Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Muszę wyprowadzić się z mieszkanie kupionego z bk2%. Czy jest sposób na wynajęcie tego bez utraty dopłat? Oficjalne znam. Znajomemu nie wynajmę w tym mieście. Zostają ludzie z ogłoszenia. Płatność gotówką? Trochę podejrzane. Przelew np na konto rodzica? Rodzic może od tego odprowadzać podatek i będzie ok? A może samemu to normalnie whnjac z umowa i przelewami do innego banku niż tam gdzie mam kredyt?

Ostnieja w ogóle jakieś procedury sprawdzające to?

Nie chce nawet na tym zarabiać, ktoś mógłby taniej trochę wynająć, a ja miałbym otwarta droga do zamiaszkania gdzie indziej.

Proszę o jakas pomoc.

#kredyt2procent #bezpiecznykredyt #kredythipoteczny

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakby płatność szła na rodzica i odprowadzałby podatek, a potem zrobił ci darowiznę to chyba skarbówka by nie miała się o co przywalić. Nie wiem czy wynajmujący byłby w stanie zweryfikować ze to mieszkanie na bk2%. Pytanie czy ktoś życzliwy nie doniesie na ciebie
  • Odpowiedz
@karokrakow: a rodzice jakie mieszkanie będą wynajmować i od jakiego rozliczać podatek? Jeżeli najem okazjonalny to trzeba całą umowę zgłaszać, jeżeli zwykła to już umowy się nie zgłasza, ale i tak ryzyko duże.
  • Odpowiedz
chyba skarbówka by nie miała się o co przywalić

@karokrakow: zapytałaby rodziców skąd ten przychód. Mogliby odpowiedzieć klasykiem, że z prostytucji lub że zbierania jagód ale mogą nie uwierzyć.

Taki manewr skończy się zastosowaniem art. 30 ust. 1 pkt 7 updof i skarbówka przejmie 75% kasy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Skoro znasz oficjalne sposoby to jakich jeszcze potrzebujesz ? Wszystkie nieoficjalne nie pomogą a mogą tylko zaszkodzić. Pomijając już fakt, że stracisz dofinansowanie, to jeszcze będziesz musiał oddać to co już dostałeś. W gre wchodzi tylko rozliczanie w gotówce, bo jak rodzice wynajmą twoje mieszkania i będą dostawali comiesięczny przelew od kogoś to jak to niby wytłumaczą ? I będą odprowadzali podatek od czego ? Od wynajmu nie swojej
  • Odpowiedz
Muszę wyprowadzić się z mieszkanie kupionego z bk2%.

@mirko_anonim: Płacę ci w podatkach, abyś mieszkał w tym mieszkaniu, więc jeśli masz w planach mnie okraść - wynajmując mieszkjanie na bk2% to szykuj się na pozew ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@thorgoth: chodziło mi o case gdyby rodzice podpisali umowę najmu i odprowadzili podatek. Pytanie tylko czy musieliby wynająć jakiś inny obiekt typu przedpokój w ich domu/mieszkanie czy mogliby po prostu podpisać umowa na mieszkanie syna. Przecież skarbówka nie będzie wnikać w treść umowy, chyba że OPa ktoś podpierdzieli.
  • Odpowiedz