to rozumowania jest dobry, czy plotę bardzo głupoty ?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stabil88: Na pompę` Panasonic serii K można było do niedawna uzyskać dofinansowanie w programie czyste powietrze więc wiadomo że musi kosztować 10k więcej niż jest warta. Jeśli chodzi o COP to nie wszyscy producenci są uczciwi i podają dane COP np bez defrostów itp.
edit: według instalatorów najważniejsza jest sprężarka
  • Odpowiedz
  • 0
@appmstt: Niestety nie mam kominów, aby móc coś takiego zastosować :P to 10k to jest na bidę:P
@zibizz1 : te SCOPy też nie wiadomo w niektórych przypadkach jak są mierzone :P Dalej wychodzi, że KAISAI jest 'wydajniejszy' grzewczo niż Panasonic :P
@MarkDickenberg : nie ma już takiej tragedii, 18k za Panasonica to nie 30 jak się słuchało kiedyś ile ludzie na to dają...
  • Odpowiedz
Czemu te pompy ciepła z grupy Midea tak potaniały ostatnio ? Coś z nimi jest nie tak?

@stabil88: na rynek wchodzą pompy na gaz R290, w tych niskich cenach są na R32.
  • Odpowiedz
@stabil88 patrzysz tylko na osiągi sprężarki a pominąłeś sterownik, który odpowiada za optymalną pracę. Cena pomp zależy głównie od algorytmu, który nią steruje i za to się płaci. Jak weźmiesz Haier który ma logikę na równi z lodówką to nie oczekuj, że w domu będziesz mieć jednakową temperaturę. Czasem przegrzeje a czasem przestanie grzać i obudzi się w środku nocy. Pompy z grupy midea nie wypadają tak tragicznie ale licz się
  • Odpowiedz
@stabil88: jedyna różnica między tymi pompami jest taka, że Panasonic ma 100% mocy grzewczej do jakichś -15 czy -20 stopni, a Kaisai/Midea się kończy przy -5 czy tam -7, a przy -15 ma 50% i dodaje grzałki. W aktualnym klimacie nas to nie boli.
Jak masz dobrze ocieplony (20 cm albo więcej na ścianach, 30cm i więcej na dachu) oraz szczelny dom, to źródło ogrzewania ma drugorzędne znaczenie.

Czemu te pompy
  • Odpowiedz
  • 0
@Reinspired: Ale sama pompa ciepła? Mi za całą maszynownie dalej wychodzi coś pod 40k. No ale w stosunku do zeszłego roku, to przynajmniej 'chińczyki' potaniały znacznie co poniektóre.
  • Odpowiedz