Wpis z mikrobloga

#druk3d #bambulab #pcmasterrace #komputery

Czy ktoś kto ma Bambulab'a może pokazać mi wydrukowaną kostkę "XYZ" z idealnie prostymi narożnikami na warstwie 0,2mm? Dysza 0,4mm, szerokość ścianek 0,4-0,45 (byle nie więcej), nieważne, wysokość warstwy 0,2mm, niezależnie na jakiej prędkości. Może być nawet 30mm/s i akceleracja 200mm/s²
Nie wiem czy te ich drukarki są tak ubogie czy nawet najniższe wartości nie ogarniają PA?
Cokolwiek co robię, dalej ta drukarka (A1) produkuje takie ząbki i jedynie zmniejszenie warstwy do 0,1 (przy szerokości ,4-,45) daje taki efekt który na merlinie 2.0 w moim 8letnim enderze 5 plus mogę osiągnąć dłubiąc w nosie.

Niezależnie od prędkości, akceleracji, a nawet manualnie ustawianego Jerku, drukarka ma problemy z narożnikami. Próbowałem wszystkiego, wyłączenia manualnego inputshaper'a (M975 S0), drukowanie z manualnie kalibrowanym flow i PA, ze wszystkim kalibowanym automatycznie, opieprzem, mówieniem czułych słówek, ksiądz też nie pomógł.
Mam wrażenie że implementacja PA w tych drukarkach (nie tylko A1, ale wszystkich które opierają się na Merlinie 1.X ale są zmodyfikowane przez BambuLab) jest zrobiona po prostu tragicznie i taki ma to skutek.
ZarazSieRozkreci - #druk3d #bambulab #pcmasterrace #komputery

Czy ktoś kto ma Bambul...

źródło: IMG20250201185312

Pobierz
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tutaj test PA przy F:100mm/s i A:500mm/s²
Widać że jakość w narożniku różni się znacznie przy najeździe dyszy i już za narożnikiem. Inna wartość PA jest dobra dla przed/po narożniku. Wybierając jedną, albo drugą, wprowadza się albo underextrusion, albo overextrusion na narożnikach. Po prostu drukarka nie ogarnia drukowania normalnej wysokości warstw, trzeba zjechać do 1/4 śr. dyszy żeby PA działało prawidłowo.
ZarazSieRozkreci - Tutaj test PA przy F:100mm/s i A:500mm/s²
Widać że jakość w narożn...

źródło: IMG20250201190456

Pobierz
  • Odpowiedz
@kromeczek: Tak jak pisałem, ta drukarka nie ogarnia narożników niezależnie od prędkości czy inputshapera. Naprawdę chciałbym żeby ktoś mi wydrukował i pokazał jakikolwiek narożnik 90st przy byle jakiej prędkości i akceleracji żeby był prosty, bez zęba albo wgłębienia.

Drukowałem nawet bez inputshapera (sam doszedłem jak go wyłączyć bo w necie nikt chyba tego nie odkrył M975 S0) Naprawdę to nic nie daje. Nawet wolne drukowanie 30mm/s przy 200mm/s² dalej daje
  • Odpowiedz
@kromeczek: Chłopie, jakie drgania XD Ja nie pisze o Ringing'u tylko o over/underextrusion powodowanym przez PA przy wchodzeniu/wychodzeniu z narożników. Masz zaznaczone na PA Tower znaczniki na narożniku, powinny być na jednakowej wysokości a są na różnej w zależności od wchodzenia i wychodzenia z tego narożnika.
  • Odpowiedz
@ZarazSieRozkreci: a możesz to skalibrować w slicerze bambusa? Bo jakbyś wyłączył te gówienka na rogach dla 1 warstwy to powinno już od samego dołu uciekać z tym rogiem do wewnątrz, i wtedy może kalibracja naprawi dla całej wysokości
  • Odpowiedz
@kromeczek: Naprawdę odpuść, nie pomożesz. Ja wiem jak to skalibrować. Sęk w tym że tego się nie da dobrze skalibrować bo przy drukowaniu na wysokości warstwy 0,2mm dyszą 0,4mm nie da się ustawić dobrze PA bo masz do wyboru albo "underextrusion" albo "overextrusion", w zależności czy dysza dojeżdza do narożnika czy go opuszcza. To nie jest problem z mechaniką tylko z firmwarem bambulab. Szukam kogoś kto mi udowodni że się
  • Odpowiedz
@lubaluft: @hrumque Za gadanie że firmware bambu to Marlin 1.X tylko zmodyfikowany można dostać na reddicie w szczepionkę, tak ich to boli. Ale nie boli że zamiast S-curve jedzie na starym Jerku, że implementacja PA ssie pałkę a jedyne co portrafi to 6 min bezsensownej kalibracji przed każdym z wydruków bo "kosmiczna technologia" tego wymaga :D Mój start gcode rusza w 90 sek zamiast 6 min :D Pokolenie "drukarzy"
  • Odpowiedz
@lubaluft: Jedyny sens druku na bambusach widzę w używaniu "combine infill" bo wtedy drukując na niskiej warstwie, lecą dwie warstwy ścian ale jedna infilu co oszczędza czas. Testuje dalej i całkiem dobrze wychodzi PA przy
W: 0,45mm
H: 0,15mm
F: 100mm/s
A: 500mm/s²

Wtedy PA wychodzi K0,06 ale jest w miarę ostro. I teraz bądź tu mądry i ustaw inne PA dla innych ścieżek :D
ZarazSieRozkreci - @lubaluft: Jedyny sens druku na bambusach widzę w używaniu "combin...

źródło: IMG20250201211806

Pobierz
  • Odpowiedz