Wpis z mikrobloga

Ostatnio @zmarnowany_czas popelnil wpis w ktorym pisze o urojeniach D. Trumpa i jako fakty podaje, urojenia Newsoma i uzupelnia swoimi urojeniami: https://wykop.pl/wpis/79954361/kolejne-urojenia-starego-pryka-z-demencja-napisal-#278679675

Cytujac:

A teraz fakty:

- wojsko nie wkroczyło

- południowa Kalifornia nie ma jak dostać wodę z Pacific Northwest

- przepływ wody faktycznie wrócił (zwiększył się?) bo pompy będące pod zarządem rządu FEDERALNEGO (czyli Waszyngtonu), miały 3-dniową przerwę techniczną na niezbędne naprawy"

A teraz na prawde fakty:
- Wojsko wkroczylo
- Północna kalifornia pobiera wode z Pacific Norhtwest (do czego podalem zrodla w jego wpise). Kalifornia poludniowa otrzymuje wode z kaliforni polnocnej (co jest opisane w artykule ponizej)
- Przeplyw wody zwiekszyl sie dzieki dzialaniu wojska

Podalo to liberalne LA Times: https://www.latimes.com/environment/story/2025-01-31/trump-california-dams-opened-up

#neuropa #4konserwy #trump #usa #polityka
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@baidu: to teraz misiaczku poczytaj, co mówią eksperci, ile z tej wody faktycznie dotrze na południe: zero. A do LA i ichnie pożary, o które się w tym wszystkim rozchodzi i od czego się zaczęło, to ta woda nie ma fizycznych możliwości dopłynąć.

Dodatkowo, to że teraz wojsko ruszyło z propagandowymi bzdurami Trumpa wcale nie znaczy, że wcześniej też coś robiło.

Trzy, kogo Trump obwiniać będzie za suszę latem i słabe
  • Odpowiedz
  • 1
to teraz misiaczku poczytaj, co mówią eksperc

@zmarnowany_czas: piekny fikolek. To juz nie jest to fizyczne odciecie o ktorym pisales tylko opinia ekspertow?

Takie szybkie pytanie, czy to ci sami eksperci dzieki ktorym brakowalo wody w hydrantach?
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas nie ma czego i po co podlewać... padłem XD Kalifornia to nie jest Polska. O tej porze roku w centralnej i południowej Kali jest piękna pogoda. Zbiory trwają cały rok, zima taką jak wy znacie jest w górach. Dwa lata zjeździłem Kali wzdłuż i wszerz, więc moja wiedza nie opiera się tylko na internecie. Mamy oddział w Tulare, dzisiaj w dzień +20°C i +9°C w nocy.
  • Odpowiedz
To juz nie jest to fizyczne odciecie o ktorym pisales tylko opinia ekspertow?

@baidu: przecież nadal jest fizyczne odcięcie. Cały kontekst tej szopki to pożary w LA. A ten obecny zrzut wody nie ma jak do LA dopłynąć, bo jest po drugiej stronie gór niż samo LA.
  • Odpowiedz
okaż w którym miejscu ja komentuję coś na temat gdzie ta woda płynie?????

@Szkodnik1: a gdzie ja o czymś takim do ciebie pisałem? To gdzie płynie woda jest do baidu.

Do Ciebie pisałem, że ja tylko cytuję ekspertów, że teraz nie ma co (albo po co) podlewać.
  • Odpowiedz
@zmarnowany_czas jak eksperci piszą, że nie ma co teraz podlewać, to możesz ich ekspertyzy do kosza wrzucić. W Kalifornii uprawia się ziemię przez cały rok i to wie każdy Amerykanin. Spora część stanu to pustynia, na której powstały uprawy i podlewają przez cały rok.
  • Odpowiedz
  • 0
proszę panie ekspercie, który przecież zna Kalifornie jak własną kieszeń, rozrysowałem ci to.

Jakiego fikołka teraz zrobisz?

@zmarnowany_czas: Nie wierze, na prawde jako dowod w dyskusji wkleiles mape na ktorej nabazgrales cos w
  • Odpowiedz