Wpis z mikrobloga

#minimalnazdywidendy 1/120

No siemka,
Rozpoczynam własny projekt inwestowania dywidendowego. Celem jest uzyskanie miesięcznych wpływów w wysokości minimalnej krajowej z 2025 (4666 PLN brutto). Kwotę będę co roku powiększał o inflację, także meta będzie uciekać.

Wg. moich wyliczeń osiągnięcie celu zajmie mi 10 lat 💀Więc plan to 10x12=120 wpisów, 1x w miesiącu. Do końca stycznia 2035, mojego życia lub wykopu - którekolwiek nastąpi pierwsze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A więc to jest pierwszy wpis. Zamieszczam tabelkę z wyliczeniami. Wyliczenia uprosciłem i pozbawiłem niuansów, ale ogólnie plan uważam za dość zachowawczy.

Do końca 2025 plan to wrzucić do tego portfela 300k, a potem sukcesywnie dopłacać.

Zasady, strategia?

Oczywiście to nie jest porada inwestycjna, wpis ma charakter humorystyczny, wszelkie podobienstwo do prawdziwych postaci przypadkowe, tekst dolny, etc.

#inwestowanie #oszczedzanie #gielda
panoski - #minimalnazdywidendy 1/120

No siemka,
Rozpoczynam własny projekt inwestowa...

źródło: 1000021174

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Moim zdaniem minimalna bedzie rosnąć szybciej niz w twoich założeniach (55% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia), i minimalne wynagrodzenie, które ustaliles na 2027r., osiągniemy juz 1.01.2026r. ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
  • 5
@Mmiko: masz rację. W spoilerze napisałem że w 2005-2025 to dynamika wzrostu minimalnej 8.9% rok do roku (!!!). Także zaznaczyłem że interesuje mnie minimalna z 2025 + inflacja, bo żeby dogonić 8.9% musiałbym wpłacać dużo więcej miesięcznie.
Zobaczymy jak pójdzie, jak dogodnie 4666 + inflację wcześniej niż 2035, to może zacznę gonić realna minimalna z 2035 ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@panoski: generalnie ta strategia wydaje się bez sensu. Gdybyś inwestował we wzrostowe spółki to po 10 latach szybciej byś doszedł do tego celu. Załóżmy że kupujesz ETF S&P500 średnio 8% rocznie wzrostu to po 10 latach mógłbyś sprzedać i nawet kupic obligacje. Generalnie sam się ostatnio zastanawiałem nad tym i tez chciałem inwestować żeby uzyskać dywidendę
  • Odpowiedz
  • 0
@umcumcumcbejbe: To jest ciekawy temat. Od kiedy inwestuje (2019) to prawie wszystkie moje pozycje to są ETFy US i spółki wzrostowe z nasdaczka i wyszedłem na tym spoko. Nie mam zamiaru ich likwidować drastycznie, ale też nie zwiększać. Poza tym:

1. Jestem sceptyczny co do perspektyw S&P na przyszłą dekadę, obecnie wyceny spółek są wysokie, a bywały dekady że S&P przynosił mały zysk w porownaniu do np. REITow.
2. IKE
  • Odpowiedz