Wpis z mikrobloga

Siema. Czy jest tu ktoś, kto mógłby mi podpowiedzieć jak wygląda sprawa posiadania broni czarnoprochowej w Skandynawii(Finlandia, Norwegia, Dania)? Wybieram się za jakiś czas i chciałbym zabrać ze sobą karabin czarnoprochowy oraz ewentualnie rewolwery (na niedźwiedzie i wilki) Oczywiście tylko wyłącznie do samoobrony.
#czarnoprochowce #bron #skandynawia #czarnyproch #podroze
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lxG_kedul: mógłbyś to zrobić gdybyś mial zaproszenie na zawody w którymś z tych krajów i poruszal sie tylko po terenie uni europejskiej, ale musiałbyś mieć europejska karte broni na te sztuki broni które wieziesz i stosowne zaproszenie. Samo posiadanie EKB nie zezwala ci na przewóz broni do innych krajów, mozesz dostać zarzuty nielegalnego posiadania czy tam transportu broni. Jezeli chcesz wywieźć bron i przewieźć ja do innego kraju to tutaj
  • Odpowiedz
@lxG_kedul Do samoobrony to lipa bo to nie wytłumaczenie (uznaniowo brane pod uwagę), tym bardziej, że tam nie respektują posiadania broni do tych celów. I te nasze repliki tam tylko na papier. Jedynie nieliczne oryginały bez kwitów w Finlandii i Norwegii, a w Danii to żadne.
Tu masz znalezisko które może ci trochę naświetli stan rzeczy https://wykop.pl/link/6342119/bron-palna-bez-zezwolenia-w-45-krajach-europejskich-tabela/
  • Odpowiedz
@lxG_kedul W sprawie szczegółów napisz na maila do Strary wspanialy swiat aka wystrzalowa sroda na yt. On podróżował do USA ze spluwami cp i żadne pozwolenie na wwóz nie było potrzebne, ewentualnie wyłącznie zgoda od przewoźnika bo tam to nie jest traktowane jako b--ń nawet. Bywał też na survivalowych biwakach w Finlandii także będzie bardzo zorientowany w sytuacji.
https://starywspanialyswiat.pl/2018/12/28/bron-w-usa-w-rekach-obcokrajowca/
  • Odpowiedz
  • 0
@gaz24wolga: Dzięki za te tabelki. Ogólnie to poza Danią (nie wolno nosić bez pozwolenia) to w pozostałych krajach (Skandynawia) jest tak jak w Polsce. No do Rufusa chyba napiszę. Że też o tym nie pomyślałem :)
  • Odpowiedz