Wpis z mikrobloga

Tak w ogóle to kiedyś sprawdzaliście ile byście wyciągnęli ładując kasę w same SP500 i np. MSCI ACWI zamiast grać aktywnie na GPW? xD Zaciekawił mnie wczorajszy wpis mirka, który pisał, że postawił na obligacje i SP500 i wyszedł na tym lepiej.
#gielda
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vestor: Ja mam króciutki okres bo od października tamtego roku i mi myfund pokazuje na MŚCI ACWI średnioroczną stopę na poziomie 12% a z GPW 31,38%. Pewnie wszystko zależy od okresu bo ja i Ty zaczęliśmy w okresie gdzie Ameryka zaczęła się robić mocno przegrzana i Wiguś może przez pewien okres dać lepszą stopę zwrotu.
  • Odpowiedz
@Vestor:
Wszystko super jeśli gielda od wielu lat rośnie.
Niech Mirek wstawi swój wykres jeśli kupowałby indeks sp500 w 2000 i niech pokaże ile miałby kasy w 2010
Nie ma dobrej uniwersalnej metody
Zaorski mial swietne pomysly i jeszcze niedawno był Bogiem a teraz stosując taka samą metodę jest pośmiewiskiem.
  • Odpowiedz
  • 2
@Grucholek: @zaq22
dla mnie jak na razie to złotym kompromisem jest kupowanie etfów i akcji z banana. Jak dodać do tego dywidendy, to nie wygląda to tak źle. Tylko ja akurat tak mam, że w nic nie ładuje po same kule i zawsze coś tam wyciągnie jak jedno spada to drugie rośnie xD
  • Odpowiedz
@wstanczyk:
Tak źle to nie jest
Na GPW mam ponad 100k pln zysku a mistrzem gieldy nie jestem.
Sporo osób kupiło xtb poniżej 40 pln tylko się tym nie chwalą
  • Odpowiedz
  • 0
Wszystko super jeśli gielda od wielu lat rośnie.

Niech Mirek wstawi swój wykres jeśli kupowałby indeks sp500 w 2000 i niech pokaże ile miałby kasy w 2010

@zaq22 masz na myśli dopłacanie co miesiac/kwartał, czy wszystko zainwestowane w 2000 i czekanie?
  • Odpowiedz